Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English Chinese Deutsch Español

Du er her: DVD: Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015


Denne norske DVD-en presenterer de enestående himmelbegivenhetene som vil finne sted i Norge fra 21. desember 2010 og frem til 20. mars 2015. To av disse fenomenene vil være av internasjonalt kaliber og av historisk betydning. Filmen beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Kommentarer ved forfatter Anne Mette Sannes og astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

 

DVD-en “Himmelbegivenheter i Norge 2010-2015”
Foto: Mac & Alt AS

Filmen har spilletid 55 minutter og er delt inn i kapitler for hver begivenhet. Ved hjelp av datateknologi har det vært mulig å vise hvordan formørkelsene og Venuspassasjen i 2012 vil arte seg fra ulike steder i Norge og på Spitsbergen. Animasjoner viser hvordan måneformørkelser ser ut fra Månen. Sett derifra blir det totale solformørkelser der Solen forsvinner bak Jorden. Rundt Jorden skinner atmosfæren som en tynn, rødlig ring.

Filmen forklarer hvordan atmosfæren bestemmer fargen på Månen under formørkelsen. Det er også glimt fra ekspedisjoner til tidligere totale solformørkelser og det gis observasjonstips for de kommende hendelsene i Norge.

DVD-en kan bestilles her eller ved å sende en mail til astrobutikken@astrobutikken.no. Betaling skjer med faktura.

Den 4. januar 2011 forsvinner 85 prosent av Solen bak Månen i det som kan bli en virkelig spektakulær og vakker formørkelse.
Illustrasjon: Knut Jørgen Røed Ødegaard

Norsk DVD om verdensrommet og formørkelser

Egne spor med reportasjer fra solformørkelsene i Norge i 1954, Tyrkia i 2006, Polhavet i 2008 og Kina i 2009.

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bilder, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no