Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nye organiske forbindelser funnet i ispartikler på Enceladus


08.10.19: Nye typer av karbonholdige forbindelser – ingredienser i aminosyrer – har blitt oppdaget i fontenene som spruter ut fra Saturns måne Enceladus. Funnene er resultat av grundige undersøkelser av data fra NASAs Cassiniferd.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Enceladus’ isvulkaner (isfontener) fotografert av Cassini-sonden da den passerte nær denne månen.
Foto:  NASA/JPL/SSI; mosaikk: Emily Lakdawalla


Kraftige varme kilder spruter ut materiale fra Enceladus’ kjerne som blandes med vann fra månens enorme, undersjøiske hav før det sendes ut i rommet som vanndamp og ispartikler. De nylig oppdagede molekylene som har kondensert til ispartikler er fastslått å være kjemiske forbindelser som inneholder nitrogen og oksygen.

På Jorden er lignende forbindelser del av kjemiske reaksjoner som produserer aminosyrer, byggesteinene for liv. Varme kilder på havbunnen gir energi som setter i gang kjemiske reaksjoner. Forskerne mener at månens varme kilder kan operere på samme måte ved at tilførsel av energi fører til dannelse av aminosyrer.

Ifølge Nozair Khawaja som ledet forskerteamet ved Free University i Berlin kan, dersom forholdene er tilstede, molekylene som kommer opp fra det dype havet på Enceladus ha samme reaksjonsmønster. Man vet ennå ikke hvorvidt aminosyrer er nødvendig for liv utenfor vår klode, men funn av molekyler som danner aminosyrer er en viktig brikke i puslespillet.

Illustrasjonen viser hvordan Saturns måne Enceladus kan se ut innvendig. Målinger av ørsmå ujevnheter i tyngdekraften fra den 504 kilometer store månen tyder på at den ytterst har et skall av is og innerst en kjerne av stein. Over de sydlige områdene er det stedvis hav av flytende vann mellom kjernen og is-skallet.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Selv om Cassiniferden ble avsluttet i september 2017, vil data være tilgjengelig og bli arbeidet med i flere tiår fremover. Khawajas team benyttet data fra sondens Cosmic Dust Analyzer (CDA) som oppdaget at ispartikler som sendes ut fra Enceladus er kilde til Saturns E-ring. Forskerne benyttet massespektrometer-målinger fra CDA til å bestemme sammensetningen av organisk materiale i partiklene.

Forskerne har funnet ut at de identifiserte karbonholdige molekylene først ble oppløst i vannet i det undersjøiske havet på Enceladus før de fordampet fra vannoverflaten, kondenserte og førte til ispartikler i sprekkene i månens skorpe. Ispartiklene ble analysert av Cassinis CDA etter at de hadde blitt sendt ut i rommet av de store fontenene som skytes ut fra disse sprekkene.

Illustrasjonen viser prosessen til karbonholdige forbindelser som brøyter seg vei til ispartiklene som spruter ut fra Saturns måne Enceladus.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Både NASA og ESA planlegger å sende sonder til månen Europa (som også er dekket av et tykt islag over et stort hav). NASAs Europa Clipper skal skytes opp i 2025 for å studere månen Europa gjennom en rekke flybys mens den går i bane rundt Jupiter. ESAs Jupiter Icy Moons Explorer (JUICE) skal skytes opp i 2022 og skal (med unntak av den vulkanske månen Io) undersøke de tre galileiske månene (Europa, Callisto og Solsystemets største måne Ganymedes som alle trolig inneholder store hav under overflaten og som gjør dem til potensielle beboelige miljøer. JUICE vil nå Jupiter i oktober 2029.

Kunstnerisk fremstilling av romsonden Cassini som går inn i bane rundt Saturn. Dette skjedde 1. juli 2004.
Illustrasjon: NASA/JPL


MER INFORMASJON

NASA/JPL: New Organic Compounds Found in Enceladus Ice Grains

NASA om Cassiniprosjektet

Nyhetssak fra NASA

Flere artikler om Cassini og Saturn

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no