Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Exokometer rundt en annen stjerne!


Ved hjelp av HARPS-spektrografen ved La Silla-observatoriet i Chile har forskerne for aller første gang oppdaget kometer som går i bane rundt en annen stjerne – stjernen Beta Pictoris som befinner seg 63 lysår fra Jorden. Stjernen er bare rundt 20 millioner år gammel og er omgitt av en enorm skive av materiale. I dette unge og svært aktive planetsystemet produseres gass og støv som følge av fordamping av kometer og asteroidekollisjoner.

av Anne Mette Sannes

 

Kometer stuper innover mot Beta Pictoris.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada


I mer enn 30 år har forskerne sett små og nesten umerkelige endringer i lyset fra Beta Pictoris, og som man har antatt skyldes at kometer passerer foran stjernen. Kometkjerner er små objekter med diameter på noen kilometer og som består av en stor andel is. Når kometer nærmer seg stjernen, fordamper de og lager gigantiske haler bestående av gass og støv som absorberer noe av sollyset som passerer gjennom. Det svake lyset fra kometen drukner i lyset fra moderstjernen og er derfor ikke mulig å se fra Jorden.

Observasjonene med HARPS-spektroskopet viser hyppige passeringer foran moderstjernen av slike mindre objekter som fordamper. Oppdagelsen av flere hundre exokometer i ett og samme planetsystem er unikt, og observasjoner som er gjort i perioden 2003 og 2011 viser ca. 6000 hendelser der lys absorberes fordi kometer passerer foran stjernen.


Beta Pictoris omgitt av en bred skive av materiale. Bildet er tatt i infrarødt lys.
Foto: ESO/A.-M. Lagrange et al.


Statistiske analyser av egenskapene til disse viser at det er to hovedtyper av slike exokometer. Den første gruppen er kometer som produserer grunne absorpsjonslinjer og som antagelig er slitne, eldre kometer som har fullført et utall omløp rundt stjernen, mens den andre gruppen består av yngre kometer som stammer fra et eller flere større objekter som nylig har løst seg opp i mindre biter.

Den første gruppen har stor variasjon av baner, har relativt liten aktivitet og produserer mindre gass og støv noe som antagelig skyldes at isen har blitt borte etter utallige omløp rundt stjernen. Den andre gruppen har mer eller mindre like baner og er mye mer aktive.

De detaljerte observasjonene av Beta Pictoris hjelper oss å forstå hvilke prosesser som foregår inne denne type av unge planetsystemer, og for første gang har statiske undersøkelser blitt brukt til å finne både fysiske egenskaper og baner til et stort antall exokometer samtidig som disse gir forskerne et utrolig interessant innblikk i mekanismene som pågikk i vårt eget Solsystem etter dannelsen for 4,5 milliarder år siden.


For første gang har astronomene vært i stand til å følge direkte bevegelsen til en exoplanet mens den beveger seg til den andre siden av moderstjernen.
Foto: ESO/A.-M. Lagrange


MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESO

Filmklipp om oppdagelsen laget av ESO

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Astroshow for lukkede forsamlinger

Terra Nova – tredje og siste bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Les den sjokkerende avslutningen!
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Etter en ti år lang reise i interstellart rom, ankommer ekspedisjonen vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, 4,2 lysår fra Jorden, for å utforske fremmede verdener. 
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no