Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Første exomåne kan være funnet!


23.08.17: Et team ledet av David Kipping ved Columbia University i New York City kan ha oppdaget det aller første beviset for en exomåne – en måne rundt en gassplanet i et annet solsystem. Teamet har studert data fra Keplerteleskopet og funnet sterke bevis for en måne som går i bane rundt planeten Kepler-1625b som igjen går rundt en stjerne ved navn Kepler-1625. Og dersom funnet blir bekreftet vil den i tillegg til å være den første oppdagede exomånen også være den største månen som noen gang er observert!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Første måne rundt en exoplanet kan være funnet.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Forskere har lenge søkt etter måner rundt exoplaneter, men dessverre har tidligere «funn» vist seg ikke å være reelle. Av nettopp denne grunn har astronom David Kipping og hans team ved Columbia University i New York (City) ikke ønsket å avsløre den mulige oppdagelsen inntil funnet har blitt endelig bekreftet med Hubbleteleskopet. Men Kippings plan røk da nyheten om en mulig oppdagelse av en exomåne herjet på sosiale medier og dermed resulterte i kunngjøringen av exomåne-kandidaten Kepler-1625b i en forskningsrapport som ble sendt inn for publisering og samtidig gjort tilgjengelig for andre forskere. Rapporten som diskuterte resultatene av et fem år langt søk etter exomåner, ble raskt utvidet til å omtale det mulige funnet. Undersøkelsen viser ved hjelp av statistiske metoder at en av seks undersøkte exoplaneter kan ha en eller flere store måner.

NASAs Hubbleteleskop vil rette blikket på en mulig exomåne i oktober.
Foto: NASA


Hvordan oppdage exomåner?

Det finnes ulike metoder for å oppdage exoplaneter, en av disse er den såkalte passasjemetoden. Når en planet beveger seg foran sin moderstjerne, vil lysstyrken fra stjernen bli litt lavere. Det er dette som skjer ved f.eks. Venus-passasjer. Når Venus passerer over solskiven, når mindre av sollyset oss mens passasjen pågår. Hvor mye lysstyrken avtar, avhenger både av størrelsen på selve stjernen og på planeten. Metoden avdekker også planetens radius og noen ganger kan planetens atmosfære bli undersøkt ved hjelp av spektroskopi.

En exomåne kan oppdages på omtrent samme måte, ved å se etter periodiske fall i lysstyrken som reflekteres fra en planet som skyldes passering av en måne (mens planeten passerer foran moderstjernen). Ifølge Kipping og hans team har de notert tre slike fall mens planeten foretok tre omløp rundt stjernen. Funnet er gitt en statistisk sikkerhet på litt over 4 sigma (svarende til 99,994 prosents sannsynlighet), med merknad om at fallet kan skyldes en tilfeldig fluktuasjon i dataene eller at lysstyrkefallet har en annen årsak. Og tatt i betraktning at stjernesystemet befinner seg rundt 4000 lysår unna, er lyset fra planeten allerede i utgangspunktet ekstremt svakt.

Planet som passerer foran moderstjernen sin og skygger for litt av stjernelyset.
Illustrasjon: JPL/NASA


Fakta om moderstjernen og planeten

Moderstjernen, Kepler-1625, befinner seg rundt 4000 lysår unna, og er en forholdsvis stor stjerne i forhold til vår egen sol. Med en temperatur på rundt 5,548 K, altså noe mindre enn Solens, antas stjernen å være en gul subkjempe – en stjerne som er i slutten av sin livssyklus. Planeten Kepler 1625b er en gasskjempe på mellom 5,9 og 11,67 ganger størrelsen på vår egen planet og bruker 287,4 dager på et omløp rundt stjernen, noe som gjør at den befinner seg i eller nær beboelig sone, avhengig av stjernens eksakte størrelse.


Rekordmåne?

Mens teamet venter på at funnet kan bli bekreftet av Hubble-teleskopet, har de allerede en teori om månen. Dersom det viser seg at den virkelig eksisterer, vil den, for i det hele tatt å ha blitt oppdaget, være mye større enn vår egen måne, trolig på størrelse med Neptun og også ha blitt dannet senere enn måner i vårt eget Solsystem. Og i tillegg til at den ville være den første oppdagede exomånen, vil den også være den største månen som noen gang er observert!

Den antatte månen er på størrelse med planeten Neptun i vårt solsystem og går i bane rundt en gasskjempe med rundt 10 ganger Jupiters masse.
Foto: JPL/NASA, montasje: Sannes & Ødegaard


Finner vi først liv på en exomåne?


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Hvordan finne exoplaneter

Dailygalaxy.com: Jupiter's Moons --"Hint at Life on Alien Moons of Gas Giants"

Nature: Why astronomers reluctantly announced a possible exomoon discovery


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no