Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


ESAs sonde ExoMars til Mars for å lete etter liv!


15.03.16: Finnes det mikroorganismer på Mars eller har det vært primitivt liv der tidligere? Gårsdagens oppskytning kan gi oss svaret! Kl. 10.31 i går formiddag norsk tid ble ESAs Mars-sonde ExoMars skutt opp fra rakettbasen i Kasakhstan med en russisk Proton-rakett.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

ExoMars forlater bakken mandag 14. mars kl. 10.31 norsk tid.
Foto: ESA–Stephane Corvaja, 2016



Film av oppskytningen. Foto: ESA


ExoMars er et samarbeidsprosjekt mellom den europeiske romfartsorganisasjonen ESA (som Norge også er medlem av) og den russiske romfartsorganisasjonen Roscosmos hvor hovedformålet er å lete etter biosignaturer for å finne ut om det har eksistert eller eksisterer liv på Mars.

Prosjektets navn (ExoMars) refererer til exobiologi og mulighetene for å finne liv utenfor Jorden (også kalt astrobiologi).

Programmet består av to ferder hvorav den første startet i går klokken 10.31, mens den andre er planlagt i 2018. Sonden som ble skutt opp bringer med seg The Trace Gas Orbiter (TGO) som skal gå i bane rundt Mars og landingssonden Schiaparelli. Den neste sonden som sendes opp i 2018, består av en russisk-bygget rover samt et sett med instrumenter for å undersøke forholdene på overflaten av Den røde planet.

Kunstnerisk fremstilling som viser landingsmodulen Schiaparelli etter at den har blitt frigjort fra Trace Gas Orbiter og er på vei ned mot Mars-overflaten.
Illustrasjon: ESA/ATG medialab


Kunstnerisk fremstilling av Trace Gas Orbiter, Schiaparelli og ExoMars-roveren på Mars-overflaten
Illustrasjon: ESA


Etter at landingssonden er frigjort, vil Trace Gas Orbiter (TGO) fortsette å kartlegge kildene til metan og andre gasser på Mars og dermed hjelpe til med å velge landingssted for ExoMars-roveren som skytes opp i 2018 med en annen russisk Proton-rakett. TGO har fire instrumenter og vil også fungere som relésatellitt for kommunikasjon med roveren. Ferden og kommunikasjonene med sondene vil bli ledet av ALTECs Rover Control Centre i Italia.

Oxia Planum er en Mars-slette som befinner seg nær 18,2°N 336°E og som har blitt valgt som foretrukket landingssted for ExoMars-roveren. Sletten inneholder blant annet en de største forekomstene av fjell som er rundt 3,9 milliarder år gammelt. Området er rikt på leire, noe som tyder på at vann en gang hadde stor påvirkning her. Dette stedet befinner seg i et dalsystem der sedimentære bergarter av ulike sammensetninger og dannet under ulike miljøforhold er synlig i dagen. Leire kan ha bevart biosignaturer tross planetens barske strålings- og oksidasjonsmiljø.
Foto: NASA


Det utvalgte landingsstedet på Oxia Planum-sletten befinner seg mer enn 3000 meter lavere enn gjennomsnittshøyden på Mars-overflaten.
Foto: NASA


Høydekart over Oxia Planum-sletten og det utpekte landingsstedet.
Kart: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Oppdateringer om oppskytningen

Wikipedia om ExoMars

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no