Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Første funn av vanndamp på planet i beboelig sone!


15.09.19: En planet 110 lysår fra Jorden i stjernebildet Løven har fanget interessen til forskere over hele verden. Planeten går i bane rundt en rød dvergstjerne og har åtte ganger mer masse enn Jorden.

av Anne Mette Sannes

 

Kunstnerisk fremstilling av planet K2-18b, dens moderstjerne samt en annen planet rundt den samme stjernen. K2-18b er den eneste superjorden man kjenner til hvor det både kan finnes flytende vann og kan være liv.
Illustrasjon: ESA/Hubble, M. Kornmesser 


Oppdagelsen ble gjort av astronomer ved Center for Space Exochemistry Data ved University College London i Storbritannia som ved hjelp av arkivdata fra 2016 og 2017 tatt med romteleskopet Hubble og åpent tilgjengelige programverktøy analyserte stjernelyset som passerte gjennom planetens atmosføre. Resultatene avdekket signaturen av vanndamp-molekyler, samt indikasjoner som tyder på at det finnes hydrogen og helium i planetens atmosfære.

K2-18b er en såkalt superjord – en exoplanet med masse mellom Jordens og Neptuns. Dersom funnet blir bekreftet av videre undersøkelser, vil dette være første gang man har man funnet vanndamp i atmosfæren til en planet utenfor vårt solsystem og som befinner seg i såkalt beboelig sone – et område rundt stjernen hvor temperaturen er mellom 0 og 100 grader og hvor det kan finnes flytende vann på overflaten av en steinplanet. Flytende vann vil derfor kun være mulig dersom K2-18b viser seg å være en steinplanet.

Bildet viser den beboelige sonen rundt en planet, også kalt Gullhårsonen eller Goldilock-sonen.
Illustrasjon: NASA


Som følge av det høye aktivitetsnivået på planetens moderstjerne kan det tenkes at forholdene på K2-18b er mindre gunstige for liv enn på vår egen klode siden det er sannsynlig at den blir utsatt for mer energirik stråling. Planeten ble oppdaget av romteleskopet Kepler i 2015 og har åtte ganger høyere masse enn Jorden, noe som betyr at tyngdekraften på planeten vil være betydelige høyere enn på vår egen planet.K2-18b er den hittil eneste planeten i bane rundt en annen sol enn vår egen hvor man både har funnet vanndamp og temperaturer som muliggjør liv.
Film: NASA's Goddard Space Flight Center


Forfatterne av artikkelen som er publisert i forskningstidskriftet Nature Astronomy, antar at andre molekyler, inkludert nitrogen og metan, kan være tilstede, men at disse ikke er mulig å oppdage med nåværende observasjoner. Det er også nødvendig med videre undersøkelser for å estimere hvor stor del av planeten som er dekket av skyer, samt konsentrasjonen av vanndamp i atmosfæren. En artikkel fra et annet forskerteam som har benyttet observasjoner fra Hubbleteleskopet har blitt sendt inn til the Astronomical Journal.

K2-18b er en av flere hundre superjorder som har blitt funnet av Kepler. Det er forventet at NASAs nye romobervatorium TESS vil oppdage flere hundre slike superjorder de kommende årene. Neste generasjon romteleskoper, inkludert James Webb Space Telescope, vil bli i stand til å undersøke atmosfærer til exoplaneter i mer detalj.

Fullskalamodell av JWST utstilt i Austin, USA. Teleskopet blir like langt som en tennisbane og like høyt som en fire-etasjers bygning.
Foto: NASA/Chris Gunn

Romobservatoriet TESS leter etter exoplaneter.
Illustrasjon: TESS team


MER INFORMASJON

NASA om TESS-prosjektet

Flere artikler om exoplaneter

Nyhetssak fra NASA

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no