Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Lift off for Space X’s første Falcon Heavy-rakett i november


31.07.17: Ifølge Elon Musk skal den aller første av selskapets kjemperaketter, Falcon Heavy, skytes opp i november. Falcon Heavy vil bli den kraftigste amerikanske raketten som er bygget siden måneraketten Saturn V. Den nye raketten vil bli i stand til å frakte verdens største nyttelaster og planlegges benyttet for reiser til Månen og Mars.

av Anne Mette Sannes

 

Falcon Heavy - SpaceX’s neste milepæl.
Illustrasjon: SpaceX


Dato er foreløpig ikke bestemt, men oppskytningen vil skje fra oppskytningsrampe 39A ved NASAs Kennedy Space Center i Cape Canaveral, Florida som SpaceX leaser av NASA og bruker til sine Falcon 9-oppskytninger.

Den 70 meter store raketten er i stand til å frakte 54 tonn opp til LEO (lav jordbane) og inntil 22 tonn til GEO (geostasjonær banehøyde). På samme måte som Falcon 9, er også Falcon Heavy designet for gjenbruk. Selve raketten består av to Falcon 9 trinn 1-raketter som er festet til hovedraketten i midten som i seg selv er en modifisert Falcon 9 rakett. Ifølge Musks uttalelser tidligere i år skal selskapet benytte to av trinnene til Falcon 9 som allerede har blitt benyttet som Falcon 9-førstetrinn. Den første bakketesten av en Falcon Heavy-rakettkjerne skjedde tidlig i mai ved SpaceX’s testsenter i Texas.Den første bakketesten av en Falcon Heavy-rakettkjerne ble foretatt ved SpaceX’s testsenter i Texas tidlig i mai.
Film: SpaceX


På en konferanse ved International Space Station Research and Development conference i Washington D.C. 19. juli dempet Musk forventningene til jomfruturen og uttalte at det er temmelig god sjanse for at raketten ikke kommer seg opp i bane og at han håper den ville komme seg langt nok opp fra oppskytningsrampen til at den ikke vil gjøre skade på selve rampen. Han innrømmer også at det var langt vanskeligere å designe raketten enn forventet, men er likevel klar på at den til slutt kommer til å bli et fantastisk fartøy. Musk lover videre at det blir «garantert spennende» … og oppfordrer folk til å ta turen til Cape Canaveral for å bivåne testoppskytningen.


Falcon-Heavy og Dragon til Månen og Mars

SpaceX planlegger å sende to personer rundt Månen sent i 2018 (i en Dragon kapsel øverst på raketten) og senere til det endelige målet for selskapet: å sende mennesker til Mars.

Venstre: Elon Musk er grunnlegger og leder for det privateide romfartsselskapet SpaceX. Høyre: Illustrasjon av Falcon Heavy, med en Dragon-kapsel øverst på raketten.
Foto: Steve Jurvetson/ WIkipediaAnimasjon av fremtidig oppskytning av Falcon Heavy.
Film: SpaceX


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Space.com: Elon Musk Says SpaceX's First Falcon Heavy Launch Will Lift Off in November

Falcon Heavy


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no