Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Ytterste kjente objekt bekreftet i Solsystemet


31.10.21: Et svært lyssvakt og fjernt objekt som ble oppdaget i januar 2018 er bekreftet å faktisk være det ytterste objektet som til nå er observert i Solsystemet. Objektet har fått kallenavnet Farfarout (langt, langt ute), befinner seg for tiden 132 ganger lenger fra Solen enn Jorden og bruker over 1000 år på et omløp rundt Solen.

av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av det svært fjerne objektet Farfarout. Melkeveien strekker seg på tvers av bildet i bakgrunnen.
Illustrasjon: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva


Objektet ble oppdaget med Subaru-teleskopet på Mauna Kea på Hawaii ved hjelp av observasjoner gjort over en 24-timers periode. Men selv om oppdagerne visste at objektet var svært langt unna, kunne de ikke si nøyaktig hvor langt før de hadde observert objektet over en lengre periode.

Oppdagerne Scott Sheppard ved Carnegie Institution for Science, David Tholen ved University of Hawai‘i og Chad Trujillo ved Northern Arizona University gjorde flere observasjoner gjennom de påfølgende årene ved hjelp av Gemini North-teleskopet (også på Mauna Kea) og Magellan-teleskopet i Chile for å bestemme banen til objektet. Observasjonene viste at Farfarout er et passende kallenavn siden objektet for tiden er hele 19,7 milliarder kilometer – 132 AE – fra Solen, altså hele 132 ganger lenger fra Solen enn vi befinner oss. Til sammenligning er Pluto i gjennomsnitt «bare» 39 AE fra Solen.

Farfarout er til og med lenger ute enn den tidligere rekordholderen i Solsystemet, oppdaget av den samme gruppen og kalt «Farout». Dette objektet har fått betegnelsen 2018VG18 og befinner seg 124 AE fra Solen. Objekter som er så langt ute i Solsystemet beveger seg svært sakte, og det er derfor nødvendig med observasjoner over flere år for å klarlegge nøyaktig bane og avstand.

Kunstnerisk fremstilling av Farfarout og avstandene til de fjerneste objektene vi kjenner i Solsystemet.
Illustrasjon: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva


I likhet med mange andre objekter ytterst i Solsystemet har Farfarout en svært avlang bane. Det fjerneste punktet i banen er 175 AE fra Solen, mens den minste solavstanden er 27 AE, dvs. innenfor banen til Neptun (gjennomsnittsavstand 30 AE). Siden banen krysser Neptuns bane, kan Farfarout gi oss innsikt i hvordan de ytre delene av Solsystemet har utviklet seg. Forskerne tror objektet ble kastet ut i de ytre delene av Solsystemet da den en gang i en fjern fortid kom for nær Neptun, og siden banene krysser hverandre, vil Farfarout trolig vekselvirke med Neptun på nytt en gang i fremtiden.

Farfarout har fått betegnelsen 2018 AG37 og er estimert å være rundt 400 kilometer i diameter. Objektet er dermed i nedre sjikt av objekter som kan bli regnet som dvergplaneter. Forskergruppen forventer at flere objekter vil bli funnet enda lenger ut i de kommende årene.

Merk at selv om Farfarout for tiden er det fjerneste observerte objektet hittil, kjenner vi objekter som kan komme betydelig lenger ut. Sedna er f.eks. 85 AE fra Solen, men har en vært avlang bane som bringer den hele 931 AE ut i Solsystemets ytterste regioner.

Avstandene til noen fjerne objekter i Solsystemet sammenlignet med planetene.
Illustrasjon: NOIRLab/NSF/AURA/J. da Silva

Bilde av Farfarout tatt 15. januar 2018. Objektet er det lyssvake objektet mellom de blå linjene.
Foto: S. Sheppard



Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra NOIRLab

astroevents.no: Nyoppdaget dvergplanet gir hint om superjord!

astroevents.no: Mer om Kuiperbeltet og Oorts sky

astroevents.no: Bevis for en 9. planet helt ytterst i Solsystemet!

astroevents.no: Flere saker om det ytre av Solsystemet


Astro-romfartsshow

Våre astroshow sett av over 75 000!

“Out of Space”: Astro-romfartsshow

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no