Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Sjelden mulighet for å se fem planeter på en gang!


I slutten av januar og første del av februar kan vi fra Sør-Norge se alle de fem klassiske planetene i Solsystemet på en gang. Dette forekommer nokså sjelden, men på steder med svært lav horisont mot sydøst, kan vi se Merkur, Venus, Mars, Saturn og Jupiter på rekke og rad på morgenhimmelen!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Fem planeter og en tynn månesigd på morgenhimmelen 5. februar kl. 07.45 sett fra Oslo. Lenger nord i landet står planetene lavere på himmelen, lenger mot sør står de litt høyere. Et par av de klareste stjernene er også markert.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Fra oldtiden har menneskene kjent til fem planeter utenom vår egen og alle disse kan vi se med det blotte øye dersom de står slik plassert på himmelen at de er synlige og forholdene for øvrig ligger til rette. De øvrige planetene i Solsystemet er oppdaget i mer moderne tid og ved hjelp av teleskoper: Uranus i 1781 og Neptun i 1846.

I lengre tid har vi kunnet se planetene Venus, Saturn, Mars og Jupiter på morgenhimmelen. I en rundt månedsskiftet kommer også Solsystemets innerste planet, Merkur, til syne, og dermed står hele det klassiske Solsystemet på rekke og rad!

Merkur befinner seg så nær Solen at den aldri kan ses på helt mørk himmel, og også denne gangen er den denne vesle steinverdenen som er vanskeligst å få øye på. Selv i Sør-Norge kommer ikke miniplaneten stort mer enn 3 grader over en perfekt horisont mens himmelen er mørk nok til å oppdage planeter uten bruk av kikkert.

Stjernekartene nedenfor viser utviklingen gjennom denne perioden.

For å kunne oppleve de fem planetene, er det nødvendig med svært fri sikt i sydlig og sydøstlig retning siden Merkur og Venus står lavt på himmelen. I tillegg må det være bra vært uten skyer i den samme retningen og fenomenet kan kun ses fra de sydligste delene av landet. I Nord-Norge er ikke Merkur, Venus og Saturn synlig.

Forrige gang vi kunne se alle disse fem planetene samtidig var fra slutten av desember 2004 til begynnelsen av januar 2005. Her i Norge kunne vi i mai 2002 se de fem planetene innenfor et lite område på vesthimmelen. Denne gangen strekker planetene seg over en linje fra sydøst og mot sydvest.

Fem planeter på morgenhimmelen 25. januar kl. 08 sett fra Oslo. Lenger nord i landet står planetene lavere på himmelen, lenger mot sør står de litt høyere. Et par av de klareste stjernene er også markert.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Fem planeter på morgenhimmelen 30. januar kl. 08 sett fra Oslo. Lenger nord i landet står planetene lavere på himmelen, lenger mot sør står de litt høyere. Et par av de klareste stjernene er også markert.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Fem planeter på morgenhimmelen 3. februar kl. 07.45 sett fra Oslo. Lenger nord i landet står planetene lavere på himmelen, lenger mot sør står de litt høyere. Et par av de klareste stjernene er også markert.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Fem planeter på morgenhimmelen 10. februar kl. 07.45 sett fra Oslo. Lenger nord i landet står planetene lavere på himmelen, lenger mot sør står de litt høyere. Et par av de klareste stjernene er også markert.
Illustrasjon: Sannes & Ødegaard


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

earthsky.org: See all five bright planets simultaneously!

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no