Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Bildescoop i Kuiperbeltet


16.02.2018: NASAs romsonde New Horizons rettet nylig sitt kamera mot et område med stjerner, tok et bilde og laget historie!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Bildene (i falske farger) som ble tatt av kuiperbelteobjektene 2012 HZ84 (til venstre) og 2012 HE85 i desember i fjor -- de fjerneste objektene som noen gang har blitt fotografert fra et romfartøy og også de nærmeste nærbildene som noen gang har blitt tatt av kuiperbelteobjekter.
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI


Romsonden New Horizons som passerte Pluto i juli 2015 har nylig observert flere kuiperbelteobjekter og dvergplaneter fra helt nye vinkler i Solsystemet. I tillegg har sonden observert kentaurer (tidligere kuiperbelteobjekter som krysser banene til gasskjempene) ved svært høye fasevinkler for å søke etter ringer eller støv som sprer sollyset.

Rutinebildet tatt av den åpne stjernehopen Wishing Wel, med Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) 5. desember i fjor for å kalibrere kameraet ble tatt da New Horizons befant seg 6,12 milliarder kilometer fra Jorden, og er dermed det fjerneste bildet som noen gang har blitt tatt utenfor vår klode. New Horizons befant seg til og med lenger ut enn NASAs Voyager 1-sonde da den tok det berømte Pale Blue Dot-bildet av Jorden. Bildet var del av en montasje bestående av 60 bilder som så bakover mot Solsystemet 14. februar 1990 da Voyager var 6,06 milliarder kilometer fra Jorden. Kameraene på Voyager 1 ble slått av kort etter at portrettet ble tatt, og medførte at avstandsrekorden ikke ble slått på mer enn 27 år.

LORRI slo sin egen rekord bare to timer senere med bilder av kuiperbelteobjektene 2012 HZ84 og 2012 HE85 og demonstrerte hvordan ingenting befinner seg i ro når man forflytter seg mer enn 1,1 millioner kilometer gjennom rommet hver dag.

I et kort tidsrom var bildet av stjernehopen Wishing Well tatt av New Horizons Long Range Reconnaissance Imager (LORRI) 5. desember i fjor det fjerneste bildet som noen gang var blitt tatt av et romfartøy da den brøt den 27 år ganle rekorden satt av Voyager 1. Omtrent to timer senere brøt New Horizons rekorden nok en gang.
Foto: NASA/JHUAPL/SwRI


Avstand og fart

New Horizons er det femte romfartøyet som farer forbi de ytre planetene, og mange av dens aktiviteter setter derfor avstandsrekorder. 9. desember utførte sonden den fjerneste kursendringsmanøveren noensinne da prosjektledelsen ledet sonden mot en nærpassering av et kuiperbelteobjekt ved navn 2014 MU69 som den skal passere 1. januar 2019. Nyttårspasseringen av MU69 vil bli historiens fjerneste nærpassering av et objekt og vil finne sted 1 milliard kilometer utenfor Plutosystemet som New Horizons utforsket i juli 2015.

Under dens utvidede ferd i Kuiperbeltet som startet i 2017 har New Horizons som mål å observere minst et par dusin kuiperbelteobjekter, dvergplaneter og kentaurer. Forskerne studerer bildene for å bestemme objektenes form og overflateegenskaper og for å lete etter måner og ringer. Under ferden foretar også fartøyet nærmest kontinuerlige målinger av plasma, støv og nøytral gass på sin ferd. 

Alt ser lovende ut for New Horizons som i øyeblikket befinner seg i dvalemodus. Ferdskontrollører ved Johns Hopkins Applied Physics Laboratory i Laurel, Maryland, vil vekke sonden fra sin elektroniske slumring 4. juni og starte en serie av systemtester og andre aktiviteter for å forberede New Horizons til nærpasseringen av MU69.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Hovedside om New Horizons-prosjektet

Hvor er New Horizons?

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no