Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Florence har to måner!


20.09.17: Radarbilder av den 4,5 kilometer store nærjordsasteroiden (3122) Florence som passerte forbi Jorden i en avstand av 7 millioner kilometer 1. september viser at asteroiden har to minimåner! Av mer enn 16 400 kjente nærjordsasteroider er Florence den tredje asteroiden med to måner som hittil er oppdaget – den siste var asteroiden 1994 WR12 i 2009.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av et trippelt asteroidesystem.
Illustrasjon: Danielle Futselaar/SETI Institute


Florence er den største asteroiden vi kjenner som har passert så nær Jorden, og radarbildene fra den 70-meter store Goldstone-antennen i California tatt mellom 29. august og 1. september bekrefter at asteroidens størrelse er rundt 4,5 kilometer. Størrelsen på asteroidens to måner er derimot ennå ikke kjent, men begge er trolig mellom 100 og 300 meter i diameter. Omløpstiden for hver av månene er heller ikke klarlagt, men ser ut til å være rundt 8 timer for den innerste månen, noe som i så fall er den korteste omløpstiden til noen av de 60 nærjordsasteroidene som vi hittil vet har måner. Den ytterste av de to ser ut til å ha en omløpstid på 22—27 timer. Radarbildene har en oppløsning på 75 meter slik at månene bare er noen få piksler store og derfor ikke avslører nærmere detaljer.

Denne svært sjeldne nærpasseringen ga forskerne en unik mulighet for å utforske en av de største nærjordsasteroidene i detalj. Slik kunnskap er viktig for å kunne hindre at Jorden blir truffet av asteroider som kommer på kollisjonskurs med Jorden.
Kjempeasteroide traff Jorden for 3,5 milliarder år siden!

Asteroiden Florence og dens to måner.
Foto: NASA


Radarbildene gir også det første nærbildet av selve asteroiden og viser at den er ganske rund og at den har en rygg langs ekvator, minst et stort krater, to flate områder samt et utall andre små landskapstrekk. Bildene bekrefter også at Florence rotasjonstid er 2,4 timer, noe som også ble bestemt tidligere ut i fra optiske målinger av asteroidens lysstyrkevariasjoner.

Animasjon laget av radarbilder av asteroiden Florence tatt med Arecibo-observatoriet 4. september i år. Bildeoppløsningen er rundt 15 meter. Sekvensen viser to små måner i bane rundt et større objekt. Flere landskapsdetaljer kan ses på overflaten av moderobjektet, og deres posisjon endrer seg mens objektet roterer.
Foto: Patrick Taylor (Arecibo Observatory)


Animasjonen er laget av en serie radarbilder av asteroiden. Sekvensen varer i flere timer og viser mer enn to fulle rotasjoner, og man ser tydelig de to månene som går i bane rundt moderobjektet. Radarbilder er forskjellig fra bilder tatt med digitalkamera, men ligner ultralydbilder. Geometrien i radarbilder er det samme som å se på et objekt når man befinner seg over nordpolen og denne er opplyst rett ovenfra. Projeksjonseffekter kan få det til å se ut som om Florence og de to månene kommer borti hverandre, noe de de ikke gjør i virkeligheten.

Radarbilder tatt med Arecibo-observatoriet 4. september. Hvert bilde viser hovedobjektet og dens måner på ulike tidspunkt over en periode på 2,5 timer. Mens månene beveger seg rundt moderobjektet ses de som tynne vertikale streker som hele tiden endrer seg. Flere landskapsdetaljer er synlig på selve asteroiden, og disse blir synlige etter hvert som objektet roterer. Bildeoppløsningen er 15 meter.
Foto: Patrick Taylor (Arecibo Observatory)


Goldstone-antennen i California ble brukt til å undersøke nærjordsasteroiden Florence.
Foto: NASA


Asteroider kan utgjøre en trussel mot vår klode

I asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter finnes omlag 25 millioner asteroider som er større enn 100 meter i utstrekning. Noen av disse har blitt kastet ut av dette beltet, og av disse kjenner vi pr. i dag drøyt 1800 som en gang i fremtiden kan komme på kollisjonskurs med Jorden. Men om 15 år regner forskerne med å ha oppdaget over en halv million asteroider i ulike størrelser og noen av disse vil kunne utgjøre en trussel mot Jorden.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

CNEOS: Telescopes Worldwide Collaborate to Observe Asteroid Florence During its Recent Close Approach to Earth

Eksepsjonelt stor nærjordsasteroide farer forbi Jorden 1. september!

Flere saker om asteroider


Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no