Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Når ble de første stjernene tent?


07.02.2015: For 13,8 milliarder år siden oppsto Universet i en hendelse vi kaller Big Bang. Mange detaljer i denne hendelsen er kartlagt de siste årene, men spørsmålet om når og hvordan de første stjernene ble tent, har vært betydelig vanskeligere å finne svaret på. Nye målinger gjort med det europeiske romobservatoriet Planck tyder på at de aller første stjernene ble tent betydelig senere enn hittil antatt.

av Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Den første generasjonen med stjerner eksploderte som spesielt voldsomme supernovaer og hypernovaer. Dette kosmiske fyrverkeriet spredde grunnstoffene som gjorde det mulig for mer normale stjerner og planeter å oppstå.
Illustrasjon: A. Schaller (STScI)


I starten av Big Bang for 13,8 milliarder år siden var tettheten og temperaturen ekstreme, men Universet ekspanderte raskt og allerede de første sekundene avtok verdiene kraftig. I løpet av de påfølgende minuttene kombinerte partikler seg og dannet de letteste grunnstoffene (hydrogen, helium og små mengder av bl.a. litium). Men først etter 380 000 år hadde temperaturen sunket så mye at gassen ble gjennomsiktig og lys kunne bevege seg fritt. I løpet 13,8 milliarder år har Universets esing strukket dette lyset som vi i dag observerer som såkalt kosmisk bakgrunnsstråling som finnes overalt i verdensrommet og kommer fra alle retninger.

Ved å studere bakgrunnsstrålingen, har forskerne kartlagt detaljer i Big Bang, og spesielt det europeiske, rombaserte observatoriet Planck som observerte fra 2009-2013, har gitt oss svært mye kunnskap om Universets tidligste faser. På denne tiden fantes bare stråling og gass og som var nesten helt jevnt fordelt. Men Planck har vist oss at det likevel fantes ørsmå ujevnheter i gassen, og i ly av mørket som senket seg i det som kalles «den mørke æra», ble ujevnhetene tettere og utviklet seg gradvis til galakser og stjerner. Men når og hvordan ble disse stjernene tent og hvordan oppsto galaksene?

De siste årene har forskerne, ved hjelp av romteleskopet Hubble, forsøkt å se lengst mulig ut i rommet og dermed også langt bakover i tid. På de aller dypeste bildene kan man se urgalakser som befinner seg 13,3 milliarder unna, og vi ser dermed disse slik de var for 13,3 milliarder år siden -- det vil si omkring 500 millioner år etter Big Bang.


Romobservatoriet Planck har gitt oss det til nå mest detaljerte bildet av den kosmologiske bakgrunnsstrålingen. De røde og oransje flekkene er spirene til våre dagers galakser og galaksehoper.
Foto: ESA og Planck Collaboration


Hittil har forskerne ment at de aller første stjernene ble tent en gang mellom 200 og 400 millioner år etter starten av Big Bang. Nye analyser av de omfattende dataene som er samlet inn av Planck-prosjektet, viser nå at den mørke æraen sluttet betydelig senere, da Universet var omkring 550 millioner år gammelt.

Oppdagelsen har stor betydning for å finne ut hvordan de første stjernene og galaksene oppsto og utviklet seg, men vil trolig også gjøre det enklere å observere de aller tidligste lysende objektene. Dagens romteleskop Hubble er nesten i stand til å se så langt tilbake i tid, men dets planlagte etterfølger, James Webb Space Telescope (JWST) som skal sendes ut i rommet om noen år, vil relativt lett kunne brukes til å studere fenomener på denne avstanden.

De første stjernene ble dannet av gass som ikke inneholdt grunnstoffer tyngre enn helium og hadde derfor andre fysiske egenskaper enn våre dagers stjerner. Forskningen tyder på at førstegenerasjons-stjernene blant annet hadde mye større masse, lyste mye kraftigere og trolig forårsaket mer voldsomme eksplosjoner enn hovedtyngden av dagens stjerner. Men de første stjernene laget grunnstoffene som var en forutsetning for senere stjernegenerasjoner, for dannelsen av planeter og faktisk også livsformer som oss selv!


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra ESA

Sensasjonell bekreftelse av gravitasjonsbølger og kosmisk inflasjon


Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow

Sett av nærmere 20 000!

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystem? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om astroshowet

Terra Nova – tredje og siste bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Les den sjokkerende avslutningen!
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Etter en ti år lang reise i interstellart rom, ankommer ekspedisjonen vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, 4,2 lysår fra Jorden, for å utforske fremmede verdener. 
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no