Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Fortidens meteoritter


Allerede i oldtiden oppdaget mennesker ildkuler på himmelen og så steiner som falt mot bakken. I antikkens Hellas mente Aristoteles at det måtte være stein som hadde blitt løftet opp i luften av sterke vinder og deretter falt ned på Jorden igjen.

 

av Anne Mette Sannes

Ensisheim-meteoritten.
Foto: Konrad Andrä / Wikipedia Commons

Det eldste bevarte meteorittfunnet er fra fallet over Ensisheim i Alsace, Frankrike 7. november 1492. Historien forteller at en ung gutt var det eneste øyenvitnet til fallet, og han førte lokalbefolkningen til funnstedet. Steinen skal ha veid 127 kg, men folk begynt straks å sikre seg biter av steinen og selge disse som souvenirer i den tro at steinen hadde en overnaturlig opprinnelse. Men den lokale dommeren fikk stoppet dette, og den største biten på 55,75 kg kan i dag ses i rådhuset i Ensisheim.

På tiden da denne ble funnet, antok man at dette var et av guds mirakler. Da Maximilian, keiser av det tysk-romerske riket, var på besøk i området noen uker senere, mente han at steinen representerte en slags guddommelig beskyttelse og sørget for at steinen, på middelaldersk vis, ble festet med jern til veggen i en lokal kirke av to grunner: man ønsket ikke at steinen skulle vandre rundt for seg selv på natten (!) eller forlate Jorden på den samme voldsomme måten den hadde ankommet.

Utover på 1700- og 1800-tallet var det ikke mange lærde som våget å ytre tanken om at meteoritter ikke stammet fra Jorden. De som likevel gjorde det ble betraktet som idioter eller kjettere, latterliggjort og hånet.

Meteorittene ble oftest forklart som resultat av lyn, vulkanstøv eller rett og slett som djevelens verk. Det var først et stykke ut på 1800-tallet at teorien om at meteoritter kom fra verdensrommet ble akseptert.

 

Opprettet 25.03.12, oppdatert 25.03.12 av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no