Begivenhetene Astronyheter Venuspassasjen 2012 Venuspassasjen i 2004 English

Du er her: Fotokonkurranser

FOTOKONKURRANSER: FOTOGRAFER VENUS OG VENUS-PASSASJEN


Den 6. juni 2012 opplever vi den siste Venus-passasjen på 105,5 år. Det er derfor ekstremt viktig at begivenheten blir foreviget på best mulig måte. Det utlyses to fotokonkurranser med Venus og Venus-passasjen som tema.

 

Prosjektet Jorden og Universet på Naturfagsenteret ved Universitetet i Oslo utlyser to fotokonkurranser:

  • Den ene pågår fra 30.03.2012 til 04.06.2012. I denne perioden gjennomgår Venus store faseforandringer: Venus blir en tynnere og tynnere sigd samtidig som planeten kommer stadig nærmere Jorden og derfor blir sigden høyere samtidig som den blir tynnere. Førstepremien på kroner 10 000 går til den som på best mulig måte dokumenterer endringene fotografisk. Se også her for mer om faseendringene og årsaken til disse.
  • Den andre fotokonkurransen pågår 05.06.2012 og 06.06.2012, inkludert selve Venus-passasjen. Førstepremien på kroner 10 000 går til den som på best mulig måte dokumenterer Venus-passasjen og/eller fenomener under eller i forbindelse med passasjen fotografisk. Se mer om fenomener under Venus-passasjen.

Konkurransen vil foregå på og via nettstedene www.astro.viten.no og www.astroevents.no

Metoder og utstyr for fotografering av Solen, og dermed både solformørkelser og Venus-passasjen, beskrives her.

1. Hver deltager kan sende inn maksimalt 3 - tre – bilder til hver konkurranse.
2. Bildene skal sendes inn elektronisk til adressen venus@viten.no senest tirsdag 5. juni 2012 kl. 12.00 for den første konkurransen og tirsdag 12. juni 2012 kl. 12 for den andre konkurransen (om selve Venus-passasjen). Merk mailen med "Fotokonkurranse 1" for deltagelse i den første konkurransen og «Fotokonkurranse 2» for deltagelse i den andre konkurransen. Oppgi epostadresse, telefonnummer og postadresse. Det vil bli gitt kvittering på at bildet(-ene) er mottatt.
3. Bildene må ha god oppløsning. Bildene bør sendes som JPG-filer med lav kompresjon.
4. Bildene skal kunne brukes vederlagsfritt på nettstedene astro.viten.no og www.astroevents.no og i media. Fotografens navn vil alltid bli kreditert.
5. Bildene vil bli vurdert av en jury med følgende tre medlemmer: Anders Isnes (Naturfagsenteret), Håkon Dahle (Institutt for teoretisk astrofysikk, UiO) og Jan Kåre Trandem Qvam (fysikklærer, Naturfagsenteret). Juryen vil vurdere bildene utfra kriteriene som er nevnt øverst på siden og hvilken teknisk kvalitet bildene har.
6. Jurymedlemmer og deres nærmeste familie har ikke anledning til å delta i konkurransen.
7. Juryen vil fullføre sitt arbeid i løpet av juni måned. Vinnerne vil bli kunngjort på nettstedene astro.viten.no og www.astroevents.no og eventuelt i media. Bildene vil bli presentert samme sted.
8. De fem beste bildene innen hver kategori vil bli premiert. Hovedpremien er 10 000 kroner i hver kategori, de to andre premiene innen hver kategori vil bli kunngjort senere.

MER INFORMASJON

Norsk hovedside om Venus-passasjen

NY FILM!
Vårt magiske univers

Det mest fantastiske billedmaterialet fra rommet presentert på norsk og ledsaget av majestetisk musikk. Klikk over for info og utdrag. Spesiell pakke med 3 filmer

Universet – en spektakulær reise i kosmos

Stor, norsk film om fenomenene i verdensrommet, asteroider, solformørkelser, meteoritter.

Solformørkelsesbriller til begivenhetene

Nå er det på tide å skaffe seg solformørkelsesbriller for å få oppleve store solflekker og Venus-passasjen! Mer informasjon om briller og solteleskop

Norsk DVD om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Den beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om filmen

Spesialhefte om himmelbegivenhetene i Norge 2010-2015

Heftet beskriver hva som skal skje, hvorfor det skjer og hvordan det vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer informasjon om heftet

Astronomiske nyheter

Oppdagelser i rommet og kommende astronomiske hendelser

Våre nettsteder

bangirommet.no inneholder astronomiske nyheter og er en ressurs for bidler, filmer, animasjoner, linker og astronomiske fakta. Nettstedet fokuserer spesielt på oppdagelser og dramatiske begivenheter.
svalbard2015.no handler om den store totale solformørkelsen på Svalbard og Nordpolen 20. mars 2015.
astrobutikken.no er et nettsted for astronomiske produkter: Bøker, norske DVD-er, astroparaplyer, enkelt observasjonsutstyr og steinbiter fra Månen og Mars m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard, Postboks 1029 Blindern, 0315 OsloTlf: 992 77 172 E-post: knutjo@astro.uio.no