Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Mystiske utbrudd av radiostråling fra det ytre rom


08.04.17: Hurtige utbrudd av radiostråling er et av moderne astronomis største mysterier: Hva eller hvem i Universet sender korte utbrudd av radioenergi tvers igjennom kosmos?

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Kunstnerisk fremstilling av tre kraftige røde blink som viser raske radioutbrudd langt utenfor Melkeveien, i stjernebildene Puppis og Hydra.
Illustrasjon: James Josephides/Mike Dalley


Manisha Caleb, doktorgradskandidat ved Australian National University, Swinburne University of Technology og ARC Centre of Excellence for All-sky Astrophysics (CAASTRO) har bekreftet at de mystiske stråleutbruddene (FRBs) som astronomer har jaktet på i ti år, virkelig kommer fra det ytre rom. Caleb samarbeidet med Swinburne og kolleger ved Universitetet i Sydney for å oppdage tre av disse med radioteleskopet Molonglo som befinner seg 40 kilometer fra Canberra.

Fenomenet ble oppdaget ved hjelp av CSIROs Parkes radioteleskop for nesten 10 år siden og er millisekunderlange intense pulser av radiostråling som ser ut til å ha sin opprinnelse ekstremt langt unna. Pulsene er ca. en milliard ganger kraftigere enn noe vi hittil har sett i vår egen Melkeveigalakse. En mulig forklaring på mysteriet er at de i virkeligheten ikke kom fra det ytre rom, men at det i stedet dreide seg om en form for lokal interferens som lurte astronomene til å søke etter nye teorier om disse «umulige» radioenergiene.

“Den mest spesielle forklaringen er at det er radiosendinger fra fremmede sivilisasjoner,” sier ARC Laureate Fellow Professor Matthew Bailes ved Swinburne.

Ifølge Dr Chris Flynn ved Winburne har tradisjonelle radioteleskoper med én parabolantenne problemer med å fastslå signalene har sin opprinnelse utenfor Jordens atmosfære.”


Molonglo-telskopet åpner nye dører mot Universet

I 2013 forsto forskere og ingeniører ved CAASTRO at Molonglo-teleskopets unike konstruksjon kunne gi forskerne en minimumsavstand til utbruddene som følge av teleskopets enorme brennvidde. En omfattende ombygging startet, og dette åpner nå nye vinduer mot Universet. Teleskopet har et areal på hele 18 000 kvadratmeter og har et stort synsfelt (8 grader av himmelen), noe som gjør det perfekt til å jakte på raske radio utbrudd.

Radioteleskopet Molonglo befinner seg 40 kilometer fra Canberra i Australia.
Foto: Wikipedia


Calebs prosjekt var å utvikle programvare til å undersøke 1000 terabyte med data som ble produsert per dag, og hennes arbeid ga lønn for strevet med tre nye FRB-oppdagelser.

Takket være videre finansiering fra det australske forskningsrådet vil teleskopet bli ytterligere forbedret for å få mulighet til å lokalisere utbrudd fra enkeltgalakser.

Ifølge Caleb er det å få svar på hvor utbruddene kommer fra nøkkelen til å forstå hva som forårsaker disse. Kun ét utbrudd har blitt knyttet til en spesiell galakse, og forskerne forventer at Molonglo-teleskopet vil gjøre dette også for mange flere utbrudd.

Hver enkelt flekk på bildet er en galakse.
Foto: NASA; ESA; G. Illingworth, D. Magee, and P. Oesch, University of California, Santa Cruz; R. Bouwens, Leiden University; and the HUDF09 Team


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Beskjed til Jorden fra dverggalakse?

Største vitenskapelige søk etter intelligent liv hittil!

Liv i rommet

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no