Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


En frustrerende uke med en rekke avbrutte rakettoppskytninger!


06.10.20: Etter en svært frustrerende uke med ikke mindre enn 7 avbrutte oppskytningsforsøk for United Launch Alliance (ULA), SpaceX og Northrop Grumman som følge av dårlige værforhold og tekniske problemer like før liftoff, var det endelig et lyspunkt på den amerikanske østkysten fredag kveld da en rakett (den ene av to planlagte) kom seg opp fra Wallops Island i Virginia.

av Anne Mette Sannes

 Se oppskytningen av Antares fra Wallops, Virginia fra ca. 32. min. Cygnus er det eneste bemannede fartøyet som ikke dokker seg selv til ISS (benytter i stedet en robotarm) etter at Dragon 1 ikke lenger er i drift, men er erstattet av Dragon 2.
Film: NASA


SpaceX’ første forsøk på å skyte opp de neste 60 Starlink-satellittene skjedde 17. september, men ble avlyst som følge av dårlig vær i Atlanterhavet etter en orkan som passerte, og som gjorde at droneskipene måtte returnere til havneområdet. Under det andre oppskytningsforsøket 28. september ble oppskytningen avlyst 31 sekunder før liftoff, igjen som følge av værforholdene, for så å vente til anlegget igjen ble ledig siden NROL-44-oppskytningen hadde prioritet. SpaceX kunngjorde et nytt og tredje forsøk for Starlink-oppskytning torsdag 1. oktober, men bare timer senere ble også dette forsøket utsatt – SpaceX avbrøt forsøket 18 sekunder før liftoff som følge av unormale verdier på en sensor på bakkeutstyret.

Planen var å gjøre et nytt forsøk i går, mandag 5. oktober, men forsøket ble kansellert i forkant, igjen som følge av dårlig vær i området. Det femte forsøket skal skje i dag, 6. oktober kl. 13.30 (norsk tid). Kryss fingrene!

SpaceX venter også på å skyte opp en GPS-satellitt for US Air Force, men også denne oppskytningen har blitt utsatt flere ganger.

Med stadig endrede tidspunkt den siste uken har dermed SpaceX’ hjelpeskip beveget seg frem og tilbake mellom landingssonene til Starlink- og GPS-ferdene.Oppskytningen ble avbrutt 31 sekunder før oppskytning som følge av dårlige værforhold
Film: Digital Trends


Det er for tiden ekstremt travelt på Cape Canaveral; ULAs Delta 4-Heavy-oppskytning 1. oktober ble også avbrutt bare 7,5 sekunder før liftoff da hovedcomputeren på bakken som overvåker status for raketten under de siste 10 sekundene av nedtellingen, fant en uventet anomali. Sikkerhetssystemet fungerte som det skulle og sørget for at nedtellingen stanset da det ble oppdaget et problem. Dette er et tilbakeslag for ferden som nå har blitt avlyst flere ganger og dermed medført flere forsinkelser den siste måneden. Siden denne oppskytningen er prioritert, er det frustrerende at den har forårsaket så mange forsinkelser for andre ferder.Første forsøk på oppskytning av Delta Heavy i august ble automatisk avbrutt 3 sekunder før liftoff
Film: NASAspaceflight


2. oktober ble den endeløse rekken med avbrutte oppskytninger brutt da Northrup Grumman lyktes med å skyte opp Cygnus-14 – en resuppleringsferd (inkludert et nytt «damevennlig» toalett til 23 millioner dollar! Sjekk det ut her!) til Den internasjonale romstasjonen (ISS) med en Antares-rakett. Første forsøk ble avbrutt torsdag 1. oktober etter 2 min og 40 sek og utgjorde det tredje avbrutte forsøket med å skyte opp en amerikansk rakett på under 24 timer!

Den vellykkede oppskytningen skjedde fra NASAs Wallops Flight Facility i Virginia. Denne kvelden skulle det skje en såkalt «dobbelheader» siden en Antares-rakett skulle skytes opp fra Virginia og en Falcon 9-rakett med en GPS III-satellitt fra Cape Canaveral 27 minutter senere. Antares kom seg opp fra bakken, mens Falcon 9 ble avbrutt bare 2 sekunder før oppskytning som følge av en uventet trykkøkning i turbomaskinens gassgenerator.

En rimelig frustrert Elon Musk twitret raskt at selskapet må gjøre flere forbedringer med tanke på at hele 48 Starlink-oppskytninger er planlagt i 2021.

Gwynn Shotwell, president og leder for operativ avdeling i SpaceX, uttalte under en paneldebatt i mars at SpaceX planlegger å foreta ca. to oppskytninger i måneden (inkludert kommersielle oppskytninger, oppskytninger for den amerikanske regjeringen samt egne Starlink-oppskytninger).Planlagt dobbeltoppskytning fra USAs østkyst: Antares-rakett fra Wallops Island i Virginia og en Falcon 9-rakett fra Cape Canaveral i Florida
NASA spaceflight

Tallene i hver av de fargede sirklene viser tiden (i sekunder) etter liftofff og viser hvor raketten var synlig (avhengig av værforhold).
Illustrasjon: NASA


Neste oppskytningsdato for SpaceX Starlink-satellitter er i dag 6. oktober kl. 7.29 EDT (13.29 norsk tid) fra Launch Complex 39A på Kennedy Space Center. Rakettens første trinn var nylig i bruk under oppskytningen av de to NASA-astronautene Bob Behnken og Doug Hurley til den Internasjonale romstasjonen.

Etter at 2. trinn separeres fra 1. trinn, vil 1. trinn lande på droneskipet Of course I still love you i Atlanterhavet. Et av dekslene som beskytter nyttelasten har blitt benyttet på to tidligere Starlink-oppskytninger. 60 satellitter skal settes ut ca. 1 time etter liftoff. Her kan du følge oppskytningen direkte.

Bildet viser 1. trinn av en Falcon 9-rakett som blir fraktet inn til Floridakysten etter å ha landet på droneskipet «Of course I still love you» i Atlanterhavet i desember 2019.
Foto: SpaceX


En annen kommende oppskytning for SpaceX er Crew-1-ferden – en bemannet Crew Dragon-ferd til Den internasjonale romstasjonen (ISS) med fire astronauter 23. oktober.

NASA-astronauter som skal være med på neste ferd med Crew Dragon. Fra venstre NASA-astronautene Shannon Walker, Victor Glover, Michael Hopkins og japanske Soichi Noguchi (JAXA).
Foto: SpaceX


Her kan du se intervju med de fire astronautene i forkant av Crew 1-ferden:Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASAspaceflight.com: SpaceX ready again for Starlink v1.0 Launch 12

space.com: Antares rocket launches new astronaut toilet and more to space station for NASA

americaSpace.com: Antares Breaks Launch Week Curse, as SpaceX Suffers Last-Second Scrub

space.com: Northrop Grumman aborts launch of Antares rocket carrying NASA cargo minutes before liftoff

Associated Press: NASA tests new $23M titanium space toilet

NASAspaceflight.com: SpaceX scrubs fourth GPS III satellite launch

astroevents.no: Andre saker om romfart

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no