Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Full klaff for Virgin Galactic!


14.07.21: En ny æra startet med Virgin Galactics ferd ut i verdensrommet søndag. Seks personer fra selskapet, (inkludert Richard Branson selv), fikk oppleve Jorden fra 86 kilometers høyde, og mange lot seg garantert friste både av utsikten og den lekre flykabinen som kan oppleves dersom man foretar et innskudd på rundt $250 000 til Bransons konto. De seks fikk oppleve 4 minutters vektløshet og en ubetalelig utsikt da farkosten utførte en flipover og alle ombord kunne beskue Jorden gjennom de store vinduene før flyet satte kursen tilbake og foretok en elegant og behagelig landing på rullebanen foran en jublende folkemengde.

av Anne Mette Sannes

 

Richard Branson var selv med på Virgin Galactics første bemannede ferd søndag 11. juli
Foto: Virgin Galactic


Richard Branson kom syklende til flyplassen Space Port America ute i ørkenen i New Mexico før han kl. 9.40 lokal tid (16.40 norsk tid) tok av sammen med 9 andre personer fordelt på de tre fartøyene WhiteKnightTwo (EVE) med 2 piloter, SpaceShipTwo (Unity) med 2 piloter og 3 passasjerer (+ Branson selv), samt et rekognoseringsfly med 2 piloter. Dette var første gang Unity fløy med full besetning.


Rundt 50 min etter take off og i en høyde av 14 kilometer kom kommandoen release, release, release, og Unity ble sluppet fra moderskipet.

Tvillingmoderskipet WhiteKnightTwo løftet SpaceShipTwo (Unity) opp til en høyde av ca. 14 km før det ble sluppet
Foto: Wikipedia


Sekunder senere startet rakettmotoren, og etter 10 sekunder, ved hjelp av en såkalt gamma turn, ble kursen satt direkte opp mot verdensrommet. Hastighten kom opp i tre ganger lydens før motoren ble stanset etter 60 sekunder, og kort etter ble det foretatt en backflipmanøver hvor pilotene og passasjerene fikk oppleve rundt 4 minutter med vektløshet mens de skuet ned på Jorden gjennom de store vinduene under seg.

Etter å ha nådd en høyde av 86 kilometer startet returen, og flyet gled behagelig tilbake til SpacePort America hvor det ble foretatt en perfekt landing på rullebanen, ikke langt fra der de tok av. De seks personene blir nå en del av en eksklusiv gruppe på rundt 600 personer som har besøkt verdensrommet.

It was the experience of a lifetime, uttalte Branson (Astronaut 001) under flighten.



Richard Branson deler en video fra flyet med en melding til dem som drømmer om å komme ut i verdensommet
Film: Hindustan Times



Branson og medpassasjerene svever rundt i kabinen i vektløs tilstand
Film: Richard Branson


En feilfri ferd

Inviterte gjester samt kunder med forhåndsbestilt billett til fremtidige ferder (ca. $250 000 pr. sete) var invitert til lunch etter den vellykkede ferden. Også Bransons venn CEO og sjefdesigner Elon Musk i SpaceX var en av de inviterte, og fløy inn fra Texas lørdag kveld. Musk var tidlig oppe søndag for å ønske Branson lykke til på ferden, og de to skal også ha hatt en liten nattprat da Branson støtte på Musk inne på kjøkkenet kl. 03 om natten (begge er B-mennesker) ...

Ifølge en talsperson for Virgin Galactic, har også Musk sikret seg en billett med SpaceShipTwo, men det er usikkert hvor langt oppe navnet hans står på ventelisten for å fly med Bransons selskap. Virgin Galactic har forøvrig mottatt nærmere en 80 millioner dollar i depositum og forhåndssalg av billetter, og håper at søndagens tur vil booste videre billettsalg.

Stephen Colbert, vert for The Late Show, ledet Virgin Galactics direktesending hvor alt gikk som smurt med unntak av litt kluss med kommunikasjonsoverføringen mellom bakken og passasjerene i kabinen som skal ha skyldtes feil med en antenne.

Stor gjensynsglede med familien som ventet nede på bakken
Foto: VirginGalactic / Anne Mette Sannes



Virgin Galactics livestream
Film: Virgin Galactic




“We've been to space, everybody! So thrilling when a lifetime's dream comes true,” ropte Branson muntert på pressekonferansen etter den vellykkede ferden.
Film: NBCNews


Kármánlinjen

Både NASA, det amerikanske militæret samt det amerikanske luftfartstilsynet (FAA) regner grensen til verdensommet ved 80 km selv om dette er under den såkalte Kármánlinjen på 100 km. Konkurrenten Jeff Bezos som skal utføre den første bemannede ferden med sitt romfartsselskap Blue Origin 20. juli har påpekt dette, og hans rakett New Shepard vil nå en høyde på 105 km, altså over denne grensen. Ifølge Bezos er det kun 4% av verden som godkjenner 80 km som starten på verdensommet. New Shepard ble fra starten av designet for å fly over Kármánlinjen, mens Virgin Galactics SpaceShipTwo ikke konstruet for å fly så høyt.

Bezos hadde sett for seg at han selv skulle få æren av å være først ute med suborbitale ferder med New Shepard 20. juli og er helt klart ikke fornøyd med at Branson kom ham i forkjøpet med 9 dager. Han har også kunngjort en liste som viser fordelene med å fly med New Shepard contra Virgin Galactics SpaceShipTwo.

Se Bezos’ liste her:


Slik blir ferden 20. juli hvor Jeff Bezos får selskap av sin bror, en hittil ukjent passasjer som via en auksjon har betalt 28 millioner dollar for ferden samt 82 år gamle Wally Funk som endelig får den etterlengtede turen ut i rommet:



82 år gamle Wally Funk (med imponerende 19 000 flytimer og innehaver av «hvert eneste sertifikat FAA har utstedt») skal endelig få komme ut i verdensrommet!
Film: Blue Origin


Se Blue Origins flight 20. juli live her. Livesendingen starter kl. 13.30 og liftoff kl. 15.00 (begge norsk tid).


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

TheVerge: Virgin Galactic successfully sends Richard Branson to the edge of space

astroevents.no: Hvem vinner romturismekappløpet? Søndag får vi svaret!

astroevents.no: 82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!

astroevents.no: Richard Branson jubler etter Virgin Orbits første kommersielle ferd!

VirginGalactic: Lær mer om VirginGalactic

astroevents.no: Les mer om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no