Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Gammaglimt


Artikler om gammaglimt, Universets voldsomste eksplosjoner

Eksepsjonelt gammaglimt smadret alle rekorder og «grillet» Jorden!
09.11.22: Søndag 9. oktober kl. 15.17 nådde strålingen Jorden fra den suverent mest ekstreme kosmiske eksplosjonen som er registrert gjennom mer enn 30 år med systematiske observasjoner av gammaglimt. Omtrent alt som finnes av rekorder ble knust av hendelsen som fant sted 2,4 milliarder lysår unna oss. Jordatmosfæren ble kraftig påvirket, og det oppsto elektriske strømmer på bakken! Forbløffede astronomer over hele verden studerer objektet som kan gi oss helt ny innsikt i Universets mest spektakulære fenomener – en tilsvarende hendelse skal statistisk kun skje med rundt 520 års intervaller! Les mer.

Spektakulære astronomiske fenomener skyldes sammensmeltende stjerner!
22.08.22: Det har lenge vært et mysterium hvordan oppførselen til noen stjerner i kulehoper tilsynelatende bryter med kjente teorier, at noen masserike stjerner har kraftige magnetfelt, og hvordan superkraftige stjerneeksplosjoner – såkalte langvarige gammaglimt og hypernovaer – oppstår. Detaljerte datasimuleringer ser ut til å gi svaret på både disse og flere andre mysterier innen stjerneverdenen. Les mer.

Mystiske hurtige radioglimt fra fjerne kilder
10.06.22: Siden 1960-tallet har astronomene studert intense, kortvarige utbrudd av elektromagnetisk stråling. Frem til 2007 var det de såkalte gammaglimtene – ekstremt energirike eksplosjoner som finner sted milliarder av lysår unna – som fikk oppmerksomhet, og som var et mysterium som forskerne etter 40 års intense undersøkelser endelig begynte å forstå. Men i 2007 dukket et annet mysterium i samme kategori opp: ekstremt kortvarige blink av radiostråling som uten forvarsel sendes ut fra ukjente kilder i fjerne galakser. Slike hurtige radioglimt (FRB) varer fra et millisekund til noen få millisekunder og er et av vår tids mest mystiske fenomen. Det er estimert at et gjennomsnittlig FRB i løpet av sin korte varighet sender ut like mye energi som Solen sender ut på tre døgn! Les mer.

Superkraftig kosmisk eksplosjon første nyttårsdag!
07.01.22: Tidlig om morgenen første nyttårsdag nådde lyset fra en av de kraftigste eksplosjonene som er observert i Universet frem til Jorden. Eksplosjonen fant sted 12,4 milliarder lysår fra Jorden, og lyset hadde vært underveis siden Universet var yngre enn 10 % av sin nåværende alder. Ettergløden fra dette såkalte gammaglimtet blir nå studert intenst av forskere over hele verden. Les mer.

Spektakulært astronomiår i vente!
24.12.2017: 2017 var året da det for første gang ble registrert lys fra et fenomen som forårsaket målbare gravitasjonsbølger, da Cassinisonden gjorde sist siste stupdykk inn i ringplaneten Saturn, da vi fikk celebert besøk av en gjest fra et annet solsystem og ikke minst: da vi fikk nyheten om at det planlegges å sende mennesker til Mars allerede om 7 år! Og hva skjer i 2018? Vi vil blant annet få oppleve to totale måneformørkelser, en solformørkelse og fantastiske samstillinger i tillegg til at Mars kommer ekstremt nær Jorden. 2018 vil bli et år med flere milepæler innen romvirksomhet, blant annet en sonde som ankommer en nærjordsasteroide, den første turistferden til Månen og et mystisk Kuiperbelteobjekt som vil få besøk av romsonden New Horizons! Les mer.

Lyn kan skape antimaterie!
29.11.2017: En gruppe japanske forskere har bevist at antimaterie reagerer med atomer i Jordens atmosfære, altså er det bevist at antimaterie ikke bare er noe som finnes i science fiction, men som passerer rett over hodene våre under kraftig tordenvær! Les mer.

Kosmiske rystelser ga svar på 50-årig mysterium
28.10.17: For første gang er det registrert lys fra et fenomen som har forårsaket målbare gravitasjonsbølger – rystelser i selve verdensrommet. Et spektakulært og dramatisk fenomen som fant sted i en galakse 130 millioner lysår fra Jorden ga en epokegjørende oppdagelse som berører flere felt innen astronomien, og den antatte forklaringen på et av astronomiens største mysterier ble samtidig bekreftet. Oppdagelsen åpner nye vinduer til astronomiske fenomener og gjør oss i stand til å observere kjernen i Universets mest spektakulære, energirike og dramatiske hendelser. Les mer.

Årsak til supersmell bevist
Et av de største mysteriene i kosmos har blitt oppklart ved hjelp av observasjoner gjort med romteleskopet Hubble nå i sommer. Forklaringen involverer en ny type stjerne-eksplosjoner, supertette stjernerester og energimengder som er ekstreme selv i en astronomisk sammenheng.

27. april 2013: Rekordkraftig kosmisk eksplosjon
Lørdag 27. april 2013 kl. 09.48 norsk tid nådde lyset fra en eksepsjonelt voldsom eksplosjon frem til Jorden etter å ha vært underveis i 5 milliarder år. En svært tung stjerne døde i eksplosjonen og etterlot et sort hull. Dette var blant de aller kraftige eksplosjonene som har vært registrert i rommet, og hendelsen analyseres fortsatt intenst av forskere over hele verden.

Melkeveiens yngste sorte hull – og mulig gammaglimt
For omkring 1000 år siden eksploderte en svært tung og energirik stjerne 26 000 lysår fra Jorden. Dette var en av de kraftigste eksplosjonene vi kjenner fra Melkeveien og den eneste som er kjent i sitt slag fra vår galakse. Kjempesmellet etterlot galaksens yngste sorte hull.

 
Artikler før 2013
 
2002: Det farligste objektet i kosmos
Det er nylig gjort sensasjonelle funn av ekstreme stjerner nær oss i Melkeveien. I løpet av en million år vil et fyrverkeri av supernovaer og hypernovaer gå av - flere av disse har potensiale til å utrydde alt liv på vår planet. Disse stjernene utgjør den største trusselen mot livet på vår planet som vi kjenner og er langt farligere enn de meget omtalte og nærgående asteroidene. Det er 40-50 prosents sannsynlighet for at tilnærmet alt liv på Jorden skal bli utryddet av disse stjernene i løpet av 1 million år!!

2002: Massedød kan skyldes kosmisk supereksplosjon
Flere katastrofer har rammet livet på Jorden opp gjennom geologisk historie. De fleste katastrofene skyldes trolig nedslag av store asteroider, men spesielt en massedød for 450 millioner år siden kan ha langt mer eksotiske og dramatiske årsaker. En ny undersøkelse bekrefter at såkalte gammaglimt kan ødelegge livet på vår planet.

Historiens kraftigste smell - forklaringen
12.09.2008: Kl. 08.12 den 19. mars 2008 skjedde den mest ekstreme og bemerkelsesverdige kosmiske eksplosjon som noen gang er registrert. I et drøyt halvminutt kunne objektet vært sett med det blotte øye, til tross for at avstanden var 7,8 milliarder lysår. Objektet slo en rekke rekorder: Den kraftigste observerte eksplosjon, det første gammaglimtet som var synlig uten kikkert, det fjerneste objektet som har vært synlig med det blotte øye osv.

Tidenes kraftigste eksplosjon i morges!
19.03.2008: Kl. 08.12 onsdag 19.03 ble det kraftigste lysblaffet fra et gammaglimt noensinne observert. Til tross for at avstanden var rundt 7,8 milliarder lysår, lyste fenomenet så sterkt at det kunne vært sett med det blotte øye! Dette har aldri skjedde tidligere. På denne avstanden ville til og med Melkeveien med dens 300 milliarder soler vært vanskelig å se selv med verdens største teleskoper. NB! Denne saken vil bli oppdatert!

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no