Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Gammaglimt


Artikler om gammaglimt, Universets voldsomste eksplosjoner

Årsak til supersmell bevist
Et av de største mysteriene i kosmos har blitt oppklart ved hjelp av observasjoner gjort med romteleskopet Hubble nå i sommer. Forklaringen involverer en ny type stjerne-eksplosjoner, supertette stjernerester og energimengder som er ekstreme selv i en astronomisk sammenheng.

27. april 2013: Rekordkraftig kosmisk eksplosjon
Lørdag 27. april 2013 kl. 09.48 norsk tid nådde lyset fra en eksepsjonelt voldsom eksplosjon frem til Jorden etter å ha vært underveis i 5 milliarder år. En svært tung stjerne døde i eksplosjonen og etterlot et sort hull. Dette var blant de aller kraftige eksplosjonene som har vært registrert i rommet, og hendelsen analyseres fortsatt intenst av forskere over hele verden.

Melkeveiens yngste sorte hull – og mulig gammaglimt
For omkring 1000 år siden eksploderte en svært tung og energirik stjerne 26 000 lysår fra Jorden. Dette var en av de kraftigste eksplosjonene vi kjenner fra Melkeveien og den eneste som er kjent i sitt slag fra vår galakse. Kjempesmellet etterlot galaksens yngste sorte hull.

 
Artikler før 2013
 
2002: Det farligste objektet i kosmos
Det er nylig gjort sensasjonelle funn av ekstreme stjerner nær oss i Melkeveien. I løpet av en million år vil et fyrverkeri av supernovaer og hypernovaer gå av - flere av disse har potensiale til å utrydde alt liv på vår planet. Disse stjernene utgjør den største trusselen mot livet på vår planet som vi kjenner og er langt farligere enn de meget omtalte og nærgående asteroidene. Det er 40-50 prosents sannsynlighet for at tilnærmet alt liv på Jorden skal bli utryddet av disse stjernene i løpet av 1 million år!!

2002: Massedød kan skyldes kosmisk supereksplosjon
Flere katastrofer har rammet livet på Jorden opp gjennom geologisk historie. De fleste katastrofene skyldes trolig nedslag av store asteroider, men spesielt en massedød for 450 millioner år siden kan ha langt mer eksotiske og dramatiske årsaker. En ny undersøkelse bekrefter at såkalte gammaglimt kan ødelegge livet på vår planet.

Historiens kraftigste smell - forklaringen
Kl. 08.12 den 19. mars 2008 skjedde den mest ekstreme og bemerkelsesverdige kosmiske eksplosjon som noen gang er registrert. I et drøyt halvminutt kunne objektet vært sett med det blotte øye, til tross for at avstanden var 7,8 milliarder lysår. Objektet slo en rekke rekorder: Den kraftigste observerte eksplosjon, det første gammaglimtet som var synlig uten kikkert, det fjerneste objektet som har vært synlig med det blotte øye osv.
Supersmell av supertette stjerner

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no