Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


SpaceX vant NASA-kontrakt for levering av nyttelast til Lunar Gateway


17.04.20: NASA har valgt SpaceX som hovedleverandør for levering av nyttelast til Lunar Gateway som skal gå i bane rundt Månen. Verdien av kontrakten er på rundt 7 milliarder dollar og skal gjelde i 15 år. SpaceX vant konkurransen foran tungvektere som Boeing, Northrup Grumman og Sierra Nevada Corporation (SNC).

av Anne Mette Sannes

 

Illustrasjon av SpaceX Dragon XL etter at den er frigjort fra Falcon Heavys annet trinn i høy jordbane på vei mot Gateway.
Illustrasjon: SpaceX


Ifølge NASA-sjef Jim Bridenstine er kontrakten et viktig skritt fremover for NASAs Artemis-program som skal landsette den første kvinnelige og neste mannlige astronaut på Månens overflate innen 2024, samt bygge en bærekraftig base på Jordens nærmeste himmelobjekt.

Ifølge Gwynne Shotwell, president og leder for operativ avdeling i SpaceX, vil det å returnere til Månen samt sende fremtidig utstyr, kreve betydelige mengder nyttelast. Shotwell sier også at SpaceX har levert nyttelast til Den internasjonale romstasjonen (ISS) siden 2012, og at de er beæret over å kunne fortsette samarbeidet med NASA ved å også levere nyttelast til Gateway.

Gwynne Shotwell, president og leder for operativ avdeling i SpaceX 
Foto: NASA/Bill Ingalls


 Kontrakten (The Gateway Logistics Services contract) gjør at NASA kan booke ferder i 12 år fremover med en 15-års aktivitetsperiode, og at også andre leverandører kan få mulighet til å bidra etter hvert. Ferdene vil være en del av NASAs planer for bærekraftig utforskning både med internasjonale og kommersielle aktører mens man opparbeider nødvendig erfaring for å kunne sende mennesker til Mars. 

Ifølge Mark Wise, logistikksjef (ytre rom) ved Kennedy Space Center i Florida, er det et nytt kapittel for utforskning av rommet at man nå trekker inn innovative, kommersielle aktører som gjør at NASA kan sende utstyr til Månens overflate i forkant av ekspedisjoner som forbereder seg til landinger på Månen.

Med Artemisprogrammet vil man få ny kunnskap både om Månen, Jorden og vår opprinnelse. Gateway utgjør en stor del av NASAs videre utforskningsplaner med Space Launch System (SLS), fartøyet Orion samt landingssystem som skal sette mennesker på Månens overflate.

NASA vil bruke utforskning av Månen som et springbrett for fremtidige Marsferder.
Illustrasjon: NASA


Dan Hartman, leder for Gateway-programmet ved NASAs Johnson Space Center i Houston sier også at dette er et stort skritt fra selve Gatewaykonseptet til virkelighet.

Evaluering av forslagene fra Boeing, Northrup Grumman, Sierra Nevada Corporation (SNC) og SpaceX var basert på tre faktorer: prosjektets egnethet, tidligere prestasjoner og pris. Prosjektets egnethet ble basert på teknisk løsning, styringsplan og utnyttelse av små bedrifter hvor teknisk løsning var viktigst. Pris var den viktigste faktoren i den endelige evalueringen og ble vektlagt likt med kombinasjonen av prosjektets egnethet og tidligere prestasjoner.

Når det gjaldt prosjektets egnethet gjorde SpaceX det best, med Northrop Grumman, SNC og Boeing på de neste plassene. Når det gjaldt teknisk løsning ble det funnet betydelige svakheter hos alle selskapene med unntak av SpaceX.

NASA påpekte også betydelige fordeler med SpaceX’s design for Dragon XL-fartøyet både når det gjaldt den totale mengden nyttelast som var høyere enn for de tre andre forslagene og også utforming av lasterommet. Selv om NASA ikke fant noen betydelige svakheter ved SpaceX’s forslag fant de fem mindre svakheter, som for eksempel manglende beskrivelse av grensesnittet (kommunikasjonen) mellom fartøyet og Falcon Heavy-raketten og at designet gjør at astronauter må passere servicemodulen for å få tilgang til lasterommet hvor nyttelasten befinner seg. SpaceX kunne også vært tydeligere i opplysningene om rakettens ytelsesevne, spesielt siden denne konfigurasjonen ennå ikke har vært i bruk og det dermed er uklart mht marginene for å løfte Dragon XL. Men fordi disse svakhetene er ubetydelige og kan rettes, anser ikke NASA disse å være til hinder for at SpaceX vil kunne gjøre en utmerket jobb.Slik skal amerikanerne sende astronauter til Månen innen 2024.
Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak på nasa.gov

Spacenews.com: SpaceX beat Gateway cargo contract competitors on price and performance

Artemisgenerasjonen – generasjonen som sender menneskene tilbake til Månen

Flere saker om romvirksomhet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no