Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Årets flotteste meteorsverm i Luciahelgen!


Lørdag 13. desember, Lucia-kvelden, og 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. I år er forholdene gunstige siden månelys ikke forstyrrer i særlig grad.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Geminide-meteor fotografert fra Jevnaker natt til 14. desember 2014.
Foto: Trym Norman Sannes


Leonidemeteorer fotografert fra Italia i 1998.
Foto: Lorenzo Lovato


Den såkalte Geminide-svermen rundt Lucia-dagen 13. desember er årviss og sikker, og de siste årene har aktiviteten gradvis tiltatt. I 2009 ble det forventet 140 stjerneskudd i timen, men det ble hele 170! Aktiviteten var omtrent den samme i 2010 og 2011. Estimatene for årets utgave er 120, men det kan ikke utelukkes at aktiviteten blir større. Det forventes et langvarig maksimum natt til 14. desember og 15. desember. Halvmånen kommer opp etter midnatt, og månelyset forstyrrer derfor ikke for mye. Enkelte år gjør sterkt månelys himmelen for lys til at vi kan se de svakere stjerneskuddene.

Meteorsvermer skyldes at Jorden passerer gjennom støvbånd i rommet som kometer har etterlatt seg. Men merkelig nok ser dette ikke ut til å gjelde for Geminidene. Partiklene i denne svermen stammer fra asteroiden 3200 Phaethon som ble oppdaget i 1983. Objektet ligner i utseende og sammensetning på en av de store asteroidene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, men er det i virkeligheten snakk om en utdødd komet?

Noen Geminide-meteorer blir ekstra kraftige og kan ligne denne ildkulen som ble fotografert av Arne Danielsen for noen år siden. Den er blant de sterkeste ildkulene som er fotografert.
Foto: Arne Danielsen


Kometer er isete objekter som kommer fra de ytterste delene av Solsystemet. Kometene har meget langstrakte baner som fører dem inn mot solvarmen kanskje bare en gang på flere hundre eller tusenvis av år. På vei innover fordamper store mengder is og frosne gasser og drar med seg mye støv ut i rommet. Noen ganger passerer kometer så nær Jupiter at banen blir forandret. Kometen kan da bli slynget ut av Solsystemet og bli borte, eller den kan bli kortperiodisk og aldri mer komme tilbake til Oorts sky som den en gang kom fra. I så fall vil det ikke ta veldig lang tid før all is og frosne gasser er kokt bort av solvarmen. Det som blir igjen er stein og støv, noe som kan være forklaringen på den 5 kilometer store 3200 Phaethon som i sammensetning ligner sterkt på den 544 kilometer store asteroiden Pallas og kan være en bit av denne. I så fall kan meteoroidene være biter fra sammenstøtet som slo løs 3200 Phaethon.

Uansett forklaring passerer Jorden hvert år, på Lucia-kvelden, gjennom de tetteste delene av støvbåndet fra 3200 Phaethon. Støv- og sandkorn kommer inn i atmosfæren med 127 000 km/t og brenner opp på grunn av luftmotstanden.

Geminidene har fått sitt navn fordi stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i stjernebildet Tvillingene (Gemini). Stjernebildet står i sørøst sent på kvelden og i vest ved 06-tiden om morgenen. Svermen inneholder enkelte større partikler som kan gi virkelig kraftige og oppsiktsvekkende stjerneskudd. Svermen vedvarer en god del dager før og etter maksimum, og flere kraftige meteorer blir gjerne observert tidlig i perioden.

En rekke Geminide-meteorer er allerede observert både i inn- og utland.

Aktiviteten er vanligvis størst sent på kvelden og gjerne etter midnatt og videre fremover mot morgengry. Siden Månen kommer opp rundt midnatt, vil den beste observasjonsperioden i år trolig være de siste timene frem mot midnatt.


HVORDAN OBSERVERE?

Geminidene er synlige fra hele landet, men for å oppleve fenomenet best mulig bør man forflytte seg lengst mulig vekk fra kunstig belysning og byer og gjerne litt opp i høyden. Det er også viktig å være ute i mørket en stund for å få fullt nattsyn og å kle seg godt slik at man kan være ute en stund uten å fryse.


Draconide-meteor fotografert fra Jevnaker.
Foto: Trym Norman Sannes

Draconide-meteor fotografert fra Jevnaker – zoomet inn på meteoren på bildet foran.
Foto: Trym Norman Sannes


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flotte stjerneskudd på natthimmelen: Perseidene i august

Meteoritter

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Astroshow for lukkede forsamlinger

Terra Nova – tredje og siste bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Les den sjokkerende avslutningen!
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Etter en ti år lang reise i interstellart rom, ankommer ekspedisjonen vår nærmeste nabostjerne, Proxima Centauri, 4,2 lysår fra Jorden, for å utforske fremmede verdener. 
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no