Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Flott meteorsverm på Lucia-kvelden forårsaket av mystisk objekt!


08.12.16: Tirsdag 13. desember, Lucia-kvelden, og onsdag 14. desember får vi en av årets flotteste meteorsvermer. Selv om fullmånen i år forstyrrer en del, kan vi oppleve mange kraftige stjerneskudd som farer over himmelen. Svermen byr nemlig på mange fargerike og iøynefallende meteorer!

Bilder fra meteor-svermer i 2015

2016 var året da vi fant en jordlignende planet rundt vår nærmeste nabostjerne. Finner vi en ny planet i vårt eget solsystem i året som kommer?

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Ildkule fra en annen meteorsverm (Leonidene) i 2009.
Foto: Navicore/Wikipedia


Den såkalte Geminide-svermen rundt Lucia-dagen 13. desember er årviss og sikker, og de siste årene har aktiviteten gradvis tiltatt. I 2009 ble det for eksempel forventet 140 stjerneskudd i timen mens det ble hele 170! Aktiviteten var omtrent den samme i 2010 - 2014. I år kunne vi fått minst like stor aktivitet, men siden det er fullmåne de to nettene svermen er mest aktiv, vil himmelen bli for lys til at vi kan se de svakere stjerneskuddene. Geminidene byr imidlertid på en god del kraftige og fargerike stjerneskudd som vi kan se til tross for månelyset, slik at svermen også i år kan bli et imponerende skue! Aktiviteten øker utover kvelden og natten og ventes å være aller størst fra midnatt og frem til himmelen lysner om morgenen.

Ildkule fra Geminidene.
Foto: NASA/George Varros


Antall stjerneskudd vi klarer å se avhenger av hvor tørr og klar atmosfæren over oss er og dermed hvor mye lysere himmelbakgrunnen blir av månelyset. Under meteorsvermer lønner det seg alltid å plassere seg på et mørkest mulig sted, la øynene vende seg til mørket (kan ta minst 10-15 minutter) og kikke høyt opp for å holde øye med en størst mulig del av himmelen.

Perseide-meteor fotografert over VLT-teleskopene i Chile.
Foto: ESO/S. Guisard


Meteorsvermer skyldes at Jorden passerer gjennom støvbånd i rommet som kometer har etterlatt seg. Men merkelig nok ser dette ikke ut til å gjelde for Geminidene siden partiklene i denne svermen stammer fra asteroiden 3200 Phaethon som ble oppdaget i 1983. Objektet ligner i utseende og sammensetning på en av de store asteroidene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter, men flere forskere mener det kan være snakk om en utdødd komet..

Sammenlignet med andre svermer, har meteorene i Geminidene middels hastighet (35 km/s, 125 000 km/t), noe som gjør dem ganske enkle å oppdage.

Geminidene blir av mange betraktet som den mest stabile og aktive årlige svermen og partiklene brenner opp i høyder over 38 kilometer. Meteorene kan ses nesten overalt på himmelen og er ofte gulaktige. Her på nordlige breddegrader er meteorhyppigheten størst når det såkalte utstrålningspunktet, som befinner seg i stjernebildet Tvillingene (Gemini) som svermen har fått sitt navn fra, står høyt på himmelen. Stjerneskuddene ser ut til å strømme ut fra et punkt i nettopp dette stjernebildet som på denne tiden av året står i sørøst sent på kvelden og i vest ved 06-tiden om morgenen.

Slik oppstår støvpartiklene i meteorsvermer: Dette bildet tatt 30. juli 2015 med ESAs Rosetta-sonde viser hvordan støv og gass blåser i strømmer ut fra kjernen til kometen Comet 67P/Churyumov–Gerasimenko.
Foto: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0


Svermen ble første gang observert i 1862, mye senere enn andre meteorsvermer som for eksempel Perseidene og Leonidene. Forskerne antok først at den, i likhet med andre meteorsvermer, stammer fra en komet som etterlater seg støvpartikler på sine runder rundt Solen.


Nytt mystisk objekt

I 1983 oppdaget NASA (med sitt rombaserte IRAS-observatorium) det underlige objektet 3200 Phaethon – et objekt uten hale og med en bane som krysser asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Objektet hadde sammensetning som en asteroide, men på samme måte som en komet, har den lagt igjen et støvbånd som følger dens bane. Som følge av gravitasjonelle vekselvirkninger, krysser Jorden dette støvbåndet en gang i året – i desember. Forskerne har fastslått at 3200 Phaethon er kilden til partiklene som brenner opp i atmosfæren og forårsaker Geminidene.

Perseide-meteor fotografert mens den passerer foran Melkeveien i 2009.
Foto: Wikipedia


3200 Phaethon ble kategorisert som en asteroide siden fargene minnet mye om andre asteroider. Faktisk lignet den så mye på asteroiden Pallas (den tredje største asteroiden i dette beltet) at man mistenkte den for å være en 5-kilometer stor bit av dette 544 kilometer store objektet. Man antar derfor at meteorene i svermen er rester fra 3200 Phaethon som enten ble slått løs fra asteroiden Pallas da Phaethon oppsto eller at meteorene har løsnet fra Phaethon når objektet passerer nær Solen. Hvert 1,4 år bringer Phaethons avlange bane objektet langt innenfor Merkurs bane hvor det steinete objektet blir utsatt for intens solvarme som kan få stoffer i asteroidens ytre lag til å fordampe og blåse stråler av støv ut i partikkelbeltet som forårsaker Geminide-svermen. På det nærmeste befinner objektet seg kun 21 million kilometer fra Solen og får så høye temperaturer at man skulle tro at objektet ville miste mye av isen den måtte ha i overflatelagene. Men siden objektet ikke har vist tegn på å miste materiale, antok man at støvet stammet fra gamle utbrudd.

Men senere oppførte Phaethon seg enda mer merkelig. I juni 2009 studerte forskerne objektet med STEREO-sondene som overvåker Solen, og oppdaget plutselig at steinobjektet økte kraftig i lysstyrke og ble dobbelt så lyssterkt som vanlig. Forskerne tolket dette som en utblåsning av støvpartikler fra Phaethon – altså var den likevel ikke død!

I 2010 ble Phaethon knyttet til den såkalte Pallas-familien –små objekter som ble dannet ved et kjempenedslag på asteroiden Pallas. Allerede i 2007 ble det påvist at Phaethon inneholder hydrerte mineraler, altså leire, på overflaten, og hittil kjenner man ikke til at kometer inneholder leire. En mer detaljert analyse viste at objektet også deler visse kjemiske egenskaper med Pallas siden man fant en svært god spektroskopisk match med Phaethon og Pallasfamilien.

Kunstnerisk fremstilling av sammenstøtet som forårsaket dannelsen av 3200 Phaethon og andre objekter i Pallas-familien.
Illustrasjon: Science/AAAS in a paper by Britney Schmidt, et al./UCLA


HVORDAN OBSERVERE?

Geminidene er synlige fra hele landet, men for å oppleve fenomenet best mulig, bør man forflytte seg lengst mulig vekk fra kunstig belysning og byer og gjerne litt opp i høyden. Det er også viktig å være ute i mørket en stund for å få fullt nattsyn og å kle seg godt slik at man kan være ute en stund uten å fryse.

For å observere Geminidene, kan det være lurt å kle seg godt og legge seg ned på bakken for å observere en størst mulig del av himmelen uten å måtte anstrenge nakken.
Foto: Privat

Lang eksponering som viser mange meteorer fra en annen sverm i 1995.
Foto: NASA Ames Research Center/S. Molau and P. Jenniskens


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Sak om fjorårets sverm

Sak om Geminidene i 2014

Perseide-svermen i august

Wikipedia om Geminidene

National Geographic: Geminds meteor shower driven by exploding clays?

Wikipedia: Pallas-familien

Wikipedia: Rock comet

Wikipedia: 3200 Phaethon

NASA: Gemini Meteor Shower Defies Explanation

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Juletilbud: Trilogi + filmen «Vårt magiske univers» (DVD)

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no