I begynnelsen av mars falt det en rekke meteoritter over Oslo. En av disse laget hull i et tak i Rodeløkken kolonihage, en annen ble funnet på Ekebergsletta. Formen på steinene viser at mange andre biter har falt ned i området. Det er svært sjelden en så stor by som Oslo opplever meteorittfall og det er godt mulig at flere tak er truffet. Regnværet kan avsløre dette.
av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes
|
Hull i tak på kolonihagehytte forårsaket av meteorittfall i Oslo.
Foto: Anne Mette Sannes |
I mars måned var det en rekke kraftige ildkuler over Sør-Norge. Disse har medført flere sannsynlige områder med meteoritter, men hittil er det kun i Oslo at det er funnet slike steiner. Når en stein fra rommet kommer inn i jordatmosfæren, begynner den å brenne opp på grunn av luftmotstanden. Til slutt vil den som regel bli knust i mange biter som faller mot bakken i en ellipseform og danner et strøfelt.
Siden Oslo-fallet fant sted i begynnelsen av mars har det ikke vært nedbør av betydning. Med det pågående og varslede regnværet kan det bli avslørt lekkasjer i tak dersom disse er truffet av meteoritter.
Vi oppfordrer derfor alle som opplever nye og uventede lekkasjer i tak i Oslo om å sjekke om meteoritter kan være årsaken. En meteoritt vil ha laget et hull i taket og enten ligge nede i taket eller ha gått tvers igjennom og eventuelt ligge på loft eller lignende som måtte befinne seg under taket.
Nærbilde av hoveddelen som lå igjen i hullet steinen hadde forårsaket i taket.
Foto: Anne Mette Sannes
Denne meteoritten falt ned ved Moss sommeren 2006. Den gikk, som den første meteoritt i Europa på 16 år, gjennom et tak.
Foto: Morten Bilet