Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Lekker plutselig taket? Se etter meteoritter!


I begynnelsen av mars falt det en rekke meteoritter over Oslo. En av disse laget hull i et tak i Rodeløkken kolonihage, en annen ble funnet på Ekebergsletta. Formen på steinene viser at mange andre biter har falt ned i området. Det er svært sjelden en så stor by som Oslo opplever meteorittfall og det er godt mulig at flere tak er truffet. Regnværet kan avsløre dette.

 

av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

Hull i tak på kolonihagehytte forårsaket av meteorittfall i Oslo.
Foto: Anne Mette Sannes

I mars måned var det en rekke kraftige ildkuler over Sør-Norge. Disse har medført flere sannsynlige områder med meteoritter, men hittil er det kun i Oslo at det er funnet slike steiner. Når en stein fra rommet kommer inn i jordatmosfæren, begynner den å brenne opp på grunn av luftmotstanden. Til slutt vil den som regel bli knust i mange biter som faller mot bakken i en ellipseform og danner et strøfelt.

Siden Oslo-fallet fant sted i begynnelsen av mars har det ikke vært nedbør av betydning. Med det pågående og varslede regnværet kan det bli avslørt lekkasjer i tak dersom disse er truffet av meteoritter.

Vi oppfordrer derfor alle som opplever nye og uventede lekkasjer i tak i Oslo om å sjekke om meteoritter kan være årsaken. En meteoritt vil ha laget et hull i taket og enten ligge nede i taket eller ha gått tvers igjennom og eventuelt ligge på loft eller lignende som måtte befinne seg under taket.

Nærbilde av hoveddelen som lå igjen i hullet steinen hadde forårsaket i taket.
Foto: Anne Mette Sannes

Denne meteoritten falt ned ved Moss sommeren 2006. Den gikk, som den første meteoritt i Europa på 16 år, gjennom et tak.
Foto: Morten Bilet

Opprettet 11.04.12, oppdatert 11.04.12 av Knut Jørgen Røed Ødegaard

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no