Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Nytt forskningsprosjekt skal studere virvlende kaos i Melkeveien og en av dens satellittgalakser


27.03.17: Stjerner og planeter dannes fra enorme skyer av støv og gass, og lever store deler av livet som gigantiske kjernereaktorer som produserer store mengder av tunge grunnstoffer. Mot slutten av livet eksploderer mange stjerner og tilfører gassen mellom stjernene kolossale mengder av disse grunnstoffene som senere igjen vil inngå i nye generasjoner av stjerner og planeter. Men hvordan foregår denne syklusen, hvordan dannes stjerner og hvordan blir stjerneproduktene fordelt? Et nytt prosjekt skal nå endelig forsøke å gi oss gode svar på disse gåtene.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Ultra Long Duration Balloon (ULDB) skal brukes til å undersøke strukturen til gassen som befinner seg mellom stjernene.
Illustrasjon: NASA


NASA har plukket ut et vitenskapelig prosjekt som vil måle stråling fra det interstellare medium – materiale som befinner seg mellom stjernene. Observasjonene vil hjelpe forskerne å bestemme livssyklusen til interstellar gass i vår egen Melkeveigalakse, bivåne dannelsen og ødeleggelsen av stjernedannende skyer samt forstå dynamikken og gass-strømmen i nærheten av galaksesenteret.

Prosjektet med det «klingende» navnet The Galactic/Extragalactic ULDB Spectroscopic Terahertz Observatory (GUSTO) mission, ledet av Christopher Walker, prosjektleder ved Universitetet i Arizona, vil fly en ballong med ekstremt lang varighet (derav ULDB - Ultralong-Duration Balloon) og som har med et teleskop utstyrt med et apparat som kan observere såkalte emisjonslinjer fra grunnstoffene karbon, oksygen og nitrogen. Ved de ekstremt lave gasstetthetene som finnes i interstellare gass-skyer, sender de ulike grunnstoffene ut et svakt lys med helt bestemte farger. De spesielle og detaljerte observasjonene som GUSTO kan utføre, vil vise små detaljer i gass-skyene og dessuten fine detaljer i lysspektret fra skyene. Dermed kan forskerteamet kartlegge den komplekse finstrukturen i det interstellare medium og samtidig kartlegge store områder av galakseplanet til vår egen Melkeveigalakse og også Den store Magellanske sky – en av våre nabogalakser. 

På samme måte som Den lille magellanske sky er også Den store magellanske sky navngitt etter Ferdinand Magellan som observerte disse under en reise i 1519. Begge galaksene var kjent før denne datoen. Den fysiske diameteren til Den store magellanske sky er 25 000–30 000 lysår.
Foto: NASA/Ames Research Center


GUSTO vil være den første fullstendige undersøkelsen av alle fasene i en stjernes livssyklus, fra dannelsen av molekylskyer, via stjernefødsler i enorme stjernefabrikker og til stjernenes død da gass blåses ut i rommet igjen og forårsaker dannelsen av nye gass-skyer og deretter en ny syklus.

Ferden skal starte fra McMurdo-basen i Antarktis i 2021, og ballongen er forventet å være i luften fra 100 til 170 dager avhengig av værforholdene. Prosjektet vil koste rundt 40 millioner dollar, inkludert kostnadene ved ballongoppsendelsen, styring av prosjektet under ferden og til slutt analyse av alle dataene.

NASAs Astrophysics Explorers Program ba i september 2014 om forslag til nye forskningsprosjekter. En gruppe forskere og ingeniører fra NASA og andre organisasjoner gjorde grundigere undersøkelser av to prosjektforslag som ble valgt ut fra de opprinnelig åtte forslagene. NASA har bestemt at GUSTO-prosjektet har det største potensialet for å gi viktige forskningsresultater med en gjennomførbar utviklingsplan.

Explorers-programmet er NASAs eldste pågående forskningsprogram og skal gi hyppig og relativt billig tilgang til rommet for forskningsprosjektene som plukkes ut. Hittil har det vært sendt opp mer enn 90 ferder, hvorav den første var Explorer 1 som i 1958 oppdaget Jordens strålingsbelter, de såkalte Van Allen-beltene.

NASA har valgt et vitenskapelig prosjekt som vil kartlegge finstruktur og fenomener i stoffet som befinner seg mellom stjernene og kartlegge store deler av galakseplanet til vår galakse Melkeveien og en av dens satellittgalakser.
Foto: NASA, ESA, and Hubble Heritage Team


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Pressemelding fra NASA

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no