Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Utdødd kometkjerne med dødninghode på jordisk besøk Halloweenkvelden!


31.10.15: Kl. 19 i kveld suste en omtrent 600 meter stor kometkjerne forbi Jorden med 127 000 km/t. Det nesten runde spøkelsesobjektet som både har en uvanlig bane og usedvanlig stor hastighet ble lenge antatt å være en asteroide, men nærmere undersøkelser med radar viser at det er en utdødd kometkjerne – og som i tillegg har utseende som et dødninghode!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Radarfilm laget med Arecibo-teleskopet på Puerto Rico. Objektet er omtrent 600 meter i diameter og bruker 5 timer på å rotere rundt seg selv.
Foto: NAIC-Arecibo/NSF


Objektet 2015 TB145 ble oppdaget 10. oktober med et teleskop på Mauna Kea på Hawaii og ble straks klassifisert som en asteroide, og man ble raskt klar over at objektet skulle passere forholdsvis nær Jorden i dag, 31. oktober, og komme så nær som 486 000 km (bare 1,3 ganger Månens avstand) rundt kl. 19 norsk tid.

De siste dagene har objektet blitt studert både med radar ved hjelp av det 305 meter store radioteleskopet på Puerto Rico og med et infrarødt kamera på Mauna Kea. Observasjonene avslører at objektet er nesten rundt og at det høyst sannsynlig er en utdødd komet, noe som forklarer både den uvanlige banen og at objektet passerer Jorden med hele 127 000 km/t - svært raskt til å være en asteroide. Kometer har sin opprinnelse mye lenger ute i Solsystemet enn asteroider og oppnår derfor høyere hastigheter når de stuper innover mot våre områder.

Den antatte kometkjernen er ikke omgitt av noen koma og er derfor helt tom for stoffer som kan fordampe. Når kometer besøker det indre av Solsystemet for første gang, inneholder de store mengder is og frosne gasser, men for hvert besøk mister de store mengder av disse materialene og til slutt inneholder kometkjernen bare stein, støv og andre stoffer som ikke så lett fordamper.

2015 TB145 er svært mørk og reflekterer kun seks prosent av sollyset, omtrent som nylagt asfalt. Likevel er dette hakket lysere enn typiske kometer som kun reflekterer 3-5 prosent av lyset. Radarbildene fra Arecibo-teleskopet på Puerto Rico viser at dette uvanlige objektet ligner på et dødninghode.

Nærpasseringen har gitt forskerne en unik anledning til å studere et helt spesielt objekt på nært hold!

En utdødd asteroide med utseende som et dødninghode passerte nær Jorden på Halloween-kvelden. Detaljer med størrelse ned til 7,5 meter kan ses.
Foto: NAIC-Arecibo/NSF

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Pressemelding fra NASA

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no