Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Himmelbegivenheter som har vært


Nedenfor finner du en oversikt over begivenhetene fra 2010 og ut 2016.

Hovedside om himmelbegivenheter

Venus-passasjen i juni 2012 fotografert med SDO-observatoriet i rommet.
Foto: NASA, HMI / SDO

Flott meteorsverm på Lucia-kvelden forårsaket av mystisk objekt!
08.12.16: Tirsdag 13. desember, Lucia-kvelden, og onsdag 14. desember får vi en av årets flotteste meteorsvermer. Selv om fullmånen i år forstyrrer en del, kan vi oppleve mange kraftige stjerneskudd som farer over himmelen. Svermen byr nemlig på mange fargerike og iøynefallende meteorer! Les mer.

Svært vakre samstillinger mellom Månen og våre to naboplaneter!
03.12.2016: I kveld, søndag og mandag står en flott nymånesigd tett ved Jordens ene nabo Venus, deretter ved vår andre nabo – Mars. Les mer.

Spektakulære farger på novemberhimmelen!
26.11.2016: I går ettermiddag nærmest eksploderte himmelen i et fantastisk fargeshow under solnedgangen. Årsaken er en kombinasjon av Solens lave høyde, heftig aktivitet i atmosfæren over oss og middels høye skyer som reflekterte det røde lyset fra solnedgangen. Les mer.

Flott solsøyle på ettermiddagshimmelen!
07.11.2016: Ved solnedgang i ettermiddag var det en iøynefallende og vakker solsøyle over Solen. Fenomenet oppstår som følge av at iskrystaller i den uvanlig vinterkalde novemberluften reflekterer sollyset på en slik måte at en tydelig, lysende søyle står opp fra horisonten hvor Solen går ned. Les mer.

Epleinnhøsting og perlemorskyer!!
01.10.16: Selv om det plukkes epler, må man ikke glemme å se opp, og i 16-tiden i ettermiddag så vi sesongens første perlemorskyer! Les mer.

Perseide-svermen i full gang!
11.08.16: Mange fantastiske stjerneskudd preget den klare august-natten på Østlandet – denne gangen med mange flotte ildkuler! Her ser du de første bildene tatt fra Norge. Les mer.

Gjør deg klar til å observere Perseidene– årets kraftigste meteorsverm!
04.08.16 (oppdatert 10.08.16): Opplev årets suverent kraftigste meteorsverm når Jorden passerer gjennom et ekstra tett støvbånd slik at vi får større aktivitet fra Perseidene (uttale: perse’idene) enn på 8 år. De første stjerneskuddene fra svermen har allerede blitt sett, men topp-punktet forventes natt til 12. og 13. august. Perseidene er også den eneste svermen vi her i Norge kan oppleve under noenlunde sommerlige forhold! Les mer.

Magisk fullmåne i fjellet
24.07.16: Sent på kvelden onsdag 20. juli på vei til hytta i Vestre Slidre. I uvanlig varm sommerluft steg en imponerende, rød fullmåne opp over fjellene (det var fullmåne kl. 00.57 natt til 20. juli). Les mer.

Mystiske lysende nattskyer!
12.07.16: Natt til i dag var det lysende nattskyer over store deler av himmelen her i Sør-Norge. Fenomenet observeres sommerstid på tussmørk himmel, og i motsetning til vanlige skyer kan disse bare sees i godt vær. Les mer.

Sjeldent regnbuefenomen!
10.07.16: En lett regnbyge under solnedgangen lørdag kveld forårsaket en kraftig, dobbel regnbue og i tillegg et sjeldent fenomen – såkalt overtallige regnbuer! Les mer.

I dag er årets lengste dag!
21.06.2016: Kl. 00.34 i natt inntraff sommersolverv, og Solen står i dag så langt mot nord som den maksimalt gjør i løpet av året. Selv om det i ukene og månedene som kommer blir kortere dager, kommer gjerne den beste sommervarmen en stund etter sommersolverv. Les mer.

Mars nærmere enn på 11 år!
Har du lagt merke til en kraftig, rød lyskilde på sydhimmelen? Det er planeten Mars som er i ferd med å komme uvanlig nær Jorden og dermed gir oss en flott mulighet for å studere naboplaneten vår som en gang skal bli menneskenes bosted! Les mer.

Bilder fra Merkurpassasjen 9. mai 2016
Mandag 9. mai opplevde vi den mest langvarige Merkurpassasjen siden 1970. Først om 125 år vil vi kunne få med oss en Merkurpassasje med lenger varighet. I samarbeid med astronomiforeningene på Hadeland, Trondheim og Tromsø organiserte vi en webcast gjennom den fascinerende begivenheten, og mange tusen bilder ble vist gjennom den 7,5 timer lange passasjen. Nedenfor viser vi et utvalg av bildene (klikk på bildene for å gjøre dem større). Les mer.

Spektakulært nordlys filmet fra ISS i ultra HD
27.04.16: Utrolige HD-bilder av dansende nordlys slik du aldri tidligere har sett, er nylig blitt tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) som svever 400 kilometer over bakken. Les mer.

Sjelden merkurpassasje i mai 2016!
29.12.15: Hvert århundre er det i gjennomsnitt 13 Merkurpassasjer, og siden Merkur og Venus er de eneste planetene som befinner seg mellom Jorden og Solen, er de også de eneste planetene som kan forårsake en formørkelse sett fra vår klode. Forrige gang vi opplevde en merkur-passasje var 8. november 2006, og etter den kommende passasjen 9. mai 2016 blir det tre år til neste gang vi får oppleve dette svært sjeldne fenomenet. Men en ny Venuspassasje må vi vente lenge på – det blir våre tipp-tipp oldebarn som får nyte synet når vår søsterplanet Venus glir over solskiven i 2117 og 2125. Men tar du turen til Mars i 2030, kan du oppleve en Venuspassasje derfra! Les mer.

Astronomiske begivenheter i 2016
29.12.15: 2015 var et fantastisk astronomisk år i Norge med den største solformørkelsen på mange tiår, en svært sjelden supermåneformørkelse og de første nærbildene av Pluto og dens måner. Men også i 2016 kan vi glede oss til flere spennende astronomiske opplevelser, som for eksempel en sjelden merkurpassasje, oppskytning av romsonde som skal ta prøver av en asteroide og NASA-sonden Juno som i juli vil gå inn i bane rundt Jupiter! Les mer.

Spektakulært nordlys filmet fra ISS i ultra HD
27.04.16: Utrolige HD-bilder av dansende nordlys slik du aldri tidligere har sett, er nylig blitt tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) som svever 400 kilometer over bakken. Les mer.

Sensasjonelt vakre perlemorskyer foreviget etter fullført tokt mot russisk ubåt i nord!
24.02.16: Rune Øverås, taktisk etterforsker på flytypen Orion, oppdaget disse utrolig flotte perlemorskyene etter å ha fulgt en russisk ubåt over internasjonalt farvann. Les mer.

«Ufo» på nattehimmelen
På klare vinternetter er det et iøynefallende objekt lavt på sydhimmelen, nemlig stjernen Sirius. Filmet med et vanlig kamera, ser denne stjernen ut som en skive som blinker i alle regnbuens farger mens den hopper omkring i synsfeltet og varierer i form, og av den grunn er det er mange som opp gjennom årene har lurt på om de har filmet en ufo. 17.02.16: Les mer.

Vakre skyer og planetshow på februarhimmelen!
04.02.16: De siste dagene har himmelen vært spesielt flott på Østlandet med vakre perlemorskyer etter solnedgang og et tynt skylag som fikk en intens rosarød farge før soloppgang i dag. Der vi observerte for å oppleve planetene, forsvant dessverre dagens planetshow i de fargerike morgenskyene, men vi så at himmelen var adskillig klarere både lenger nord og også lenger sør enn der vi befant oss, så vi håper at mange fikk nyte dette sjeldne skuet. Les mer.

Fantastisk flotte perlemorskyer på kveldshimmelen – etterdønninger etter «Tor»!
31.01.16: I ettermiddag var det svært flotte og fargerike perlemorskyer over Østlandet. Dette fenomenet oppstår når det er vestlige vinder slik som det er nå på grunn av restene av ekstremværet «Tor» som herjet fredag. Lavtrykket presser en kraftig vestlig luftstrøm over fjellene i Sør-Norge og forårsaker det vakre perlemorsky-fenomenet. Les mer.

Sjelden mulighet for å se fem planeter på en gang!
22.01.16: I slutten av januar og første del av februar kan vi fra Sør-Norge se alle de fem klassiske planetene i Solsystemet på en gang. Dette forekommer nokså sjelden, men på steder med svært lav horisont mot sydøst, kan vi se Merkur, Venus, Mars, Saturn og Jupiter på rekke og rad på morgenhimmelen! Les mer.

Få med deg årets beste planetsamstilling til helgen!
07.01.16: Førstkommende helg kan du se den tetteste planetsamstillingen som kan ses fra våre breddegrader, nemlig samstillingen mellom Venus og Saturn. Lørdag er de to planetene så nær hverandre som kun 1/6 av Månens diameter, og vil ikke komme tettere sammen før i 2037! Og i 2243 kan de som da vandrer rundt på Jorden, se Venus «stryke borti» ringene til Saturn! Les mer.

Solvind fra et “nyåpnet” koronahull på Solen kan nå Jorden i morgen!
05.01.16: En strøm av solvind som strømmer ut av et stort hull i Solens korona er ventet å nå Jorden i morgen, 6. januar, noe som kan gi vakkert nordlys både onsdag og torsdag. Les mer.

Årets flotteste meteorsverm med mystisk opprinnelse kan oppleves i Luciahelgen!
24.11.15: Søndag 13. desember, Lucia-kvelden, og mandag 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time, og i år er forholdene gunstige siden månelys ikke forstyrrer. Men hva er opprinnelsen til Geminide-svermen? Les mer.

Supermåne – supersjeldent – superopplevelse!
Natt til mandag 28. september fullfører Månen den fjerde og siste av en sjelden syklus på hele fire totale måneformørkelser hvorav kun denne siste blir synlig fra Norge. Neste gang vi får se fenomenet blir ikke før i juli 2018, og vi må vente helt til 2033 før en supermåne blir formørket, men du vil garantert aldri igjen få se en supermåne som denne som nå venter oss!! Les mer.
Se bildene av supermåneformørkelsen!

Høy meteoraktivitet i går natt – følg med også til natten!
13.08.15: Sist natt var det flott vær i store deler av Sør-Norge og mange imponerende og flotte stjerneskudd kunne oppleves! Selv befant vi oss på Solobservatoriet på Harestua og sammen med mange andre skuelystne så vi en rekke lyssterke stjerneskudd, hvorav flere hadde hale som var synlig et par sekunder etter at meteoren selv var sluknet. Men showet er langt fra over – følg med også til natten! Les mer.

Gjør deg klar til å observere Perseidene!
05.08.15: Hvert år mellom 9. og 14. august er den beste tiden for å observere meteorer som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. Dette året er vi ekstra heldige siden det er nymåne (dette skjer hvert tredje år), og dermed vil det bli ypperlige forhold for å observere siden vi ikke forstyrres av sterkt månelys. Stjerneskuddene vil være synlig helt fra 9. august, men topp-punktet for Perseidene (uttale: perse’idene) ventes natt til 13. august. Les mer.

2 x Månen, 2 x Jupiter og 2 x Venus!!
Ledsaget av orrhanebuldring fra trærne rundt et lite tjern i Buskerud lørdag kveld, nøt vi synet av både Månen, Jupiter og Venus som speilet seg i vannet. Vakrere vårstemning er det vanskelig å oppdrive da vi hadde bestemt oss for å tilbringe natten under åpen himmel for å oppleve natur og villmark!
Det er sjelden å få oppleve en så flott samstilling og i tillegg med vannspeiling! En astronomisk flott kveld vi kommer til å huske lenge! Les mer.

Flott stjernehimmel i påsken!
Det nærmer seg fullmåne, og Venus og Jupiter gløder vakkert i klare påskenetter! Jupiter står litt til høyre for stjernen Regulus, den med lyssterke stjernen i stjernebildet Løven, mens Venus befinner seg like til venstre under den vakre stjernehopen Pleiadene. Les mer.

Klar for en ny formørkelse? Stor og total måneformørkelse i september!
Natt til mandag 28. september inntreffer en langvarig total måneformørkelse som er synlig over hele landet. Formørkelsen er den siste i en sjelden rekke på fire måneformørkelser. I Norge blir dette den første totale måneformørkelsen som har vært synlig siden 10. desember 2011. Les mer.

Skyene forsvant mens Månen gled over solskiven!
Mange jublet da skydekket ble merkbart lysere og kort etter åpenbarte solskiven med en liten sort flekk – Månen – som så vidt hadde markert seg i høyre hjørne av Solen. Og enda flottere skulle det bli! Skyene forsvant etter hvert fullstendig, og store deler av Østlandet kunne bivåne nesten hele det to timer lange fenomenet. Les mer.

20. mars 2015: Total solformørkelse på Svalbard!
Den 20. mars 2015 inntreffer en total solformørkelse på Svalbard og en meget stor delvis formørkelse på fastlandet. Totalitetssonen går rett over Longyearbyen. På Nordpolen blir Solen totalt formørket i det den kommer til syne etter et halvt års vintermørke. Dette blir ekstremt sjeldent, vakkert og spektakulært!
 
Største solformørkelse i Norge på 88 år!
Fredag beveger Månen seg foran Solen og forårsaker den største solformørkelsen i Norge siden 1927. Over hele fastlandet blir 89 – 95,5 % av solskiven borte, og på Svalbard blir formørkelsen total i to og et halvt minutt. Les mer.

Svært vakker samstilling på kveldshimmelen!
Planeten Venus har i lengre tid skint kraftig på kveldshimmelen etter solnedgang. Nå har den fått selskap av både Mars og en tynn månesigd. I kveld står Mars rett over Venus og oppe til venstre ser man en fantastisk flott nymåne-sigd! På resten av måneskiven er det også uvanlig kraftig jordskinn. Dette er et fenomen som oppstår når sollys reflekteres fra Jorden og lyser opp nattsiden av Månen slik at vi ser denne. Oppe til venstre for Månen kan du også se Uranus! Les mer.

To måneder til største solformørkelse i Norge siden 1954!
På formiddagen fredag 20. mars opplever Norge en solformørkelse som de fleste steder blir den største siden den berømte formørkelsen i 1954. På Svalbard blir formørkelsen total i 2,5 minutter. Les mer.

Vakker komet i mørke vinternetter!
Denne måneden må du få med deg et uvanlig vakkert objekt, nemlig komet C/2014 Q2 Lovejoy! Sist vi fikk besøk av kometen var for ca. 11 500 år siden og neste gang blir om rundt 8000 år! Kometen vil befinne seg på en mørk himmel som ikke vil bli forstyrret av månelys og kan også ses uten kikkert dersom du befinner deg på et mørkt sted og vet hvor du skal se. Les mer.

Svært begivenhetsrikt astronomiår i vente!
2015 blir et svært rikt astronomiår med to store formørkelser, en meget etterlengtet utforskning av Pluto og dens måner samt en lang rekke andre himmelfenomener! Les mer.

Fantastisk flotte perlemorskyer på førjulshimmelen!
I går ettermiddag (22.12) var det uvanlig flotte og fargerike perlemorskyer over Østlandet. Slike skyer befinner seg mellom 20 og 30 kilometer over bakken, omtrent dobbelt så høyt som andre høye skyer. Perlemorskyene består av iskrystaller som dannes når temperaturen er under -78 grader og oppstår når det er sterk vind over høye fjellkjeder. Les mer.

Årets flotteste meteorsverm i Luciahelgen!
Lørdag 13. desember, Lucia-kvelden, og 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. I år er forholdene gunstige siden månelys ikke forstyrrer i særlig grad. Les mer.

Gigantisk solflekk – kraftige smell - trolig nordlys
En gigantisk flekk har dukket opp på Solen. Den eksplosive flekken er stor nok til at den lett kan sees med solformørkelsesbriller, og utbruddene som nå har skjedd ventes å gi muligheter for kraftige nordlys den neste uken. Oppdatering: Ikke lenger mulighet for utbrudd rettet mot Jorden, men av andre grunner fortsatt mulighet for nordlys! Les mer.

Rekordnær kometpassasje forårsaket meteorstorm på Mars
Den 19. oktober 2014 kl. 20.28 passerte komet Siding Spring bare 136 000 kilometer fra Mars, tilsvarende en tredjedel av avstanden mellom Jorden og Månen. Dersom vi ser bort fra kometen som traff Jupiter i 1994, har aldri en komet passert så nær en planet i Solsystemet i historisk tid. Under passasjen oppsto en kraftig meteorstorm på Mars og betydelige endringer i den øvre delen av atmosfæren. Les mer.

Dramatisk og historisk kometpassasje!
Den 19. oktober i år kommer komet Siding Spring til å fare forbi Mars på 136 000 kilometers avstand, tilsvarende omtrent en tredjedel av avstanden mellom Jorden og Månen. Etter oppdagelsen av kometen våren 2013 så det en stund ut til den kunne komme på kollisjonskurs med Mars. Selv om vi nå vet at det ikke vil skje, er det potensial for en dramatisk nærpassasje som menneskene aldri har observert maken til! Les mer.

Flotte stjerneskudd på nattehimmelen
11.08.2014: De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august, og i godt vær kan vi fra Sør-Norge forvente å se opptil 30-40 meteorer i timen som farer over stjernehimmelen. Noen meteorer vil være kraftige og ha hale. Normalt får vi enda flere stjerneskudd fra denne svermen, men mange forsvinner i lyset fra en uvanlig stor fullmåne. Les mer.

Sjeldent flotte lysende nattskyer!
04.07.2014: I natt er det et utbrudd av usedvanlig flotte lysende nattskyer som dekker store deler av himmelen i Sør-Norge. Fenomenet observeres sommerstid på tussmørk himmel, og i motsetning til vanlige skyer kan disse bare sees i godt vær. Les mer.

Store begivenheter i rommet i 2014
I 2013 var det hele tre kometer som vekket allmenn interesse. Også i 2014 er det på spektakulært vis disse skitne snøballene fra urtiden og Solsystemets ytterste regioner som vil få mye fokus, men vi har også en god del annet å glede oss til! Les mer.

Mars, Ceres og Vesta besøker Jomfruen i april!
I stjernebildet Jomfruen dukker vår naboplanet Mars opp like etter solnedgang ennå uvitende om kometen Siding Spring som nå farer mot planeten og kommer faretruende nær den 19. oktober! Ser du litt til venstre med en liten kikkert, får du også sjansen til å få med deg dvergplaneten Ceres hvor man nylig har funnet vanndamp og den store asteroiden Vesta – begge i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Les mer.

Komet kan kollidere med Mars!
En nyoppdaget komet passerer svært nær Mars i oktober 2014. Det er en liten mulighet for at den treffer planeten og forårsaker en av de største eksplosjonene som har forekommet på Mars noen gang. Og selv om kometen skulle bomme på vår naboplanet, vil både Mars og romsondene i og rundt planeten påvirkes kraftig.

ISON Spesial: Følg komet ISON på dens spektakulære nærpassering av Solen! Den 28. november kl. 19.45 suste kometen ISON forbi Solen på ekstremt nært hold. Ville ISON bli et historisk skue eller en historisk flopp? Forskere over hele verden fulgte spent med på utviklingen. Solsondene begynte å gi spektakulære nærbilder av solpasseringen. Les nedenfor om hva som skjedde!
Siste (01.12.2013 kl. 19): Restene etter ISON har hatt en ytterst interessant og overraskende utvikling, Ser mer detaljer, bilder og filmer her
ISON stuper inn mot Solen, restene kommer ut igjen og løser seg opp (28 MB)

08.08.2013: Flotte stjerneskudd på nattehimmelen De neste dagene kan alle som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august og strør opptil 100 meteorer i timen over stjernehimmelen. Lysende punkter farer over himmelen i stor fart. Noen meteorer vil være kraftige og ha hale.

Uhyre interessant komet oppdaget
En ny komet ble høsten 2012 oppdaget på vei innover i Solsystemet. Kometen passerer svært nær Solen i slutten av november 2013 og har da potensiale til å bli et virkelig spektakulært objekt! Les mer.

Flott komet synlig på kveldshimmelen
Årets første komet har dukket opp på himmelen og er i ferd med å bli et flott skue. Dette året kan bli et virkelig eksepsjonelt kometår. Vanligvis går det flere år mellom hver gang vi kan se en komet uten kikkert – i år kan vi få TRE slike kometer.

Eksplosive kometer
To av årets kometer besøker trolig det indre av Solsystemet for aller første gang. Dette kan medføre dramatisk aktivitet på overflaten av kometkjernen, men også ekstremt stor lysstyrke. Slik ville det vært å lande på en kometkjerne.
 
2013 kan bli et historisk kometår!
Dette året kan bli et virkelig eksepsjonelt kometår. Vanligvis går det flere år mellom hver gang vi kan se en komet uten kikkert – i år kan vi få TRE slike kometer. Den ene kan dessuten i seg selv bli av historiske proporsjoner! De to første kometene dukker opp allerede i mars og april.
 
Store begivenheter i rommet i 2013
I 2012 opplevde vi flere fantastiske astronomiske oppdagelser og begivenheter. Men 2013 ligger an til å kunne bli minst like spektakulært i verdensrommet - ikke minst takket være oppdagelser gjort i løpet av 2012. Les mer.

15. februar 2013: Asteroide passerer ekstremt nær Jorden.
Se bildene og film tatt opp i Norge.
 
15. februar 2013: Ekstrem nærpassering av asteroide
På kvelden fredag 15. februar 2013 vil en 65 meter asteroide suse forbi Jorden på rekordnært hold. Med en liten kikkert kan vi se hvordan asteroiden sklir mellom stjernene. Det er ingen fare for kollisjon med Jorden, men et sammenstøt kunne medført betydelige skader lokalt.
 
Uhyre interessant komet oppdaget
En ny komet ble høsten 2012 oppdaget på vei innover i Solsystemet. Kometen passerer svært nær Solen i slutten av november 2013 og har da potensiale til å bli et virkelig spektakulært objekt! Les mer.

 
Artikler før 2013
 
13. desember 2012: Meteorregn på Lucia-kvelden
Tirsdag 13. desember, Lucia-kvelden, og natt til 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. Svermen kan sees fra hele landet og forholdene er i år spesielt gunstige.
 
6. august 2012: Nytt og avansert laboratorium skal lete etter livstegn på Mars: PERFEKT LANDING!
Curiosity - NASAs 900 kilo tunge og avanserte laboratorium på hjul – skal på meget spektakulært vis bremse opp og myklande på Mars mandag 6. august kl. 07.31 norsk tid for å lete etter spor av livsformer. Ekstremt viktige vitenskapelige oppdagelser er mulig i løpet av høsten. Les mer om landingen og prosjektet

13. august 2012: Flotte stjerneskudd på nattehimmelen
Denne uken kan de som er ute nattestid oppleve flotte stjerneskudd. Meteorsvermen Perseidene har sitt maksimum natt til 13. august og strør opptil 60 meteorer i timen over himmelen. Lysende punkter farer over himmelen i stor fart.
 
2012: Fyrverkeri, verdensbegivenhet og leting etter liv
2012 vil på flere måter gå inn i historien som et astronomisk vendepunkt, både når det gjelder himmelfenomener og letingen etter livsformer. Allerede fire dager inn i nyåret får vi et ekte, kosmisk nyttårsfyrverkeri. Men høydepunktene av verdenshistorisk kaliber kommer 6. juni med den siste Venus-passasjen i vår tid og 6. august med landingen av et avansert laboratorium på Mars. Her finner du en oversikt over noen av begivenhetene vi kan glede oss til i verdensrommet i 2012.
 
6. juni 2012: Venus-passasje
Natt til 6. juni 2012 får vi oppleve den siste Venus-passasjen som noen av oss kommer til å se. Vi må nemlig vente langt over 100 år på den neste i rekken. Dette er et av de sjeldneste og viktigste himmelfenomenene i vår tid.
 
2012: Unik planetvår!
En rekke planeter er iøynefallende denne våren og i midten av mars kan alle de fem blotte-øye-planetene sees! Allerede nå kan flere planeter sees og 22. februar kan vi se en spektakulær samling planeter og en uhyre tynn nymåne
 
21. mai 2012: Liten midnattssolformørkelse i Nord-Norge
Natt til 21. mai 2012 inntreffer en liten midnattssolformørkelse i Nord-Norge og på Svalbard. Dette er den andre midnattssolformørkelsen i Norge på ett år.
 
7. mai 2012: Gigantisk solflekk
En av de største flekkene på flere år har dukket opp på solskiven. Flekken kan sees med solformørkelsesbriller som mange skaffer seg nå for å oppleve Venus-passasjen 6. juni. Siden Solen roterer rundt seg selv på knapt fire uker kan flekken være synlig og lage «show» under Venus-passasjen.

6. mai 2012: Superstor fullmåne og supersterk Venus
Søndag morgen opplevde vi årets største fullmåne. Årsaken var at Månen var spesielt nær Jorden samtidig som den var full. På kveldene er planeten Venus imponerende kraftig. Lysstyrken er faktisk så stor at den kan sees midt på lyse dagen.

13. desember 2011: Meteorregn på Lucia-kvelden
Tirsdag 13. desember, Lucia-kvelden, og natt til 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. Svermen kan sees fra hele landet.
 
10. desember 2011: Spektakulær måneformørkelse
På ettermiddagen 10. desember kunne en spesiell måneformørkelse observeres over de delene av landet som ikke hadde for mye skyer. Spesielt den avsluttende, delvise fasen var et fantastisk skue.
 
10. desember 2011: Total måneformørkelse
På ettermiddagen lørdag 10. desember inntreffer en total måneformørkelse som blir synlig i hele Norge, inklusiv Spitsbergen. I 51 minutter er Månen helt inne i jordskyggen. Her finner du observasjonsråd, tider og hva som gjør denne formørkelsen helt spesiell.
 
9. november 2011: Nærpassering av stor asteroide
Natt til 9. november passerte den nærmere 400 meter store asteroiden 2005 YU55 forbi Jorden på uvanlig kort avstand. På det nærmeste var den kun 0,85 måneavstander, eller 324 600 kilometer fra Jorden. Dette var første gang vi på forhånd visste at en så stor asteroide skulle komme så nær. Se her om bilder, hva som hendte og webcast fra Norge.
 
Høsten 2011: Kraftigste supernova siden 1954
Nattestid kan man nå med kikkert se en eksploderende stjerne i en annen galakse. Det er den kraftigste supernovaen sett fra Norge siden 1954 og sett fra Jorden siden 1987. Årsaken var en svært tett ministjerne som slukte for mye av sin nabo og til slutt “sprakk”.
 
8. oktober 2011: Mulig kraftig meteorsverm
På kvelden lørdag 8. oktober passerer Jorden gjennom et støvbånd fra en komet. Resultatet kan bli et kraftig utbrudd av flotte og spesielle, saktegående stjerneskudd.
 
15. juni 2011: Imponerende måneformørkelse på sommerhimmel
Onsdag kveld inntraff en uvanlig stor total måneformørkelse som var synlig i Sør-Norge. Selve totaliteten var så mørk at den var meget vanskelig å se på den sommerlyse himmelen i Norge. Men så snart Månen rett etter kl. 23 begynte å bevege seg ut av helskyggen bak Jorden ble formørkelsen et spektakulært skue.
 
1. juni 2011: Spektakulær midnattssolformørkelse sett av hele verden
Store deler av Nord-Norge kunne i natt oppleve den første midnattssolformørkelsen siden 2000. Formørkelsen inntraff mellom to skyområder. NASA hadde sendt ut pressemelding om begivenheten og den norske webcasten og det eksotiske fenomenet kunne følges fra hele verden. Men dette er bare oppvarmingen til enda mer fantastiske og sjeldne himmelfenomener!
 
15. juni 2011: Stor total måneformørkelse
Bare to uker senere, 15. juni, inntreffer en gigantisk total måneformørkelse. Totaliteten varer i hele 1 time og 40 minutter, noe som er usedvanlig lenge. Denne gangen er det Sør-Norge som får oppleve fenomenet. Nord for Polarsirkelen er Månen under horisonten.
 
1. juni 2011: Midnattssolformørkelse i Nord-Norge
På kvelden den 1. juni 2011 blir opptil 60 % av solskiven dekket av Månen. Fenomenet inntreffer rundt midnatt norsk sommertid og dette vakre fenomenet kan oppleves fra Midt-Norge, Nord-Norge og Spitsbergen. Dette blir den første midnattssolformørkelsen i Norge siden år 2000.
 
5. mars 2011: Se opp for kjempestor fullmåne – og supertynn nymåne!
Mange reagerte på at fullmånen i januar var stor – men fullmånene blir enda større både i februar og mars. Se opp for årets største fullmåner! Men lørdag 5. mars kan vi oppleve en ekstremt tynn og slank nymåne! Her kan du se bildene av nymånen!
 
4. januar 2011: Stor og spektakulær solformørkelse
4. januar, var det Månen som skygget for oss. Jorden passerte inn i måneskyggen og ble kraftig formørket. Da formørkelsen var på sitt største kl. 09.35 om morgenen stod Solen svært lavt på sørøsthimmelen slik at bare Sør-Norge og deler av Nordland kunne få med seg begivenheten. Til gjengjeld var opptil hele 85,7 % av Solen formørket. I tillegg var dette en usedvanlig vakker formørkelse.
BILDER FRA SOLFORMØRKELSEN 4. JANUAR 2011 OG FRA WEBCAST
 
21. desember 2010: Total måneformørkelse
Det hele braker løs mens vinteren er på sitt mørkeste 21. desember 2010. Da passerer Månen inn i skyggen fra Jorden og forårsaker en total måneformørkelse. Europa er dårlig plassert, men fra Nord-Norge er formørkelsen synlig i sin helhet og fra Sør-Norge er tilnærmet hele totaliteten synlig.
 
13. desember 2010: Meteorregn på Lucia-kvelden
Mandag 13. desember, Lucia-kvelden, og natt til 14. desember får vi årets flotteste meteorsverm. Opptil 120 stjerneskudd ventes å fare over himmelen hver time. Svermen, som kan sees fra hele landet, markerer starten på en periode med svært mange astronomiske godbiter!
 
Høsten 2010: Nordlys og stjerneskudd innleder spektakulær høsthimmel
Nattemørket er i ferd med å komme tilbake til Norge og vi kan oppleve mye spennende på himmelen fremover. Rett før jul innledes en periode med spektakulære, sjeldne og historiske himmelfenomener. Men høsten blir krydret med andre godbiter, her finner du oversikten!
 
Supersmell på Solen
Den 4. november 2003 fant det sted en eksepsjonelt kraftig eksplosjon på solranden. Hadde den funnet sted bare en uke tidligere, kunne store deler av den nordlige halvkule ha mistet strømmen for en meget lang periode. Hvorfor er det slik?

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no