Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


Største vitenskapelige søk etter intelligent liv hittil!


01.09.15: Stephen Hawking og russeren Yuri Milner legger 100 millioner dollar i potten for å få fart i søket etter intelligent liv i Universet. Og det beste av alt: Både du og jeg kan bli med å lete etter signaler fra noen der ute ...

av Anne Mette Sannes

 

Bor det noen der ute som forsøker å få kontakt med oss? Nå får vi virkelig muligheten til å oppdage signalene.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech. 


Prosjektet Breakthrough Listen – et ti års prosjekt - vil bli det mest omfattende, vitenskapelige søket som noensinne har blitt foretatt for å finne tegn på utenomjordisk liv når det starter å lete blant de nærmeste en million stjernene, Melkeveien og hundre galakser. Et annet prosjekt, Breakthrough message vil finansiere en internasjonal konkurranse for å lage beskjeder som skal representere menneskeheten og vår planet, og som kanskje en dag vil bli sendt til andre sivilisasjoner.

Breakthrough Listen-prosjektet har omfattende tilgang til to av verdens kraftigste radioteleskoper: 100 Meter Robert C. Byrd Green Bank Telescope i West Virginia, USA (Green Bank Telescope) og det 64 meter store Parkes Telescope i New South Wales, Australia (Parkes Telescope). Letingen vil være femti ganger mer følsomt enn tidligere SETI-søk, vil dekke ti ganger mer av himmelen, scanne en minst fem ganger større del av radiospekteret og være hundre ganger raskere. Samkjørt med et radiosøk, vil Automated Planet Finder Telescope ved Lick Observatory in California, USA (Lick Telescope) foreta verdens dypeste og bredeste søk etter signaler fra optiske laseroverføringer.

Med Breakthrough Listen-prosjektet vil vi ha de største sjansene noensinne til å finne liv i Universet.
Foto: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)


Breakthrough message – hva ønker vi å fortelle de fremmede?

Konkurransen for å lage de beste digitale meldingene som skal representere menneskeheten deler ut priser for en sum av en million dollar, og detaljer om selve konkurransen vil bli annonsert senere. Prosjektet forplikter seg ikke til å sende beskjedene, men konkurransen vil gjøre at man lærer mer om hvordan man foretar interstellar kommunikasjon rent språklig og også stimulere til debatt angående etiske og filosofiske tema vedrørende det å kommunisere med liv utenfor Jorden.

Ann Druyan, Creative Director i Interstellar Message, NASA Voyager; Co-Founder and CEO, Cosmos Studios; Emmy and Peabody award winning Writer and Producer sier følgende: “Konkurransen er laget for å trigge fantasien og til millioner av mennesker, for å skape debatt om hvem vi egentlig er i Universet og hva vi ønsker å dele om det å bo på Jorden.”

I prosjektledelsen finner vi blant annet Frank Drake i SETI - kjent for «Drakes ligning» og som sier følgende om prosjektet:
«De siste femti årene har vi lært mye om hvordan vi skal lete etter signaler fra rommet. Med Breakthrough-initiativet, vil læringskurven sannsynligvis peke betydelig oppover. Akkurat nå kan det være beskjeder fra stjernene som flyr rett gjennom verdensrommet og gjennom oss alle, noe som sender en bølge gjennom ryggraden. Leting etter intelligent liv er et stort eventyr.”

Hvert minutt kan det komme beskjeder fra planeter rundt fjerne stjerner uten at vi klarer å oppdage dem.
Foto: NASA/ESA/STScI


Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

Nettsiden til Breakthrough Initiatives

Flere artikler om liv i rommet


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 3, Terra Nova, er nå på lager!

Les den sjokkerende avslutningen!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no