Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Habayusa2 straks fremme ved asteroiden Ryugu!


26.06.18: I morgen 27. juni vil den japanske romsonden Hayabusa2 komme frem til asteroiden Ryugu. Romsonden befinner seg nå kun 20 kilometer fra den 900 meter store asteroiden, og de siste bildene viser at den har en firkantet form og har en svært variert topografi.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Asteroiden Ryugu fotografert av den japanske romsonden Hayabusa2 23. juni i en avstand av 40 kilometer.
Foto: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST


NASAs Galileo ble i 1991 den første sonden som besøkte en asteroide (Gaspra), og sonden NEAR Shoemaker var den første sonden som foretok en landing på en nærjordsasteroide (Eros) i 2001. Japanernes Hayabusa ble den første sonden som tok prøve av en asteroide da den besøkte Itokawa i 2005 og som (med et nødskrik!) klarte å bringe prøven tilbake til Jorden for nærmere analyser da den landet med en fallskjerm i Australia i 2010.

Til venstre er romsonden NEAR Shoemaker og nærjordsasteroiden Eros. Bildet til høyre viser romsonden Hayabusa og asteroiden Itokawa som ble fotografert av den japanske sonden fra ca. 8 kilometers avstand.
Foto/illustrasjon: NASA, Jaxa, NASA/JPL/JHUAPL


Hayabusa2 følger derfor fotsporene til Hayabusaferden når den etterhvert skal lande på Ryugu, og senere i år skal også NASAs romsonde OSIRIS-REx lande på nærjordsasteroiden Bennu.

Den 350 meter store asteroiden Itokawa er kategorisert som en potensielt farlig nærjordsasteroide.
Illustrasjon: Wikipedia


Bildene viser en rundt 150 meter stor fjellmasse i øvre del av asteroiden som er synlig på grunn av at den reflekterer mer sollys. Også en belteformet ring rundt asteroidens ekvator er en del lysere enn omgivelsene, og fargeforskjellene kan tyde på ulik sammensetning og ulik størrelse på partiklene som danner fjellet.

Bildene viser også kraterlignende områder som kan ha blitt dannet etter kollisjon med andre objekter.

Formen på asteroiden blir nå mer tydelig. Bildet er tatt i en avstand av 330–240 kilometer. Det tyder på at den har dype kratre og en kant rundt ekvator, ikke ulik formen på NASAs mål; asteroiden Bennu.
Foto: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST

Bilder av asteroiden tatt i en avstand av ca. 220–100 km.
Foto: JAXA, University of Tokyo, Kochi University, Rikkyo University, Nagoya University, Chiba Institute of Technology, Meiji University, Aizu University, AIST


Bildene viser også at asteroiden roterer rundt sin egen akse i løpet av 7,5 timer. I tillegg til den overraskende formen på Ryugo, representerer formen også en del utfordringer med hensyn til landing. Asteroidens ujevne form forårsaker at tyngdekreftene over store deler av objektet ikke trekker rett ned mot overflaten. Prosjektledelsen må derfor gjøre en grundig undersøkelse for å planlegge de videre forskningsaktivitetene som innbefatter et halvt års undersøkelser av asteroiden. Neste år planlegges også å lande tre rovere og en lander samt å lage et krater hvor man skal ta friske prøver fra dette og returnere disse til Jorden i en spesiell kapsel i desember 2020.

Hayabusa2 ble skutt opp fra Tanegashima, Japan med en H-IIA rakett 3. desember 2014 og har nesten fullført sin fem år lange ferd mot asteroiden Ryugu.
Illustrasjon: JAXA


Prøver av asteroider viktig for kolonisering av Solsystemet

I slike asteroider finnes sjeldne jordmetaller i betydelig større mengder enn her på Jorden. Det har blitt anslått at verdien av mineralene i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter tilsvarer omtrent 100 milliarder dollar per jordboer! Og ressurser fra asteroider kan også benyttes som rakettdrivstoff i forbindelse med en fremtidig kolonisering av Solsystemet!

De fleste asteroider befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter og varierer i størrelse fra noen hundre meter og opptil 1000 kilometer i diameter. Disse objektene ble til da Solsystemet ble dannet for 4,6 milliarder år siden. Den totale massen til de mer enn 25 millioner asteroidene i dette beltet er rundt 4 % av Månens. Som følge av tyngdekraftpåvirkning fra Jupiter, har noen av disse baner som bringer dem nær Jorden, derav navnet nærjordsobjekter eller nærjordsasteroider – Near Earth Objects (NEOs). Og det er nettopp disse firmaet Planetary Resources har til hensikt å undersøke og etterhvert utnytte.

Den indre delen av Solsystemet, fra Solen og ut til Jupiter, inkluderer asteroidebeltet (den hvite, smultringformede skyen), Hilda-objektene (oransje trekanter rett innenfor Jupiters bane), Jupiter-trojanerne (grønt) samt nærjordsasteroider. Gruppen med objekter som ligger foran Jupiter kalles «grekere» og gruppen som ligger etter Jupiter kalles trojanere.
Illustrasjon: Wikipedia



Film om Hayabusa2-prosjektet og hvordan sonden skal undersøke asteroiden Ryugu.
Animasjon: German Aerospace Center, DLR


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


Mer informasjon

JAXAs nettsider om Hayabusa2-prosjektet

OSIRIS-REx

Farvel, Rosetta!

Flere saker om asteroider

Utvinning av ressurser på asteroider til bruk på Jorden og til kolonisering av Solsystemet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no