Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Heksagonal storm på Saturns nordpol


16.09.18: Studier av data fra NASAs Cassini-sonde har avslørt en overraskende storm høyt oppe i Saturns atmosfære – en storm som kan vise seg å rage flere hundre kilometer til værs og som har sitt opphav dypt nede i planetens atmosfære.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Denne fargerike utsikten fra NASAs Cassiniferd er det mest høyoppløselige bildet tatt av den unike sekskantede jetstrømmen på Saturns nordpol kjent som "sekskanten".
Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI/Hampton University


Da Cassini ankom saturnsystemet i 2004 var det sommertid på den sydlige halvkule, mens det var midtvinter på den nordlige. Vintrene på Saturn er lange – et Saturnår er rundt 30 jordår. Sonden oppdaget da en bred og varm stormvirvel på planetenes sydpol, men så ingen storm på den nordlige halvkule. Det nye studiet rapporterer om det første glimtet av en nordlig polarvirvel som ble dannet høyt oppe i atmosfæren da vinteren begynte å slippe taket i 2009 og den nordlige halvkule sakte begynte å bevege seg mot sommer. Fra 2014 klarte Cassinis Composite Infrared Spectrometer (CIRS) å utforske den nordlige stratosfæren for første gang, og da virvelen ble mer og mer synlig, kom det frem at den hadde en heksagonal form som matchet det berømte og merkelige heksagonale skymønsteret dypere nede i atmosfæren. Oppdagelsen er fascinerende siden dette kan tyde på at stormen lengre nede i atmosfæren kan influere på hva som skjer høyere oppe, og at det kan vise seg å være en struktur med en høyde på flere hundre kilometer.

Dette gråskalabildet av Saturns nordpol ble tatt av Cassinsonden i en avstand av ca. 1 million kilometer. En del av Saturns ringer er synlige oppe til høyre.
Foto:


Den pågående stormen på Saturns nordpol har vært kjent siden 1980-årene og har blitt studert i flere tiår. Trolig er dette en langvarig bølge som kan være knyttet til Saturns rotasjon – en type fenomen som også kan ses her på Jorden, som for eksempel den polare jetstrømmen.

Stormens egenskaper ble avslørt av Cassini som observerte fenomenet på flere bølgelengder fra ultrafiolett til infrarødt ved hjelp av sondens Composite Infrared Spectometer (CIRS). Men i starten av ferden klarte ikke instrumentet å trenge langt nok opp i den nordlige stratosfæren hvor temperaturen var for lav til å utføre pålitelige observasjoner i infrarødt – stratosfæren holdt rundt minus 158 celsius, 20 grader for kaldt for instrumentet, noe som gjør at det i mange år ble gjort svært lite forskning på disse områdene.



Filmen viser det heksagonale skymønsteret dypt inne i saturnatmosfæren som først ble oppdaget av romsonden Voyager.
Film: JPL/Caltech


Studiet tyder på at polområdene på Saturn er svært ulike hverandre. Da Cassini observerte sydpolområdet tidlig på ferden mens det var sommer, ble det ikke oppdaget noe heksagonalt stormmønster. Den nordlige stormen er også kjøligere og mindre utviklet, og dynamikken er også helt forskjellig. Dette kan enten skyldes at den nordlige stormen fortsatt utviklet seg under de siste observasjonene og at den fortsatte med dette etter at Cassini i september 2017 endte sine dager ved å bli sendt inn i saturnatmosfæren, eller at dette er noe forskerne i øyeblikket ikke kjenner årsaken til.

Stormvirvelen på Saturn ligner en gigantisk dyprød rose omgitt av grønt løvverk i dette bildet i falske farger tatt fra NASAs Cassinisonde. Stormen er 2000 kilometer i diameter og med skyhastigheter helt oppe i 150 meter i sekundet.
Foto: NASA/JPL-Caltech/SSI

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Universetoday.com: Cassini Data Has Revealed a Towering Hexagonal Storm at Saturn’s Northern Pole

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no