Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Spektakulært vidvinkelbilde av Universets fjerneste områder


11.06.19: Ved hjelp av bilder tatt med romteleskopet Hubble over totalt 16 år har forskerne kunnet sette sammen et enormt stort dybdebilde – Hubble Legacy Field som inneholder hele 265 000 galakser. Bildet tar oss helt tilbake til 500 millioner år etter Big Bang, da Universet bare hadde nådd 3,6 % av sin nåværende alder.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette er det mest ressurskrevende bildet som noen gang er tatt med romteleskopet Hubble og inneholder hele 265 000 galakser. Noen av disse ser vi slik de var i Universets barndom for 13,3 milliarder år siden – bare 500 millioner år etter Big Bang. Lyset fra de fjerneste galaksene på bildet har vært underveis tre ganger lenger tid enn Jorden har eksistert! Høyreklikk på bildet for å laste ned fullversjonen på 115 MB.
Foto: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), and the Hubble Legacy Field team.


Helt siden Hubbleteleskopet ble sendt ut i rommet i 1990 har det blitt brukt til å gi oss rekordskarpe bilder av både nære og fjerne objekter. Et av hovedsatsningsområdene har vært å lage ekstreme dybdebilder av Universet –bilder som viser svært fjerne galakser som vi ser slik de var ganske kort tid etter at Universet oppsto i Big Bang for 13,8 milliarder år siden. Det har kommet flere generasjoner slike Hubble Deep Field-bilder: Hubble Deep Field (HDF) i 1995, Hubble Ultra Deep Field (HUDF) i 2004 og Hubble eXtreme Deep Field (XDF) i 2012. Nå har alle disse dataene blitt kombinert til et superbilde– et bilde ingen vil være i stand til å overgå før den nye generasjonen teleskoper blir tatt i bruk. NASA/ESAs James Webb Space Telescope vil gjøre astronomene i stand til å trenge enda dypere og lenger tilbake i tid og avsløre hvordan babygalakser utviklet seg over tid.

De nye Hubble-bildene er satt sammen fra nesten 7500 enkelteksponeringer og er de første i en ny serie kalt Legacy Field. Bildene inneholder resultatene fra 31 Hubble-programmer som ulike forskerteam har gjennomført. Romteleskopet har brukt mer tid på dette lille området av himmelen enn av noen andre deler av himmelen, totalt mer enn 250 døgn. De svakeste og fjerneste galaksene i bildet har kun en timilliarddel av lysstyrken av hva våre øyne er i stand til å observere.

Området som dekkes av bildene befinner seg i stjernebildet Ursa Major (Store bjørn) og er ikke større i utstrekning på himmelen enn en tennisball sett på 100 meters avstand!



Denne filmen tar oss med på en reise inn i hordene av galakser som er observert med romteleskopet Hubble.
Film: ESA/NASA, Musikk: James Creasey - creaseyproductions.com

Romteleskopet Hubble.
Foto: NASA


De nye bildene er satt sammen av bilder tatt i et stort antall farger, spesielt i den ultrafiolette delen av spektret, noe som gjør det mulig å dele opp lyset fra fjerne galakser i det som er sendt ut fra henholdsvis gamle og unge stjerner samt aktive galaksekjerner.

Før Hubble-epoken ble innledet i 1990 var astronomene kun i stand til å se galakser opptil 7 milliarder lysår unna (halvveis tilbake til Big Bang), og de ikke var ikke i stand til å avsløre hvordan galaksene ble til og utviklet seg i Universets barndom. Dybdebildene har avslørt hvordan Universets struktur oppsto tidlig i dets barndom samt de etterfølgende raske stadiene i galaksenes utvikling. Bildene hjelper oss å avklare hvordan Universets ekspansjon har utviklet seg og å finne den grunnleggende fysikken i kosmos. Studiene viser også når grunnstoffene ble dannet og etter hvert gjorde det mulig for liv å oppstå.



Denne filmen tar oss gjennom de utrolige mengdene av superfjerne galakser i Hubble Legacy Field.
Film: NASA, ESA, G. Illingworth and D. Magee (University of California, Santa Cruz), K. Whitaker (University of Connecticut), R. Bouwens (Leiden University), P. Oesch (University of Geneva), and the Hubble Legacy Field team, Musikk: James Creasey - creaseyproductions.com


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra Hubble Soace Telescope

Flere saker om galakser

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no