Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Hygiea kan få status som dvergplanet!

17.11.19: Ved hjelp av ESOs SPHERE-instrument på Very Large Telescope (VLT) har astronomene nå avslørt at asteroiden Hygiea kan klassifiseres som en dvergplanet. Objektet er det fjerde største i asteroidebeltet etter Ceres, Vesta og Pallas. Dette er første gang astronomer har observert Hygiea i tilstrekkelig høy oppløsning til å studere overflaten og bestemme asteroidens form og størrelse.

av Anne Mette Sannes

 

Asteroiden Hygiea blir nå betraktet som den minste dvergplaneten i Solsystemet
Foto: ESO/P. Vernazza et al./MISTRAL algorithm (ONERA/CNRS)


Hittil har 5 objekter i solsystemet fått status som dvergplanet, men trolig er det mange flere objekter som etter hvert vil få slik status. De fem er den tidligere planeten Pluto, Eris, Haumea, Makemake og Ceres. De fire første befinner seg i det såkalte Kuiperbeltet utenfor Neptun, mens Ceres befinner seg i asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter. Kuiperbeltet og asteroidebeltet er begge rester etter Solsystemets dannelse, og objekter i Kuiperbeltet består hovedsakelig av is.

De fire største asteroidene i asteroidebeltet er Ceres, Vesta, Pallas og Hygiea, og kriteriene for at et objekt skal kunne klassifiseres som en dvergplanet er følgende:

  • 1. objektet går i bane rundt Solen
  • 2. objektet er ikke en måne
  • 3. objektet har ikke ryddet banen slik tilfelle er for planeter
  • 4. objektet må ha høy nok masse til at objektets egen tyngdekraft har gjort objektet tilnærmet sfærisk (kuleformet).

Hygiea har hittil oppfylt tre av de fire kravene, men observasjoner gjort med SPHERE-instrumentet på VLT har nå avslørt at Hygiea også er nesten sfærisk.

Ifølge forskningsleder Pierre Vernazza fra Laboratoire d'Astrophysique de Marseille i Frankrike kan disse bildene nå gjøre at Hygiea kan klassifiseres som en dvergplanet og dermed blir den minste dvergplaneten i Solsystemet så langt.

I tillegg til denne nye kunnskapen om formen til Hygiea klarte man også å bestemme størrelsen nærmere og fant ut at objektet har en diameter på drøyt 430 kilometer. Til sammenligning har Pluto en diameter på nær 2400 kilometer, mens Ceres’ diameter er rundt 950 kilometer.

Pluto, Eris, Haumea, Makemake og Ceres som i dag har status som dvergplaneter, sammenlignet med Jorden.
Illustrasjon: NASA


Observasjonen har også gitt forskerne en stor overraskelse, nemlig at man ikke har funnet et stort nedlagskrater på dette objektets overflate. Siden Hygiea er hovedmedlemmet i en av de største asteroidefamiliene med nesten 7000 medlemmer som alle stammer fra samme moderobjekt, hadde man forventet et stort og dypt merke på objektet.

Forskerne har nå observert 95 % av overflaten og kun identifisert to kratre, og begge disse er for små til at de kan ha forårsaket nedslaget som dannet Hygiea-familien og som har et volum tilsvarende et objekt på rundt 100 kilometer i diameter.

Nærmere undersøkelser viser at Hygieas sfæriske form og store familie av asteroider sannsynligvis er et resultat av en stor frontkollisjon med et stort prosjektil med diameter mellom 75 og 150 kilometer, og simuleringene deres viser at denne voldsomme kollisjonen sannsynligvis skjedde for rundt 2 milliarder år siden og knuste moderobjektet fullstendig. Når restene satte seg sammen igjen, ga de Hygiea sin runde form og tusenvis av ledsagende asteroider. Ifølge Pavel Ševecek, doktorgradsstudent ved Astronomical Institute of Charles University som også deltok i studien, er en slik kollisjon mellom to store objekter i asteroidebeltet den eneste vi kjenner til som har funnet sted de siste 3–4 milliarder årene.



Film om oppdagelsen og hvordan man regner med at Hygiea har blitt slik vi observerer den i dag.
Film: ESO

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra ESO

Flere artikler om asteroider

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no