Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Ildkule over Sør-Norge onsdag kveld


En kraftig meteor – en såkalt ildkule – ble observert over Sør-Norge onsdag 6. november ca. kl. 20.18. Mange har også hørt kraftig buldring. Vi etterlyser flere observasjoner av ildkulen og lyden fra denne.
OPPDATERING 09.11: Det har kommet rapporter om flere andre ildkuler de siste dagene, ikke minst en som kl. 23.51 fredag kveld (08.11) ble sett (og delvis hørt) fra sørlige deler av Østlandet og Sørlandet. Denne ser ut til å ha vært over Skagerrak og eventuelle biter har trolig falt i havet.

av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes

 

Denne ildkulen ble fotografert av Arne Danielsen for noen år siden. Den var blant de sterkeste ildkulene som er fotografert.
Foto: Arne Danielsen

Lysglimtet fra ildkulen kl. 20.18 den 6. november 2013 slik den fortonet seg i Hol kommune
Film: Ole Hermann Førde. Filmen er i MPEG4-format, 1,4 MB

Ildkule som ble filmet fra Ringebufjellet i Gudbrandsdalen av Øyvind Lien 31. mars 2013
Film: Øyvind Lien. Filmen er i Quicktime-format, 24 MB

Ildkulen ble observert ca. kl. 20.19. Vi har fått inn en rekke rapporter både fra Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestlandet og spesielt på Østlandet. Både i Valdres (spesielt Vang i Valdres) og Hallingdal har relativt kraftig og langvarig buldring og eksplosjonslignende lyder blitt hørt en stund etter ildkulen. Fenomenene skyldes at en stein har kommet inn i atmosfæren og delvis brent opp. Ut fra observasjonene er det sannsynlig at steiner har nådd bakken som meteoritter. Vi ønsker flere observasjoner både av ildkulen og lydfenomener som kan knyttes til denne for å krysspeile og prøve å finne et sannsynlig nedslagsområde.

Se her for hvilke opplysninger vi ønsker.

Rapporten sendes til meteorittfunn@gmail.com 

Helt foreløpig kan det virke som ildkulen har vært mest intens i nordlige deler av Valdres og ildkulen har kommet fra nord og gått nokså rett mot sør. Buldringen har vart usedvanlig lenge (opptil et halvt minutt). Det kan virke som ildkulen har hatt en brattere vinkel enn den som ble opplevd over det samme området i 2011.

Resultatene av analysene og krysspeilingen vil bli lagt ut her når de er klare.

Se også meteorittsidene

for mer om meteorittfall, ildkuler og meteorittleting i Norge, samt informasjon om hva meteoritter er og hva de kan fortelle oss.

Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard i ferd med å analysere observasjoner og krysspeile for å finne bane og nedslagsområdet for meteoritter etter en tidligere ildkule. Klikk på bildet for å få det i høyere oppløsning.
Foto: Trym Norman Sannes

MER INFORMASJON

Mer om meteoritter

Ad Astra 2222 – Sannes & Ødegaards Astroshow på turné

Finnes det livsformer på fjerne exoplaneter? Hvordan skal menneskene komme til andre solsystemer? Finn ut mer om den spektakulære utforskningen som foregår i rommet og hvordan fremtidens stjernereiser vil finne sted. Mer om turneen og programmet

Proxima Centauri – andre bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Bok 2 i Ad Astra-trilogien kommer ut i oktober. Boken kan allerede nå forhåndsbestilles.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no