En kraftig meteor – en såkalt ildkule – ble observert over Sør-Norge onsdag 6. november ca. kl. 20.18. Mange har også hørt kraftig buldring. Vi etterlyser flere observasjoner av ildkulen og lyden fra denne.
OPPDATERING 09.11: Det har kommet rapporter om flere andre ildkuler de siste dagene, ikke minst en som kl. 23.51 fredag kveld (08.11) ble sett (og delvis hørt) fra sørlige deler av Østlandet og Sørlandet. Denne ser ut til å ha vært over Skagerrak og eventuelle biter har trolig falt i havet.
av Knut Jørgen Røed Ødegaard og Anne Mette Sannes
|
Denne ildkulen ble fotografert av Arne Danielsen
for noen år siden. Den var blant de sterkeste ildkulene som er
fotografert.
Foto: Arne Danielsen |
Lysglimtet fra ildkulen kl. 20.18 den 6. november 2013 slik den fortonet seg i Hol kommune
Film: Ole Hermann Førde. Filmen er i MPEG4-format, 1,4 MB
Ildkule som ble filmet fra Ringebufjellet i Gudbrandsdalen av Øyvind Lien 31. mars 2013
Film: Øyvind Lien. Filmen er i Quicktime-format, 24 MB
Ildkulen ble observert ca. kl. 20.19. Vi har fått inn en rekke rapporter både fra Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestlandet og spesielt på Østlandet. Både i Valdres (spesielt Vang i Valdres) og Hallingdal har relativt kraftig og langvarig buldring og eksplosjonslignende lyder blitt hørt en stund etter ildkulen. Fenomenene skyldes at en stein har kommet inn i atmosfæren og delvis brent opp. Ut fra observasjonene er det sannsynlig at steiner har nådd bakken som meteoritter. Vi ønsker flere observasjoner både av ildkulen og lydfenomener som kan knyttes til denne for å krysspeile og prøve å finne et sannsynlig nedslagsområde.
Se her for hvilke opplysninger vi ønsker.
Rapporten sendes til meteorittfunn@gmail.com
Helt foreløpig kan det virke som ildkulen har vært mest intens i nordlige deler av Valdres og ildkulen har kommet fra nord og gått nokså rett mot sør. Buldringen har vart usedvanlig lenge (opptil et halvt minutt). Det kan virke som ildkulen har hatt en brattere vinkel enn den som ble opplevd over det samme området i 2011.
Resultatene av analysene og krysspeilingen vil bli lagt ut her når de er klare.
Se også meteorittsidene
for mer om meteorittfall, ildkuler og meteorittleting i Norge, samt informasjon om hva meteoritter er og hva de kan fortelle oss.
|
Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard i ferd med å analysere observasjoner og krysspeile for å finne bane og nedslagsområdet for meteoritter etter en tidligere ildkule. Klikk på bildet for å få det i høyere oppløsning.
Foto: Trym Norman Sannes |
MER INFORMASJON
Mer om meteoritter