Sent på kvelden tirsdag 18. oktober for en svært kraftig ildkule over himmelen i Sør-Norge. Det er også hørt drønn, i hvert fall i Gudbrandsdalen. Årsaken er en stein fra verdensrommet som har kommet inn i atmosfæren. Deler av den har brent opp, men høyst sannsynlig finnes det også biter av den på bakken – meteoritter. Vi er veldig interessert i observasjoner siden dette kan gjøre det mulig å finne steiner fra rommet. Meteoritter er uvurderlige for forskerne. Et fantastisk eksempel er Mosse-meteoritten som falt i 2006. Den er unik og eldre enn Jorden og resten av Solsystemet!
Se under hva vi er på jakt etter og hvordan du kan rapportere dine observasjoner!
OPPDATERING 16.11 kl. 20: Det har kommet inn godt over 300 tips om denne svært kraftige ildkulen. Krysspeiling er foretatt og tyder på at en stor meteoritt har falt ned på Valdresflya, noe sør for Bessheim. Drønnet fra ildkulen ble registrert over et eksepsjonelt stort område fra Øvre Årdal og Luster i vest til Atna i øst.
I 2006 falt meteoritter både i Nord-Norge og Sør-Norge og ved Moss ble flere biter funnet. En mann ble nesten truffet.
I denne filmen kan du se hva som skjedde og følge letingen, delvis med helikopter.
OPPDATERING 19.10 kl. 10.10: Tidspunktet for ildkulen var kl. 23.49.37. Ildkulen har vært synlig over tilnærmet hele Sør-Norge, lyden over et stort område blant annet i Gudbrandsdalen.
av Knut Jørgen Røed Ødegaard
|
Denne ildkulen ble fotografert av Arne Danielsen
for noen år siden. Den var blant de sterkeste ildkulene som er
fotografert.
Foto: Arne Danielsen |
HVA SKJEDDE?
Årsaken til fenomenet er at en stein på anslagsvis noen kilo kom inn i atmosfæren med stor hastighet. På vei ned gjennom atmosfæren blir det ekstremt høy temperatur på grunn av luftmotstanden og en god del av steinen fordamper. Men noen ganger overlever biter og disse faller ned til bakken som meteoritter. Størrelsen og hastigheten på steinen og vinkelen den kommer inn i atmosfæren med bestemmer om vi får et meteorittregn. Som regel går steinen i oppløsning slik at det faller en skur med biter. Dersom man observerer at biter faller av underveis er det ”et godt tegn” som tyder på at biter når bakken.
Fargen på ildkulen forteller kan fortelle oss hva steinen består av: Det kan være metall eller stein eller en blanding. Men de høye temperaturene gjør at fargen ikke er noe sikkert tegn på innholdet. De fleste meteorittene som blir funnet på bakken er av metall, mens de fleste som faller er av stein. Årsaken er at steinmeteoritter fort går i ett med terrenget og ikke så lett lar seg skille fra andre steiner.
RAPPORTER OBSERVASJONENE!!!!
Dersom du observerte hendelsen i går kveld, er vi veldig interessert i å vite mest mulig. Om mulig vil vi gjerne vite følgende (men gi oss også andre opplysninger som du måtte ha):
- Ditt observasjonssted, mest mulig nøyaktig angitt
- Himmelretning som du observerte ildkulen i (øst, vest, nord, sør)
- Hvilken retning ildkulen beveget seg i (altså hvilken retning den beveget seg mot).
- Ildkulens høyde på himmelen. På en armlengdes avstand (strak arm), vil en knyttneve være omtrent 10 grader høy.
- Farge og form. Delte den seg? Falt det av biter?
- Hvordan forsvant ildkulen? Sluknet den? Forsvant den bak noe (hus/trær/åser)? I tilfelle omtrent hvor høyt på himmelen var den da du mistet den av syne?
- Hørte du/dere noen lyder etterpå? I tilfelle hvor lenge etterpå?
- Ditt navn, epost og telefonnummer. Verken disse eller andre personlige opplysninger blir naturligvis gitt til andre.
NB! Rapporten sendes til meteorittfunn@gmail.com
NB! Det er IKKE nødvendig å svare på alle spørsmålene over – ta bare de du kan fortelle noe på.
HVA KAN VI LETE ETTER PÅ BAKKEN?
Eventuelle meteoritter vil som regel være helt svarte på hele eller deler av overflaten. De kan ha gått i stykker i luften eller da de traff bakken og vil da flater som ikke er sorte. Dersom du har funnet steiner som er sorte og/eller ikke ser ut til å høre hjemme der de ligger, er det fint om du kontakter oss på
epost knutjo@astro.uio.no. Vi vil være interessert i å se bilder av steinen og dessuten vite om den er magnetisk. Dette kan sjekkes med en magnet, en kjøleskapsmagnet eller et kompass.
Vær oppmerksom på steiner på tak, i hager og ellers i terrenget og steiner som skiller seg ut fra de vanlige i området.
Familien Martinsen med meteoritten som falt ned rett ved hytta. Ragnar Martinsen (midten) så at steinen traff en bølgeblikkplate.
Foto: Morten Bilet