Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Avsløring av indre struktur i Oriontåken


12.03.2018: I det kjente stjernebildet Orion har forskerne ved hjelp av blant annet ALMA-teleskopet nylig avslørt en ny indre struktur i den berømte Oriontåken – Jordens aller nærmeste store stjernefabrikk!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Nye obervasjoner fra Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) og andre teleskoper har blitt benyttet til å lage dette forbløffende detaljrike bildet som viser et nett av filamenter i Oriontåken og som ses som brennende rødglødende områder i dette dramatiske bildet, men som i virkeligheten er så kalde at astronomene må bruke teleskoper som ALMA for å observere dem.
Foto: ESO/H. Drass/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)/A. Hacar


Det spektakulære og uvanlige bildet viser deler av den berømte Oriontåken, en fødefabrikk for stjerner i et område ca. 1350 lysår fra Jorden som befinner seg i det kjente stjernebildet Orion. Bildet kombinerer en mosaikk av bilder tatt i bølgelengder i millimeterområdet med ALMA-teleskopet og det 30 meter store IRAM-teleskopet (vist i rødt) med et mer kjent infrarødt utsyn fra HAWK-I-instrumentet på ESOs Very Large Telescope (vist i blått). Gruppen av lyssterke blåhvite stjerner øverst til venstre er Trapeshopen som består av varme, unge stjerner som bare er noen få millioner år gamle.

Nærbilde av Oriontåken tatt med røntgenteleskopet Chandra.
Foto: NASA/CXC/Penn State/E.Feigelson & K.Getman et al.



Filmen starter med et overblikk over himmelen og zoomer deretter inn på det kjente stjernebildet Orion før vi tar et nærmere blikk på området med intens stjernedannelse. I siste del av filmen ses de merkelige filamentene med kald gass som har blitt avslørt med ALMA-teleskopet.
Foto/animasjon: ESO, N. Risinger (skysurvey.org), H. Drass, A. Hacar, ALMA (ESO/NAOJ/NRAO). Music: Johan B. Monell


De tynne, fiberlignende strukturene som ses i filme og på bildet, er lange filamenter med kald gass som og bare er synlig med teleskoper som brukes til å observere med bølgelengder på noen millimeter. Strukturene er usynlige både i optisk og infrarødt lys, noe som gjør ALMA til et av de få instrumentene som er tilgjengelige for astronomene for å studere slike. Gassen gir opphav til nyfødte stjerner og kollapser gradvis av sin egen tyngdekraft inntil den er tilstrekkelig sammenpresset til å danne en protostjerne – førstadiet til en stjerne.

Forskerne som samlet data til å lage bildet studerte disse filamentene for å lære mer om deres struktur og sammensetning. De benyttet ALMA-teleskopet for å lete etter signaturer av diazenyliumgass som utgjør deler av disse strukturene. Ved å studere dette klarte teamet å identifisere et nettverk av 55 filamenter.



Sekvensen viser et område fra den berømte Oriontåken hvor det pågår stjernedannelse. I starten av filmen ses den lyssterke Trapeshopen med varme unge stjerner og deretter det underlige mønsteret med smale filamenter med kald gass som vises i rødt og som er tatt med ALMA-teleskopet. Den blå bakgrunnen viser stjerner og andre trekk tatt med HAWK-I camera på ESOs Very Large Telescope.
Foto/film: ESO/H. Drass/A. Hacar/ALMA (ESO/NAOJ/NRAO). Music: Johan B. Monell


Siden Oriontåken er det området med stor stjernedannelse som befinner seg nærmest Jorden, blir det studert nøye av astronomer som forsøker å få bedre forståelse av hvordan stjerner dannes og utvikler seg de første millioner årene. ESOs teleskoper har observert dette interessante området flere ganger tidligere. Les mer her om tidligere oppdagelser.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra ESO

Skjulte hemmeligheter i Oriontåken

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no