Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Første enveistur for Ingenuity!


13.05.21: NASAs Ingenuity-helikopter har den siste tiden skapt store overskrifter for alle sine bragder, men på hver eneste av de fire første turene hadde den endt opp på samme sted. Men 7. mai tok Ingenuity sin aller første flytur til et nytt landingssted og satte i tillegg ny høyderekord! 

av Anne Mette Sannes

 

Et kamera ombord på Perseverence-roveren tok dette bildet av Ingenuitys femte flytur 7. mai
Foto: NASA/JPL-Caltech


NASAs marshelikopter Ingenuity – skapte historie 19. april da den ble den første farkosten som utførte en motorisert og kontrollert tur på en annen planet. Perseverance-roveren landet i Octavia E. Butler 18. februar i år (landingsstedet fikk dette navnet 13 dager etter landing og er oppkalt etter en prisbebelønnet amerikansk science fiction-forfatter) med Ingenuity festet til undersiden, og helikopteret ble satt ut i Jezero-krateret 3. april.

7. mai fullførte den sin femte flytur og den første enveisturen fra Wright Brothers Field til et område 129 meters sydover. Vel fremme steg den 10 meter opp fra bakken – ny høyderekord! – og tok høyoppløselige fargebilder av sitt nye nabolag før den tok bakken.

Flyturen varte i 108 sekunder, og valg av landingssted ble tatt ut fra info fra den forrige turen som ble utført 30. mars – en tur-retur-ferd som varte i 117 sekunder med en maxhøyde på 5 meter, og hvor Ingenuity fløy 133 meter sydover før den returnerte. Altså en sammenlagt tur på 266 meter. Flyturen var den første «speideturen» utført på en annen klode og hvor man klarte å lage digitale høydekart som viste et bortimot flatt terreng med så godt som ingen hindringer.

Hør brummingen fra rotorbladene i filmen under! Teamet klarte å skille ut lyden fra vindsuset ved å øke lydstyrken. Det å kunne høre lyd fra et fartøy på en annen planet er helt nytt, for første gang kunne ingeniørene høre lyd fra motoren til et fartøy på en annen planet på samme måte som bilmekanikere kan lytte til en bilmotor her på Jorden. Lydforandringen som skjer når helikopteret snur å flyr tilbake, kalles Doppler-effekten.Ingenuity fullførte sin femte flytur og sin første enveistur 7. mai, en 129 meter lang ferd i sydlig retning og med ny høyderekord på 10 meter.
Film: NASA/JPL-Caltech


Turen representerte overgangen til en ny fase hvor det skal fokuseres på å undersøke hvilke muligheter et rotordrevet fartøy på Den røde planet har for å rekognosere fra luften, observasjoner over områder hvor rovere ikke kommer til, samt utføre detaljert stereofotografering. Denne type operasjoner kan vise seg å bli svært nyttige når det gjelder fremtidig utforskning av Mars og andre kloder fra luften.

At dette også var helikopterets femte tur, var nok en flott prestasjon for NASA, hevder Bob Pearce, viseadministrerende direktør for NASAs Aeronautics Research Mission Directorate. Pearce sier også at Ingenuitys fortsatte suksess er et bevis for hvor viktig det var å samle kunnskap fra ulike avdelinger i NASA for å skape fremtiden – som for eksempel nettopp å fly en farkost på en annen planet! Wright Brothers Field er oppkalt etter brødrene Wright – to amerikanske luftfartspionerer som gjennomførte den første dokumenterte vellykkede flygning i et motorfly. Uansett hvordan det går videre, vil vi alltid ha de to sykkelbyggerne fra Dayton, Ohio i tankene og hvor mye de to har betydd i forsøket på å utføre den første motoriserte flyvningen på en annen planet, sier Bob Balaram, sjefingeniør for Ingenuity Mars Helicopter ved Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Baltimore, Maryland.

De to brødrene gikk fra å bevise at motoriserte, kontrollerte flyturer var mulig til å forsøke å bedre forstå hvordan ny teknologi kunne anvendes på samme måte som NASA nå forsøker å lære mer med Ingenuity og hvordan aktiviteter med neste generasjons helikoptere kan være viktig for fremtidig utforskning av Mars. Men den nye fasen vil også utgjøre en risiko for Ingenuity med flere enveisturer og mer presisjonsmanøvrering.

Demonstrasjonsflyvning for den amerikanske hæren i 1908
Foto: Wikipedia


Kunstnerisk fremstilling av NASAs Perseverance-rover på Mars
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Se de andre ferdene utført av Ingenuity!

Nedenfor kan du se bilder fra alle ferdene foretatt av marshelikopteret siden den ble satt ut i Jezero-krateret 3. april:Ingenuity fullførte en vellykket spinntest dagen før første flyvetur
Film: iGadgetPro
19. april fløy Ingenuity opp til en høyde av 3 meter. Videoen er tatt ved hjelp av Mastcam-Z, et kamera ombord på NASAs Perseverance-rover. Filmen viser kun take-off og landing og ikke de 30 sekundene helikopteret svever over bakken.
Film: NASA


Her kan du se livesendingen fra NASA, bekreftelsen på at forsøket var vellykket kommer ca. 43 minutter inn i fimen til vill jubel fra NASA-ingeniørene! Bildet av Ingenuity som svever over bakken fra ca. 44.48 (navigasjonskameraet filmer ned mot bakken og vi ser skyggen av helikopteret). Film av takeoff og landing fra ca. 46.25.Film: Raw Space

Ingenuity tok dette bildet hvor det fanger sin egen skygge mens det svever over marsoverflaten 19. april ved hjelp av navigasjonskameraet som styrer seg selv i forhold til bakken.
Foto: NASA / JPL-Caltech


22. april gjennomførte Ingenuity sin andre ferd mot 5 meters høyde (2 meter høyere enn den første flyturen tre dager før), og både takeoff og landing ble foreviget av Perseverance-roveren. Å operere et fartøy på en kontrollert måte på Mars er langt vanskeligere enn her på Jorden. Selv om tyngdekraften på Mars bare er rundt en tredjedel av hva den er på Jorden, må helikopteret fly med hjelp av en atmosfære som kun har 1% av atmosfæretettheten på Jordens overflate.Ingenuity Mars Helicopter fullførte sin andre tur opp til 5 meters høyde 22. april
Film: iGadgetPro med bilder fra NASA/JPL-Caltech, NASA/JPL-Caltech/ASU


Den tredje ferden skjedde ved Wright Brothers Field i Jezero-krateret 25. april. Under denne turen oppnådde farkosten lenger flytid og mer sideveis bevegelse enn hva det hadde forsøkt tidligere. Under den 80 sekunder lange turen klatret Ingenuity nok en gang opp til 5 meter og fløy 50 meter og deretter tilbake til utgangspunktet, altså totalt 100 meter.Ingenuitys tredje flytur ved Wright Brothers Field i Jezero-krateret 25. april.
Film: JPL


30. april skjedde den fjerde ferden, Ingenuity klatret opp til 5 meter før den fløy 133 meter i sydlig retning og deretter tilbake til start, en tur-retur på tilsammen 266 meter og 17 sekunder i luften.

Perseverance klarte å ta dette bildet av Ingenuity (til høyre øverst i bildet) ved hjelp av sitt venstre Mastcam-Z camera. Mastcam-Z er to kamera plassert høyt oppe på masten. Bildet er et stillbilde tatt av kameraet mens det filmet.
Foto: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS


Ingenuity skal nå vente på videre instruksjoner fra kontrollsenteret (på Jorden) via Perseverance. Roveren er NASAs femte som kjører rundt på marsoverflaten, og i øyeblikket har også denne kurs mot et område lenger sør hvor den skal utføre vitenskapelige operasjoner, samt ta prøver. Strategien til roverteamet på kort sikt er at Perseverance ikke skal ta så lange turer at Ingenuity blir hengende etter, men også at Ingenuity skal fly etter på en slik måte at at det ikke forsinker Perseverances oppgaver. Ifølge Balaram kan det bli nok et par flyturer for Ingenuity i løpet av de neste ukene før NASA vil vurdere videre. Og siden Ingenuitys hovedoppgaver nå er fullført, vil alle data som samles etter dette være en ren bonus!

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASA.gov: Ingenuity Completes Its Fourth Flight

universetoday.com: Ingenuity Makes a one-way Trip for the First Time, Flying to a new Landing Site

astroevents.no: Empire State Building lyste rødt da NASAs 5. rover landet på Mars

astroevents.no: Episke filmer og bilder fra Mars

astroevents.no: NASA-roveren Perseverance på vei til Mars!

astroevents.no: Artikler om Mars

astroevents.no: Andre saker om romvirksomhet

Solformørkelsesbriller til 10. juni


Solformørkelsesbriller


Her kan du skaffe deg solfor-mørkelsesbriller for å oppleve solformørkelsen på en trygg måte.

BESTILL HER

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no