Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


InSight på vei mot Mars


12.05.2018: 5. mai ble NASAs Insight sonde skutt opp fra Vandenberg Air Force Base i California og har nå kurs mot Mars med planlagt landing 26. november. Landingsstedet er Elysium Planitia like nord for ekvator – et perfekt sted for å utforske Mars’ indre.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Elysium Planitia like nord for ekvator er planlagt landingssted for romsonden InSight.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Det planlagte landingsstedet Elysium Planitia er det nest største (tidligere aktive) vulkanske området på Mars etter Tharsis Montes og ligger på en stor slette som er 2400 x 1700 kilometer i størrelse. Tre vulkaner befinner seg på denne sletten: Elysium Mons, Hecates Tholus og Albor Tholus. I området befinner det seg også mange store kløfter kalt fossae.

Elysium Planitia ble valgt blant 22 kandidater og befinner seg på 4,5 grader nordlig bredde og 135,9 grader østlig lengde som er rundt 600 kilometer fra Gale-krateret, stedet hvor romsonden Curiosity landet i august 2012. På bildet over ses også landingsstedene til andre landere samt rovere som har landet på Mars.

Topografisk kart over Elysium Planitia på Mars laget med data fra Mars Orbiter Laser Altimeter (MOLA), et av 5 instrumenter på romfartøyet Mars Global Surveyor (MGC) som gikk i bane rundt Mars fra 1997-2006.
Illustrasjon: Wikipedia


Insights mål

InSight (forkortelse for Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) er utformet for å studere planetens indre. Sonden er designet for å gjøre den første grundige undersøkelsen siden planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden og skal undersøke planetens ytre lag, mantel og kjerne. Målet er å finne ut hvordan en steinplanet dannes og utvikler seg ved å studere planetens indre struktur og få svar på viktige spørsmål vedrørende dannelsen av steinplanetene i det indre av Solsystemet og deres indre sammensetning. Sonden skal søke etter spor av prosessene som dannet steinplanetene i Solsystemet, noe som gjøres ved å måle planetens «vitale trekk», dens "puls" (seismologi), "temperatur" (varmestrømmen fra planetens indre) samt "reflekser" (presisjonssporing).

Ved å studere Mars’ indre struktur vil man ikke bare besvare viktige spørsmål om hvordan steinplanetene Merkur, Venus, Jorden og Mars ble dannet for mer enn 4 milliarder år siden, men også om dannelsen til steinplaneter i andre solsystem. InSight skal også måle tektonisk aktivitet og meteorittnedfall på Mars i dag.

Kunstnerisk fremstilling som viser Mars’ indre struktur. Det øverste laget er skorpen, under denne mantelen og i midten en fast kjerne. 
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


Landingsforhold

For at landingen skal være vellykket er man avhengig av å lande i et relativt flatt og lavtliggende område for at det skal finnes tilstrekkelig atmosfære over landingsstedet samt at det ikke er mange store steiner. Elysium Planitia har perfekt overflate som gjør det mulig for instrumentene å undersøke Mars’ indre. Området befinner seg også nær ekvator, noe som gjør at den solcelledrevne landeren vil få mye sollys.


Første CubeSats til det ytre rom

Raketten som løftet InSight opp fra jordoverflaten skjøt også opp to minisonder: MacCO-A og MarCO-B. Disse to sondene, begge på størrelse med en stresskoffert, reiser nå på egenhånd bak InSight.Her kan du se oppskytningen.
Film: NASA

Kunstnerisk fremstilling av de to Mars Cube-sondene som flyr over Mars (Jorden i bakgrunnen).
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


Målene med minisondene er å teste nytt miniatyrisert kommunikasjonsutstyr i det ytre rom og også (dersom de to MarCO-sondene virkelig kommer seg til Mars), fungere som en relestasjon for InSight når denne beveger seg inn i Mars-atmosfæren og lander. Dette vil i så fall bli den aller første testen av miniatyrisert CubeSat-teknologi på en annen planet og som forskerne håper kan gi nye muligheter for fremtidige ferder. Dersom MarCO-sondene lykkes, vil de også kunne representere en ny form for kommunikasjon mellom Mars og Jorden.Film om hvordan MarCO-sondene kan revolusjonere kommunikasjonen med de store Mars-sondene.
Credit: NASA/JPL-CaltechFilm om oppskytningen og MarCO-sondene.
Film: NASA/JPL


Hvorfor Mars?

Tidligere ferder til Den røde planet har undersøkt planetens overflatehistorie ved å undersøke landskapstrekk som kløfter, fjell og jordsmonn, men spor fra planetens dannelse kan kun bli funnet ved å måle og studere planetens «vitale trekk" langt under overflaten. I motsetning til de andre steinplanetene i Solsystemet er Mars verken for stor eller for liten, noe som betyr at den bevarer sporene fra planetens dannelse og dermed kan gi oss innsikt i hvordan steinplanetene ble dannet. Mars er dermed det perfekte laboratorium for å studere nettopp dannelsen og utviklingen til steinplaneter. Forskerne vet allerede at Mars ikke har stor geologisk aktivitet, men InSight vil kunne avsløre hvor mye slik aktivitet som virkelig foregår på vår naboplanet.

Kunstnerisk fremstilling av InSight mens den gjør undersøkelser på overflaten av Mars.
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASAs oversikt over prosjektet

Mer om MarCO

Flere saker om Mars

NASAs nettsted om prosjektet

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no