Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Snart klart for landing på Mars!


26.11.2018: Kl. 20.54 i kveld vil romsonden InSight ha fullført sin syv måneder lange ferd til Mars – en reise på 484 773 000 kilometer og med en toppfart på 10 000 km/t – hvor den skal utføre den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Simulert bilde av hvordan InSights landing vil arte seg. I denne fasen henger den under en fallskjerm på vei ned mot Mars-overflaten.
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


NASAs InSight-sonde (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) vil fyke gjennom Marsatmosfæren og forsøke å sette en sonde forsiktig ned på overflaten av Den røde planet på kortere tid enn det tar å koke et egg.

Teknikere ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California forbereder seg nå på at Insight skal møte Marsatmosfæren, senkes ned med en fallskjerm og bremseraketter og deretter treffe marsoverflaten klokken 20.54 norsk tid.

Mars har blitt studert både fra overflaten og fra bane siden 1965 og gitt oss kunnskap om værforhold, atmosfære, geologi og kjemisk sammensetning i overflaten. Insights oppgave er å undersøke Mars’ indre og gi oss dypere forståelse av planeten mens NASA og andre forbereder å sende mennesker lenger ut i Solsystemet.

Før sonden beveger seg inn i marsatmosfæren gjenstår noen få siste forberedelser. Kl. 20.47 norsk tid i går utførte teknikerne en siste manøver for å styre sonden innenfor fem kilometer fra det planlagte stedet over planeten hvor den skal komme inn i atmosfæren. Ca. to timer før sonden treffer atmosfæren er det også mulig at teamene vil laste opp et par siste justeringer i dataprogrammet som skal føre sonden trygt mot overflaten. Dette vil i tilfelle bli de siste kommandoene som gjøres før sonden styrer seg selv resten av veien. EDL-teamet, som er ansvarlig for InSights inntrenging i atmosfæren, nedstigning og landing, har i månedsvis arbeidet med å forhåndsprogrammere hvert eneste stadium av InSights landing ved å gjøre justeringer basert på værrapporter fra NASAs Mars Reconnaissance Orbiter.

Elysium Planitia like nord for ekvator er planlagt landingssted for romsonden InSight.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech


Prosjektleder Tom Hoffman ved JPL forteller at mens resten av USA nøt Thanksgiving med venner og familie var InSight-teamet travle med de siste forberedelser før InSight tar bakken – men personlige oppofrelser må til for å sikre InSights suksess!

Nervøse teknikere ved JPL venter i kveld på signal som kan bekrefte at InSight har gjennomført en vellykket landing.

Ifølge Bruce Banerdt, InSights prosjektleder ved JPL, har det tatt mer enn et tiår å bringe InSight fra bare å være en idé til at sonden nå faktisk nærmer seg Mars, til og med enda lenger siden han ble inspirert til å påta seg å gjennomføre et slikt prosjekt. Og selv etter at InSight har landet fortsetter ventingen på at de vitenskapelige undersøkelsene skal starte. Det vil nemlig ta 2–3 måneder før sondens robotarm plasserer instrumentene på marsoverflaten, og i løpet at denne tiden vil teknikerne studere omgivelsene og ta bilder av terrenget foran landeren.

Ved JPL vil teamet som styrer oppgavene sonden skal utføre på Mars-overflaten trene på å sette ned instrumentene ved å benytte en fungerende kopi av InSight i en innendørs "Mars-sandkasse" som vil bli formet til å matche det virkelige landingsstedet på Mars. Teamet ønsker å gjøre dette for å forsikre seg om at instrumentene kan utplasseres på en trygg måte selv om det skulle befinne seg steiner i nærheten eller dersom sonden skulle lande i en helning.

Så snart den endelige posisjonen til hvert av instrumentene er bestemt vil det ta flere uker å løfte hvert enkelt av disse og deretter kalibrere målingene. Det er først da forskningen virkelig kan begynne.

Kunstnerisk fremstilling av InSight mens den gjør undersøkelser på overflaten av Mars.
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


InSights mål

InSight er utformet for å studere planetens indre. Sonden er designet for å gjøre den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden og skal undersøke planetens ytre lag, mantel og kjerne. Målet er å finne ut hvordan en steinplanet dannes og utvikler seg ved å studere planetens indre struktur og få svar på viktige spørsmål vedrørende dannelsen av steinplanetene i det indre av Solsystemet og deres indre sammensetning. Sonden skal søke etter spor av prosessene som dannet steinplanetene i Solsystemet, noe som gjøres ved å måle planetens «vitale trekk», dens "puls" (seismologi), "temperatur" (varmestrømmen fra planetens indre) samt "reflekser" (presisjonssporing).

Ved å studere Mars’ indre struktur vil man ikke bare besvare viktige spørsmål om hvordan steinplanetene Merkur, Venus, Jorden og Mars ble dannet for mer enn 4 milliarder år siden, men også om dannelsen av steinplaneter i andre solsystem. InSight skal også måle tektonisk aktivitet og meteorittnedfall på Mars i dag.

Kunstnerisk fremstilling som viser Mars’ indre struktur. Det øverste laget er skorpen, under denne mantelen og i midten en fast kjerne. 
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


Første CubeSats til det ytre rom

Raketten som løftet InSight opp fra jordoverflaten skjøt også opp to minisonder – Mars Cube One, eller MarCO. Disse to sondene, begge på størrelse med en stresskoffert, har reist på egenhånd bak InSight.

Målene med minisondene er å teste nytt miniatyrisert kommunikasjonsutstyr i det ytre rom og også fungere som en relestasjon for InSight når denne nå beveger seg inn i Mars-atmosfæren og lander. Dette vil i så fall bli den aller første testen av miniatyrisert CubeSat-teknologi på en annen planet og som forskerne håper kan gi nye muligheter for fremtidige ferder. Dersom MarCO-sondene lykkes, vil de også kunne representere en ny form for kommunikasjon mellom Mars og Jorden.

Bildet viser hvordan MarCO-sondene fungerer som relestasjoner for data fra InSight-landeren mens denne trenger inn i Mars-atmosfæren.
Illustrasjon: NASA/JPL-CALTECH


Milepæler

EDL-teamet holder til ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California, og har sammen med en annen del av teamet, og som har base ved Lockheed Martin Space i Denver, programmert romsonden til å gjennomføre en bestemt rekkefølge av operasjoner for å kunne utføre en vellykket landing.

For noen av milepælene vil vi kun få raskt svar på hvorvidt disse er nådd dersom de eksperimentelle Mars Cube One (MarCO)-sondene fungerer pålitelig når de skal videresende kommunikasjon fra InSight og tilbake til Jorden.

Hovedkommunikasjonslinjen for data fra landingen vil gå gjennom NASAs Mars Reconnaissance Orbiter som går i bane rundt Mars og Mars Odyssey, og disse dataene ventes først å bli tilgjengelig flere timer etter landingen. Dersom alt går etter planen, vil det ta MarCO noen få sekunder å motta og forberede data for å sende disse mot Jorden som radiosignaler med lysets hastighet. På grunn av avstanden vil signalene bruke 8 minutter og 7 sekunder før de når oss.

Nedenfor er det oppgitt tidspunkter (norsk tid) da signalene vil nå Jorden og JPLs kontrollsenter.

  • 20.40 Løsrivelse fra rakettdelen som fraktet sonden til Mars

  • 20.41– Snu sonden i riktig posisjon for å trenge inn i atmosfæren

  • 20.47 – Sonden beveger seg inn i atmosfæren med rundt 19 800 km/t og starter inngangs-, nedstignings- og landingsfasen

  • 20.49 – Maksimal varmebelastning av beskyttelsesskjoldet som vil nå ca. 1500 °C)

  • 15 sekunder senere – maksimal oppbremsning hvor den intense varmen vil kunne skape mulige midlertidige tap av radioforbindelse

  • 20.51 – Fallskjermen åpner seg

  • 15 sekunder senere – Varmeskjoldet frigjøres

  • 10 sekunder senere – Utplassering av landerens tre landingsben

  • 20.52 – Aktivering av radaren som vil måle avstanden til bakken

  • 20.53 – Første mottakelse av radarekko fra bakken

  • 20 sekunder senere – Bakre beskyttelse og fallskjerm frigjøres

  • 0,5 sekunder senere – Avfyring av bremserakettene for kontrollert nedstigning

  • 2,5 sekunder senere – Tyngdekraften snur sonden slik at den har riktig posisjon for å kunne lande

  • 22 sekunder senere – InSight begynner å sakne farten fra 27 km/t til 8 km/t for å utføre en myk landing

  • 20.54 – Forventet touchdown på marsoverflaten

  • 21.01 – "Beep" fra InSight's X-bånd-radio direkte tilbake til Jorden som indikerer at InSight er i live og fungerer på overflaten av Mars

  • Tidligst 21.04, men muligens først i morgen – Det første bildet av marsoverflaten tatt fra InSight

  • Tidligst 02.35 – Bekreftelse fra NASAs Mars Odyssey orbiter på at sondens solcellepaneler har foldet seg ut

For siste oppdateringer se her

Følg landingen live her



Film om hvordan MarCO-sondene kan revolusjonere kommunikasjonen med de store Mars-sondene.
Credit: NASA/JPL-Caltech


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

NASAs oversikt over prosjektet

Mer om MarCO

Flere saker om Mars

NASAs nettsted om prosjektet

InSight på vei mot Mars

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no