Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


InSight har tatt sin første selfie!


18.12.2018: NASAs romsonde InSight som landet på Mars 26. november og som skal foreta den første grundige undersøkelsen av hvordan planeten ble dannet for 4,5 milliarder år siden, har nå tatt sin første selfie som viser landerens solcellepaneler og plattform.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

InSights første selfie på Mars. Oppå plattformen ses de vitenskapelige instrumentene, værsensor-stenger og UHF-antennen. Selfien ble tatt 6. desember.
Foto: NASA/JPL-Caltech


InSight brukte et kamera på robotarmen for å ta det første bildet av seg selv – en mosaikk satt sammen av 11 bilder. Dette er samme bildeprosess som ble benyttet av roveren Curiosity hvor mange overlappende bilder ble tatt for senere å bli satt sammen. På bildet ser vi landerens solcellepanel og hele plattformen inkludert fartøyets vitenskapelige instrumenter.

Teamet på bakken har også fått det første fullstendige utsynet over InSights arbeidsplass – en rundt 4 x 2 meter stor buet del av terrenget rett foran landeren. Også dette bildet er en mosaikk satt sammen av 52 enkeltbilder.

I de kommende ukene vil forskere og ingeniører gå gjennom det møysommelige arbeidet med å bestemme hvor i dette området instrumentene bør plasseres. Deretter vil landerens robotarm bli kommandert til å plassere seismometeret og varmestrømsmåleren forsiktig ned på det valgte området på bakken. Begge fungerer best på flat bakke, og ingeniørene vil derfor forsøke å unngå at de plasseres på steiner som er større enn 1,3 cm.

Mosaikken som er satt sammen av 52 enkeltbilder viser arbeidsplassen hvor landeren etterhvert skal plassere de vitenskapelige instrumentene.
Foto: NASA/JPL-Caltech


Ifølge InSights sjefsetterforsker prosjektleder Bruce Banerdt ved NASAs Jet Propulsion Laboratory i Pasadena, California, betyr fraværet av stein, høyder og hull at det vil bli ekstremt trygt for instrumentene.

InSights landingsteam valgte bevisst et landingsområde i Elysium Planitia hvor det er relativt lite stein, og faktisk viser det seg at landingsstedet er enda bedre enn man hadde håpet på! Fartøyet befinner seg nemlig på noe som ser ut til å være en bortimot steinfri grop – en forsenkning dannet av et meteornedslag og som senere ble fylt med sand. Dette vil gjøre det enklere for varmestrømsmåleren å bore ned til målet 5 meter under overflaten.



Her kan du fly over landingsstedet Elysium Planitia!
Film: DLR/NASA

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Nyhetssak fra NASA

Snart klart for landing på Mars!

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 50 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no