Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Inspiration4: Første romferd med kun ikke-profesjonelle astronauter!


NB! Oppskytningen er utsatt med et døgn, fra kl. 02.02 (norsk tid) 15. september til kl. 02.02 torsdag 16. september. Oppskytningsvinduet er på 5 timer og starter 2 timer etter midnatt – fra kl. 02.02 til kl. 07.02 norsk tid.


08.09.21: Onsdag 15. september er det klart for en epokegjørende oppskytning – den første bemannede ferden i bane siden astronauter ble skutt opp for å fikse Hubble-teleskopet i år 1993 og som ikke har som mål å besøke en romstasjon. De fire – to damer og to menn – skal skytes opp med en av SpaceX’ Falcon 9-raketter fra Kennedy Space Center i Florida – den historiske oppskytningsrampen 39A som ble benyttet for astronautene på Apollo- og romfergeprogrammene. Fartøyet vil gå høyere enn både Hubble og Den internasjonale romstasjonen.

av Anne Mette Sannes

 

Kunstnerisk fremstilling av Crew Dragon Resilience og dens glasskuppel som skal benyttes til den kommende Inspiration4-ferden
Illustrasjon: SpaceX1. februar i år kunngjorde SpaceX planene om å skyte opp Inspiration4 i løpet av siste kvartal i år. Kommandør på ferden er Jared Isaacman, en 38 år gammel milliardær og grunnlegger og sjef for Shift4 Payments, et selskap innen sikre og nettbaserte betalingsløsninger. Isaacman kjøpte alle fire setene om bord på SpaceX’ Crew Dragonkapsel med mål om at de andre setene (og hans eget) skulle fylles med ikke-astronauter og dermed åpne verdensrommet også for de som ikke er profesjonelle astronauter. Et annet mål var også å skaffe midler til St. Jude Childrens Research hospital i Memphis, Tennessee.

De tre andre som er valgt ut til den historiske ferden førstkommende onsdag er Hayley Arceneaux (tidligere kreftpasient og nå ansatt ved St. Jude Hospital i Memphis, Tennessee), Christopher Sembroski og Sian Proctor (pilot).Inspiration4-ferden
Film: TIME


Crew Dragon Resilience vil sette ny rekord!

Dragon vil dermed operere to ganger på 136 dager og slå 227-dagers rekorden til romfergen Endeavour med 91 dager.

Crew Dragon Resilience ble første gang benyttet under SpaceX/NASAs Crew-1-ferd som foretok en splashdown i Mexicogulfen 2. mai i år (se bilde under) med NASA-astronautene Mike Hopkins, Victor Glover og Shannon Walker, samt Soichi Noguchi (JAXA). Deltakerne på Inspiration4-ferden vil lande på samme måte.

Bildet viser en vellykket landing i havet med Crew Dragon-kapselen som ble benyttet under Demo-2-ferden med de to astronautene Doug Hurley og Bob Behnken. De to døpte kapselen «Endavour» etter romfergen med samme navn og som de begge har fløyet. De fire deltakerne på den kommende ferden vil lande på samme måte.
Foto: NASA/Bill Ingalls


Ekstremt få ikke-profesjonelle astronauter har vært i rommet

Bare en håndfull ikke-astronauter er med i den eksklusive gruppen som har vært i verdensrommet, og da som deltakere sammen med profesjonelle astronauter. Som andre sittende kongressmann fikk også NASA-sjef Bill Nelson en tur ut i rommet. Ferden skjedde med romferden Colombia i 1986, bare 10 dager før den skjebnesvangre ulykken med romfergen Challenger. Også romfergen Columbia (som Nelson var med i) forulykket 17 år senere, i 2003.

Nåværende Nasa-sjef Bill Nelson fikk en tur ut i rommet med romferden Columbia i 1986
Foto: NASA/Bill Ingalls


Andre ikke-profesjonelle astronauter som har fått en tur ut i rommet, er blant annet Jeff Bezos og Richard Branson, ledere for hhv. Blue Origin og Virgin Galactic. De to ferdene skjedde i sommer hvor også noen av de andre passasjerene ikke var astronauter av yrke.

Richard Branson, sjef i Virgin Galactic, var selv med på selskapets første bemannede ferd med SpaceShipTwo (Unity) søndag 11. juli
Foto: Virgin Galactic


Når skjer oppskytningen?

Oppskytningsvinduet er på 24 timer og starter kl. 8.00 PM EDT, dvs kl. 02.00 norsk tid natt til 15. september, men tre dager før oppskytning skal SpaceX kunngjøre et 5 timers oppskytningsvindu. Følg med her.


Hvordan blir ferden

De fire romfarerne har gjennomført intensive treningsuker i regi av SpaceX hvor de blant annet har fått kunnskap om Falcon 9-raketten og Dragonkapselen og i tillegg trent på hvordan mennesker fungerer i mikrogravitasjon og vektløshet, stressmestring og trening på mulige nødssituasjoner.

Under den tre dager lange ferden og med en fart på 28 000 km/t skal de fire utføre eksperimenter som vil utvide vår kunnskap om Universet mens de farer rundt Jorden på 90 minutter.

Dockingadapteren som normalt brukes til å dokke til romstasjonen er byttet ut med en glasskuppel  hvor astronautene har 360 graders utsikt over Jorden der nede under seg.

De fire ombord vil også få nyte 360 graders utsikt over Jorden som på dette bildet av astronaut Shannon Walker som ser ned på Det karibiske hav fra kuppelen på Den internasjonale romstasjonen 25. november 2010.
Foto: NASA


Lenger ut enn Hubble-teleskopet!

Crew Dragon Resilience skal ta de fire til en høyde av 575 km – høyere enn til Den internasjonale romstasjonen som går i en høyde av rundt 420 km og også høyere enn astronautene som fikset Hubble-teleskopet (540 kilometer over bakken) som ble skutt opp i 1990. Til sammenligning tok Blue Origins New Shepard og Virgins Galactic astronautene opp til en høyde av rundt 100 km.

Til sammenligning tok Blue Origins New Shepard og Virgins Galactic astronautene opp til en høyde av rundt 100 km.

Inspiration4–ferden med Crew Dragon vil gå ca. 35 km høyere enn romteleskopet Hubble
Foto: NASA


Netflix lager dokumentar om ferden!

Emmy Awardvinner Jason Hehir skal regissere dokumentarserien Countdown: Inspiration4 Mission To Space, av den historiske ferden som er den mest ambisiøse noensinne når det gjelder å sende ikke-astronauter ut i rommet. Dette er første gang Netflix dekker en hendelse «nesten live». Et kamera som er plassert inne i kapslenes nese skal benyttes under take-off og landing og skal etter planen kunne ta bilde av de fire astronautene, Jorden, rommet og stjernene.Trailer til dokumentarserien Countdown: Inspiration4 Mission To Space
Film: Netflix


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

The First All-Civilian Mission To Orbit

Andre ferder med SpaceX’ Dragon

Full klaff for Virgin Galactic!

Hvem vinner romturismekappløpet? Søndag får vi svaret!

Romturismen er i gang, snart kan du oppleve Jorden utenfra!

82 år gamle Wally blir æresgjest på Blue Origins jomfrutur 20. juli!


Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no