Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Ekstremt interessant komet oppdaget


En ny komet er oppdaget mens den er på vei innover i Solsystemet. Kometen passerer svært nær Solen i slutten av november 2013 og har da potensiale til å bli et virkelig spektakulært objekt! I løpet av sommeren 2013 skal vi vite mer om hvor flott denne kometen kan bli.

 

Komet ISON er markert med røde streker på dette bildet som ble tatt 24. september 2012.
Foto: E. Guido, G. Sostero & N. Howes

Oppdatering 10.01.2013:
Kometen har passert Jupiters bane på vei inn mot det innerste av solsystemet. Observasjoner tyder på at kometen er minst 3 kilometer i diameter og det gjør det mer sannsynlig at den overlever nærmøtet med Solen i slutten av november og dermed blir et historisk flott skue. I løpet av sommeren ventes kometen å utvikle en halo og da kan forskerne si mer om hvor flott kometen skal kunne bli. Se også denne artikkelen.

ISKALDT URSTOFF

Kometer er klumper av skitten snø, is frosne gasser, stein og støv som kommer fra de ytre, iskalde delene av Solsystemet. Dette er rester fra Solsystemets tilblivelse for nesten 5 milliarder år siden. Klumpene er gjerne noen kilometer store. På innover mot solvarmen begynner stoff å fordampe, legger seg som en tåkesky (kalt koma) rundt kometkjernen og deretter blåser stråling og solvind stoffet utover. Dermed oppstår den karakteristiske komethalen.

I dette tilfellet er det snakk om en såkalt solstupende komet som har svært avlang bane og kommer ekstremt nær Solen (0,012 AE = 1,8 millioner kilometer) den 29. november 2013. Deretter passerer den Jorden på 60 millioner kilometers avstand i januar 2014. Kometen kan bli synlig med det blotte øya fra november 2013 til januar 2014 og i en kort periode kan den bli usedvanlig lyssterk.

HVA SKJER?

Det er veldig vanskelig å forutsi hvordan kometer skal oppføre seg. Noen ganger skuffer de stort og blir mye svakere enn ventet, andre ganger kan de gå helt i oppløsning før de når frem til de innerste delene av Solsystemet der de normalt vil være mest lyssterke og i noen tilfeller blir kometene mye kraftigere enn ventet.

Det nyoppdagede objektet befinner seg 940 millioner kilometer (6,25 AE, fjernere enn Jupiter) fra Solen og er for øyeblikket altfor svakt til å kunne oppdages med små teleskoper. Forskerne mistenker at objektet kommer direkte fra Oorts sky aller ytterst i Solsystemet og trolig ikke har besøkt solnære områder tidligere. Først i løpet av noen uker vil oppfølgende observasjoner gir mer informasjon om hvor lyssterk kometen kan bli neste år.

Ferske objekter fra Oorts sky inneholder store mengder med frosne gasser og is som kan fordampe og blir derfor gjerne meget lyssterke – dersom de overlever inn mot Solen.

ISON vil bli best synlig fra den nordlige halvkule.

Den store kometen i 1680 over Rotterdam.
Maleri av Verschuler.

NAVN OG OPPDAGELSE

Kometen har fått navnet C/2012 S1 (ISON) og ble oppdaget av en hviterussisk og en russisk astronom. ISON er forkortelse for the International Scientific Optical Network (ISON) nær Kislovodsk, Russland. ISON vil bli fulgt nøye av astronomer over hele verden den kommende tiden og dersom vi er heldige kan kometen bli et virkelig bemerkelsesverdig objekt før jul neste år. Man har registrert at ISONs bane ligner på banen til Den store kometen i 1680.

Alle disse omstendighetene gjør ISON til en ekstremt interessant komet.

I boken Apollomannen beskrives det hvordan det kan arte seg når en fersk komet som dette kommer på besøk.

Mer om oppdagelsen

Spaceweather.com om oppdagelsen

Apollomannen – første bok i science fiction-trilogien Ad Astra

Året er 2222, og romskipet Aristoteles legger ut på menneskehetens aller første stjernereise – en tjuetre år lang ferd til vår nabostjerne, Proxima Centauri.
Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.
Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no