Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Destinasjoner: ISS


Tre russiske kosmonauter ankom nylig romstasjonen i romdrakter i samme farge som det ukrainske flagget!

Amerikanske Vande Hei får likevel være med på ferden tilbake til Jorden 30. mars!

20.03.21: «Wow: just wow», uttalte Terry Virts, en tidligere kommandør på romstasjonen da de tre russiske kosmonautene 18. mars ankom romstasjonen i romdrakter i samme farge som det ukrainske flagget og som noen mener kan være smuglet om bord like før oppskytning. Og en «gladmelding» i disse tider: Roscosmos-sjefen lar likevel den amerikanske astronauten Vande Hei bli med tilbake til Jorden på returen 30. mars. Les mer.

Russland truer med å droppe romstasjonen i bakken!
04.03.22: Roscosmos-sjefen twitret nylig at de vil vurdere å la Den internasjonale romstasjonen falle i bakken som et svar på USAs sanksjoner. Romstasjonen har vært et symbol på at samarbeid er mulig til tross for hva som skjer ellers på planeten, men dersom russerne skulle gjøre alvor av trusselen, har Elon Musk nå uttalt at han vil redde den! Les mer.

Romstasjonen ut av kontroll etter Nauka-docking – Starlineroppskytning utsatt
30.07.21: Motorene på den russiske modulen Nauka som i går dokket med Den internasjonale romstasjonen, forårsaket at stasjonen kom 45 grader ut av stilling. En farlig situasjon, men ingen av de syv astronautene om bord var i direkte fare. Hendelsen tvang likevel Boeing og NASA til å utsette Starliners andre forsøk på å dokke med romstasjonen som nå er utsatt til 3. august. Les mer

Klart for Crew-2!
21.04.21: Værforholdene i Florida og Falcon 9’s oppstigningsrute over Atlanterhavet hindret den planlagte oppskytningen i morgen og er nå utsatt til fredag kl. 11.49 norsk tid. De fire astronautene skal etter planen ankomme Den internasjonale romstasjonen (ISS) 23 timer senere. Les mer.

SpaceX’s Crew-1 docket med ISS
17.11.20: SpaceX’s Crew Dragon Resilience utførte en vellykket docking med Den internasjonale romstasjonen (ISS) kl. 05.01 i dag tidlig (norsk tid) etter en vellykket oppskytning fra NASAs Kennedy Space Center i Florida søndag. Ferden er den første av 6 sertifiserte bemannede ferder og er en del av NASAs Commercial Crew Program. De fire astronautene er NASA-astronautene Michael Hopkins, Shannon Walker og Victor Glover samt japanske Soichi Noguchi (JAXA). Les mer.

Elon Musk ba til høyere makter før landing!
03.08.20: Etter to måneder ombord på Den internasjonale romstasjonen (ISS) landet Doug Hurley og Bob Behnken trygt i Mexicogulfen kl. 20.48 i går kveld (norsk tid). SpaceX-sjef Elon Musk innrømmet at han hadde bedt til høyere makter før landingen. Dette var USAs første bemannede landing på vann siden Apollo i 1975 (i 1976 måtte russernes Soyuz 23 lande i en delvis frossen innsjø etter at den automatiske dockingen med romstasjonen Saljut 5 ikke lot seg gjennomføre) og et klart springbrett til å jobbe seg videre til Månen og Mars! Les mer.

En ny æra for romfarten med Crew Dragons testferd onsdag!
25.05.20: En historisk hendelse skjer onsdag når Doug Hurley og Bob Behnken blir de første astronautene som skal skytes opp med SpaceX‘ nye romkapsel Crew Dragon. For første gang på nesten 10 år vil amerikanske astronauter igjen bli skutt opp fra amerikansk jord, og for første gang skal et privat romfartsselskap gjøre jobben. Dette markerer starten på en ekstremt spennende fremtid hvor innovative, private selskap nå også kommer på banen. Måne- og Marsbaser vil bli en realitet, to astronauter, en mann og en kvinne, skal lande på Månen i 2024, samme år som SpaceX har som mål å sende sitt nye romfartøy Starship til Mars. Les mer.

Starten på en ny æra i romfart når Doug Hurley og Bob Behnken skytes opp fra Cape Canaveral 27. mai!
23.04.20: NASA-sjef Jim Bridenstine annonserte fredag dato for oppskytning av første bemannede ferd (Demo-2) fra amerikansk jord siden 2011, noe som vil markere slutten på USAs avhengighet av Russland for å sende astronauter til Den internasjonale romstasjonen (ISS). Ferden blir siste trinn før NASA sertifiserer Crew Dragon for operasjonelle, langvarige ferder til ISS og vil gjøre NASA i stand til å fortsette den viktige forskningen på romstasjonen som også legger grunnlaget for fremtidig utforskning av Månen og Mars. Les mer.

Cygnus med sjokolade, oster og vitenskapelige instrumenter til romstasjonen!
18.02.20: En Northrop Grumman Antares 230-rakett med den 13. kontraktfestede forsyningsferden til den internasjonale romstasjonen (ISS) ble skutt opp fra oppskytningsrampe LP-0A på NASAs Wallops Flight anlegg på Wallops Island i Virginia klokken 21.21 lørdag kveld, (norsk tid), og romfartøyet Cygnus dokket endelig med romstasjonen i dag formiddag. Les mer.

Starliner landet trygt i New Mexico
22.12.19: Boeings ubemannede kapsel Starliner har nå landet trygt i White Sands, New Mexico etter at den planlagte ferden mot Den internasjonale romstasjonen (ISS) ble avbrutt som følge av softwarefeil og kapselen derfor ikke hadde tilstrekkelig drivstoff til å dokke med ISS hvor en rekke tester var planlagt. Ferden skulle være den siste testferden før den første bemannede ferden i 2020. Les mer.

Ny milepæl for SpaceX
10.03.2019: Elon Musks romfartsselskap SpaceX utførte nylig en vellykket docking med den internasjonale romstasjonen (ISS) og gjennomførte deretter en vellykket retur til Jorden. Planen er å sende en bemannet ferd til ISS allerede i juli. Les mer.

Avansert trådløst nettverk og utstyr for å returnere mindre romfartøy tilbake til Jorden
27.11.2017: TechEsSat-6-satellitten er en del av en rekke pågående programmer for å demonstrere Exo-Brake-fallskjermen og avansert kommunikasjons- og trådløse sensornettverk som vil hjelpe NASAs avanserte bemannede og ubemannede utforskning, redusere kostnader ved nye ferder og forenkle tilgangen til rommet. Gjennom teknologisk innovasjon vil mindre fartøy muliggjøre helt nye måter å bygge romfartøy for å utføre en rekke aktiviteter i rommet og med store muligheter for å skaffe viktig vitenskapelig kunnskap. Les mer.

Gratulasjoner fra president Trump
05.09.17: NASA-astronaut Peggy Whitson slo mandag rekorden for lengst opphold i rommet av en amerikansk astronaut, noe som ble feiret med en telefon fra president Donald Trump, hans datter Ivanka og Whitsons astronautkollega Kate Rubins mens Whitson befant seg ombord på et NASA-fly tilbake til Houston etter en vellykket landing i Kazakhstan. Les mer.

Dragon med iskrem til astronautene på romstasjonen!
16.08.17: Et SpaceX Dragon lastefartøy med 3 tonn forsyninger, utstyr og til og med iskrem til astronautene, ankom i dag den internasjonale romstasjonen (ISS). Dragons 36. flight er et klart tegn på SpaceX’s rolle som NASA-leverandør, den voksende kommersielle industrien og menneskehetens søken etter å utforske Universet, sier NASA- astronaut Jack Fischer ombord på ISS. Les mer.

“Brennende” elv oppdaget fra ISS
11.08.17: NASA-astronaut Jack Fischer, en av de seks som nå befinner seg på den internasjonale romstasjonen (ISS) tok dette fantastiske bildet den 6. august. Du kan følge Fischer på Twitter @Astro2fish og ta en titt på flere av bildene hans fra rommet! Les mer.

SpaceX bringer viktige forsyninger til ISS
18.02.17: Etter å ha avbrutt dagens oppskytningsforsøk 10 sekunder før lift-off er det klart for et nytt forsøk i morgen. Her på astroevents kan du lese om ferden og følge oppskytningen live! Les mer.

Eksperimenter med vektløst vann – nyttig for fremtidige ferder i rommet
08.02.17: Hvordan oppfører vann og andre væsker seg i vektløs tilstand? Dette spørsmålet er svært viktig å få svar på for å kunne sende større romfartøy til andre planeter og asteroider. Les mer.

Spektakulært nordlys filmet fra ISS i ultra HD
27.04.16: Utrolige HD-bilder av dansende nordlys slik du aldri tidligere har sett, er nylig blitt tatt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) som svever 400 kilometer over bakken. Les mer.

Scott Kelly på ISS fanget sjeldent vinterlyn fra «Jonas» som nå er på vei mot Norge
26.01.16: Den amerikanske astronauten Scott Kelly på den Internasjonale romstasjonen (ISS) har klart å ta bilde av lyn fra snøstormen «Jonas» som inntil søndag herjet USAs østkyst. Og i kveld kommer restene av uværet til Norge ... Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se på himmelen?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no