Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solformørkelse 2015 Artikkelarkiv
Stjernehimmelen Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss / Pressebilder


De fleste jordlignende verdener er ennå ikke født!


Ny teorier viser at bare rundt 8 prosent av mulige jordlignende planeter eksisterte da vårt eget solsystem ble til for 4,6 milliarder år siden. Sammenlignet med alle planeter som noengang vil dannes i vårt univers, ble nemlig vår egen klode dannet på et ganske tidlig tidspunkt, noe som gir oss ekstremt store fordeler når det gjelder å forstå Universets dannelse og utvikling.

av Anne Mette Sannes


Kunsterisk fremstilling av et utall jordlignende planeter som ennå ikke er født, men som vil bli dannet i løpet av de neste tre billioner år.
Illustrasjon: NASA, ESA, og G. Bacon (STScI) 


Konklusjonen baserer seg på vurdering av data hentet fra NASAs romteleskop Hubble og romobservatoriet Kepler. Hubble gir forskerne mulighet til å studere galakser som avslører Universets stjernedannelseshistorie. Dataene viser at Universet dannet stjerner i et stort tempo for 10 milliarder år siden, men andelen av hydrogen og helium som ble benyttet var veldig lav. I dag skjer stjernedannelser i mye lavere tempo, men det er så mye gass tilgjengelig etter Big Bang at vårt univers vil fortsatte å danne nye stjerner og planeter – både i Melkeveien og utenfor – langt inn i fremtiden.

Basert på undersøkelsen, anslår forskerne at det per dags dato er rundt 1 milliard jordlignende verdener i vår galakse, og at en stor andel av disse er steinplaneter, og estimatet øker skyter i været dersom man tar med de andre 100 milliarder galaksene i det observerbare univers.

Dette betyr at flere jordlignende planeter i beboelig sone – såkalte Gullhårplaneter – vil dannes i fremtiden. Den siste stjernen i Melkeveien vil trolig ikke brenne ut før om 100 billioner år, noe som gir stort spillerom på planetfronten.

Forskerne hevder at slike gullhårplaneter trolig vil dannes i enorme galaksehoper og også i dverggalakser siden disse, i motsetning til vår egen galakse, ennå ikke har brukt opp all gassen som skal til for å danne nye stjerner og planetsystem.

Det grønne området viser beboelig sone rundt en stjerne og hvor det er mellom 0 og 100 grader og hvor der kan være flytende vann.
Illustrasjon: Petigura/UC Berkeley, Howard/UH-Manoa, Marcy/UC Berkeley


Siden vår sivilisasjon oppsto tidlig i Universets utvikling, har vi fordelen av å kunne benytte kraftige teleskoper, som for eksempel Hubble, til å trekke en linje fra Big Bang gjennom den tidlige dannelsesfasen til galakser. De observasjonelle bevisene for Big Bang og den kosmiske evolusjonen som finnes i lys og annen elektromagnetisk stråling, vil nemlig være utvisket om rundt 1 billion år som følge av at universet ekspanderer. Vi er derfor ekstremt heldige med «under hvilken stjerne vi ble født» siden enhver fremtidig sivilisasjon som måtte oppstå, ikke vil være i stand til å vite hvordan Universet oppsto og utviklet seg.

I følge Big Bang-modellen begynte Universet å ekspandere i selve dannelsen og fortsetter å ekspandere.
Illustrasjon: Wikipedia


Universets ekspansjon. Fra Big Bang for 13,7 milliarder år siden og frem til i dag.
Illustrasjon: Wikipedia

Klikk på “like” og få melding når nye saker legges ut!

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder! 

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no