Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Astronomisk jubelsommer!


Fra nå og frem til midten av august får vi oppleve en unik serie med store, sjeldne, spektakulære og svært viktige astronomiske begivenheter! Vi får blant annet oppleve både måne- og solformørkelse, at Mars er nærmere Jorden enn på 15 år og i tillegg er gulaktig som følge av en global støvstorm. 11. august sendes historiens første sonde til Solen, og det hele avsluttes med et kosmisk fyrverkeri!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

HD-versjon av filmen

Foto/illustrasjon: NASA, Navicore/Wikipedia, Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory, Andrew tk tang/Wikipedia, Sannes & Ødegaard, NASA/ESA and The Hubble Heritage Team STScI/AURA


Fredag 27. juli inntreffer den mest langvarige totale måneformørkelsen på Jorden i vårt århundre. Formørkelsen blir synlig i størstedelen av landet, men i Sør-Norge vil vi rett under den formørkede og antagelig røde Månen, også se Mars som en ganske intenst lysende, rød flekk. Planeten er denne kvelden nemlig nærmere Jorden enn på 15 år!

Det vil bli et unikt og spektakulært skue med mye symbolikk: Dette er det nærmeste Mars kommer vår klode før romfartspioneren Elon Musk planlegger å landsette mennesker på marsoverflaten i 2024! Vinterens vellykkede prøveoppskytning av kjemperaketten Falcon Heavy gjør også at koloniseringen av Månen kan innledes om få år.

NASA har mistet kontakten med Opportunity som følge av enorm støvstorm!
Vår naboplanet Mars er nå nesten gulfarget som følge av en støvstorm som herjer over store deler av planeten. Som følge av stormen har NASA mistet kontakt med kjøretøyet Opportunity. I sommer får vi en unik mulighet for å følge utviklingen av stormen siden Mars kommer nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

Århundrets lengste totale måneformørkelse inntreffer i juli!
På kvelden fredag 27. juli får vi oppleve et spektakulært og sjeldent skue når en totalt formørket (og trolig rød) måne vil stå rett over planeten Mars som er nærmere Jorden enn på 15 år! Les mer.

Mars nærmere enn på 15 år!
31. juli vil planeten Mars komme nærmere Jorden enn på 15 år, noe som vil gjøre Mars mer lyssterk enn Jupiter var i mars og april. Og sommerens nærskue av vår naboplanet vil bli mer spennende enn noen gang siden dette er det nærmeste Mars kommer vår klode før romfartspioneren Elon Musk planlegger å landsette mennesker på marsoverflaten i 2024! Les mer.

Århundrets måneformørkelse med noe anonym start
28.07.18: I kveld inntraff den mest langvarige totale måneformørkelsen på Jorden i vårt århundre. Store deler av totaliteten skulle kunne ses fra nesten hele Norge, men den lyse sommerhimmelen samt en del tynne skyer gjorde det vanskelig å få øye på den røde Månen før helt mot slutten av totaliteten og under den langt mer lyssterke delvise fasen som fulgte. Men det var likevel en fantastisk opplevelse på denne «sydlandske» sommerkvelden i Nordmarka. Les mer.

11. august sender NASA ut en sonde som skal besøke det siste store objektet i Solsystemet vi aldri har besøkt på nært hold med et ubemannet fartøy: Solen selv!

Historiens første sonde til Solen!
Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. På det nærmeste vil sonden være bare 6,2 millioner kilometer fra den ildsprutende og stekende hete soloverflaten. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden. Les mer.

Historisk oppskytning av solsonde
I dag kl. 09.31 norsk tid ble historiens første solsonde skutt opp fra Cape Canaveral i Florida. Oppskytningen har blitt utsatt flere ganger på grunn av mindre tekniske problemer, men i dag gikk alt etter planen. Solsonden Parker skal etter hvert komme ekstremt nær den sydende Solen, trosse voldsomme temperaturbelastninger og gjøre direkte målinger i Solens atmosfære. Dette blir aller første gang vi besøker atmosfæren til en stjerne, og sonden vil gi svar på flere mysterier rundt Solen, solatmosfæren og dens påvirkning av omgivelsene, inkludert Jorden. Les mer.

Solformørkelse i hele landet 11. august
Lørdag 11. august får hele landet oppleve en flott og fascinerende solformørkelse! Fenomenet inntreffer på et særdeles gunstig tidspunkt, nemlig på formiddagen rundt kl. 10.30-12, avhengig av hvor i Norge man bor. Lengst sydvest i landet får vi en liten og kortvarig formørkelse hvor man med solformørkelsesbriller kan se at solskiven har fått et eksotisk, lite hakk, på Østlandet blir formørkelsen mer fremtredende, mens man lenger nordover får oppleve en betydelig større formørkelse. I Nord-Norge blir 20–30 % av Solen dekket av Månen. Les mer.

Her kan du skaffe deg solformørkelsesbriller til begivenheten!

Solformørkelse i hele landet: Bilder
I formiddag var det en delvis solformørkelse over hele landet. I deler av landet var det en del skyer, men på Østlandet og Sørlandet var det flotte forhold etter gårsdagens uvær. Nedenfor er noen bilder tatt fra nord for Oslo. Les mer.

Men det er ingen grunn til å ta blikket bort fra himmelen himmelen når formørkelsen er over! På kvelden samme dag begynner nemlig høydepunktet på en av årets aller kraftigste meteorsvermer, Perseidene!

Klart for årets flotteste meteorsverm!
Topp-punktet for Perseidene, som trolig blir årets aller flotteste meteorsverm, kommer natt til 12. og 13. august. Stjerneskuddene er i virkeligheten en sverm av støvkorn som brenner opp i atmosfæren over 80 kilometer over oss. I år er det nymåne og perfekte forhold for å oppleve svermen på sitt beste med 80-100 flotte stjerneskudd som farer over himmelen hver time på natten. Finn deg et mørkest mulig sted og se høyt på himmelen! Les mer.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Flere himmelbegivenheter

Solformørkelsesbriller til 11. august


Hva kan du se i kveld?

Her kan du skaffe deg solformørkelsesbriller for å kunne oppleve solformørkelsen 11. august på en trygg måte.
Solformørkelsesbriller
Mer om solformørkelsen

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow og nye foredrag!

Vårt tidligere show «Ad Astra 2222» sett av nærmere 20 000!

I høst startet vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

Nye spennende foredrag om verdensrommet!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no