Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Junos første bilde av Jupiter og de galileiske måner fra bane


02.08.16: JunoCam-kameraet ombord i Juno er operativt og sender ned data etter at Juno ankom Jupiter 5. juli. Dette kameraet tar bilder i synlig lys og ble slått på seks dager etter at sonden startet hovedmotoren og sakket ned for å bli fanget inn i bane rundt Solsystemets største planet for å finne ut hvordan den ble til. De første høyoppløselige bildene av gasskjempen kommer i slutten av august.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette nye bildet er tatt fra NASAs romsonde Juno og er satt sammen av noen av de første bildene tatt med JunoCam etter at sonden gikk inn i bane rundt Jupiter 5. juli i år, norsk tid. Avstanden var 4,3 millioner kilometer til Jupiter og sonden var på vei bort fra planeten på det første omløpet i den svært avlange banen. Bildet viser tydelig de velkjente skybeltene i planetens atmosfære, Jupiters Røde flekk samt tre av de galileiske månene. Fra venstre: Io, Europa og Ganymedes.
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS


Ifølge Scott Bolton, prosjektleder ved Southwest Research Institute i San Antonio, USA, tyder bildet på at JunoCam er uskadet etter sin første nærpassering gjennom Jupiters ekstreme strålemiljø uten å bli skadet, og klar for å utføre sitt banebrytende oppdrag for å belyse Jupiters tilblivelse.

Under utforskningen vil Juno fullføre 37 baneomløp rundt Jupiter og komme så nær som 4100 kilometer. Under disse ekstreme og halsbrekkende nærpasseringene gjennom et av Solsystemets farligste strålemiljøer vil sonden undersøke forholdene under planetens tette skylag og studere polarlysene for at vi skal finne ut mer om gasskjempens opphav, struktur, atmosfære og magnetosfære.

Animasjon av Junos 14 dager lange baneomløp som begynner mot slutten av året.
Animasjon: NASA/JPL-Caltech


NASAs Junosonde fanget en unik time-lapse film av de galileiske månene rundt Jupiter, og dette er første gang vi kan se himmelobjekter i bevegelse rundt sitt moderobjekt – et slags minisolsystem. Filmen starter 12. juli mens Juno befinner seg 15 millioner kilometer fra Jupiter og slutter 29. juli, 5 millioner kilometer unna. Den innerste månen – den vulkanske månen Io, nest innerst den isdekkede vannverdenen Europa fulgt av Solsystemets største måne Ganymedes og ytterst av de fire: den kraterbestrødde månen Callisto. Galileo Galilei observerte at disse fire månene over en tidsperiode på noen netter, endret posisjon i forhold til Jupiter. Fra hans observasjonssted forsto han at månene går i bane rundt kjempeplaneten, en sannhet som for alltid endret menneskenes forståelse av vår plass i kosmos: Jorden er ikke sentrum i Universet. For første gang i historien kan vi nå se på disse fire månene som går i bane rundt Jupiter og dele Galileos avsløring.

Her kan du se filmen:


Film: NASA/JPL-Caltech/MSSS


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om Juno-prosjektet

Prosjektets hovednettside

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no