Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Utforskning av Jupiters magnetfelt kan bidra til fremtidens stjernereiser


I det intense magnetfeltet rundt Jupiter er det belter med kraftig partikkelstråling. Kollisjoner mellom partiklene medfører at det dannes antimaterie som blir samlet og oppbevart naturlig i deler av magnetfeltet. Flere forskere har påpekt at dette kan være en ressurs for fremtidens romvirksomhet, ikke minst reiser til andre solsystem.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Romskip for reiser til andre solsystem.
Illustrasjon: Don Davis / NASA


En av de største utfordringene med å sende et romfartøy til et annet solsystem er å skaffe et drivstoff som er lett og samtidig ekstremt energirikt. Det mest energirike drivstoffet som finnes er antimaterie, som ved kontakt med vanlig materie omdannes til ren energi i form av svært energirik stråling. Ved hjelp av tilstrekkelige mengder antimaterie er det mulig å akselerere et interstellart romskip til en betydelig andel av lysets hastighet slik at en tur/retur-reise til for eksempel vår nærmeste nabostjerne Proxima Centauri, kan ta rundt 25 år.

Men hvordan kan vi skaffe nok antimaterie til en slik reise? En del kan produseres i kraftige partikkelakseleratorer på Jorden, men dette er svært tidkrevende og kostbart. Rundt Jorden, Jupiter og Saturn finnes store og kraftige magnetfelt som akselererer og oppbevarer ladede partikler. Når slike partikler kolliderer, kan de forårsake at det dannes partikkelpar der den ene partikkelen er av ordinær materie, mens den andre er av antimaterie. Magnetfeltet separerer disse partiklene og holder dem atskilt slik at de ikke kan møtes og annihilere.

I strålingsbeltene rundt Jorden, de såkalte van Allen-beltene, er det funnet betydelig større mengder med antimaterie enn vi klarer å lage på Jorden, og vi kan forvente at de mye mer omfattende magnetfeltene rundt Jupiter og Saturn produserer og oppbevarer enda større mengder. Når Juno nå skal utforske Jupiters magnetfelt vil den kunne gi oss svært viktig kunnskap om tilstedeværelsen av antimaterie som en gang i fremtiden kan gjøre det mulig for oss mennesker å reise til andre solsystem.

Van Allen-beltene rundt Jorden.
Illustrasjon: APL, NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om Juno-prosjektet

Historisk planetsøk inn i ny fase

Hvordan foreta en interstellar reise?

Artikler om stjernereiser

Ut av Solsystemet for å sikre menneskenes fremtid?

Finding Antimatter in the Solar System

Finding the Fuel

Could Earth’s ring of antimatter power spacecraft?


Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no