Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Å forstå dannelsen av planeter samt Jupiters opprinnelse


Jupiter er den femte planeten fra Solen, har 1300 ganger større volum enn Jorden og er mer enn dobbelt så stor som alle de andre planetene til sammen. Ifølge Steve Levin, prosjektmedlem ved NASAs Jet Propulsion Laboratory, influerer Jupiter på alt annet, så dersom vi ønsker å forstå hvordan planeter og solystem dannes, må vi starte med Jupiter.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Jupiters diameter er en tidel av Solens og elleve ganger Jordens. Den store røde flekken er omtrent på størrelse med jordkloden (til høyre i bildet).
Illustrasjon: Wikipedia


Disse planetene ble samlet tidlig i prosessen, før deres unge moderstjerner hadde fått sjansen til å absorbere eller blåse bort de lette gassene i den enorme skyen de ble dannet fra. Gigantplaneter spiller en stor rolle i planetdannelse fordi deres masser gjør det mulig for dem å forme banene til andre objekter i deres respektive planetsystem som for eksempel andre planeter, asteroider og kometer.

Det er mange teorier om Jupiters opprinnelse, men dette er hva vi tror skjedde: For nesten 5 milliarder år siden eksploderte en stjerne i vår galakse og forårsaket at en nær gass-sky kollapset og ble til en flat, spinnende skive. Det meste av støvet og gassen samlet seg til en varm og tett kjerne som ble til vår sol. Overskuddsmaterialet dannet planetene og andre småobjekter i solsystemet, og mesteparten av restene kom sammen og dannet en kjempeplanet – Jupiter. Av alle 8 planetene (Bevis for en 9. planet helt ytterst i Solsystemet!) tror man at Jupiter ble dannet først. Det faktum at Jupiters sammensetning ligner den opprinnelige gasskyen, tyder på at planeten ble dannet tidlig – før solvinden kunne blåse bort dette materialet.

For å gi en indikasjon på hvor dominerende Jupiter virkelig er, ville en alien som observerer vårt Solsystem gjennom et teleskop, se en vanlig gul stjerne samt Jupiter og tre andre store planeter, mens Jorden og de indre planetene hovedsakelig ville fortone seg som smårusk.

Det å forstå dannelsen av Jupiter er essensielt for å forstå opprinnelsen til hele vårt solsystem, dannelsen av vår egen klode samt grunnlaget for liv slik vi kjenner det. Og siden Jupiters sammensetning har vært uendret siden Solsystemets begynnelse, kan denne gasskjempen hjelpe oss å rekonstruere nesten 5 milliarder års historie!

Ifølge Scott Bolton, prosjektleder ved Southwest Research Institute i Texas, vil man ved å studere Jupiter få viktige svar – ikke nødvendigvis på hvordan livet ble til, men på hvordan ingrediensene som laget livet etter hvert ble spredt rundt i det tidlige solsystemet og kom til oss.

Kunstnerisk fremstilling av en protoplanetarisk skive med en ung stjerne i midten. Slik kan det ha sett ut da vårt eget planetsystem ble dannet.
Illustrasjon: ESO/L. Calçada


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om Juno-prosjektet

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no