Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Hva slags kunnskap mangler vi om Jupiter?


Selv om vi har kommet frem til den grunnleggende historien om Jupiters opprinnelse, gjenstår fortsatt viktige spørsmål som Juno-prosjektet skal hjelpe oss å få svar på. Eksakt hvor tidlig ble Jupiter dannet og hvor skjedde dette? Planeten kan ha blitt dannet i sin nåværende bane, men det finnes en del bevis som også antyder at Jupiter kan ha blitt til lenger fra Solen før den begynte å bevege seg innover. Siden Jupiter ble dannet samtidig som Solen, vil deres kjemiske sammensetning i prinsippet være lik, men Jupiter har større mengder tunge grunnstoffer enn Solen, som for eksempel karbon og nitrogen.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Under passeringene av Jupiter vil Junos instrumenter måle forholdene under planetens tette skylag for at vi skal lære mer om planetens opprinnelse, struktur og atmosfære. Juno vil dessuten studere planetens polarlys og magnetosfære. Bildet er laget ved å kombinere et bilde av røntgenstrålingen fra Jupiters polarlys observert med NASAs Chandra-observatorium med et bilde av planeten tatt i synlig lys med romteleskopet Hubble.
Foto: NASA/CXC/SwRI/R.Gladstone et al. and NASA/ESA/Hubble Heritage (AURA/STScI)


Her kan du høre forskerne fortelle mer om hvorfor vi bør dra til Jupiter!
Film: SWRI


Enkelte teorier om Jupiters dannelse sier at planetens oksygenmengde tilsvarer massen til 20 jordkloder.

Mengden av oksygen er ikke bare et stort mysterium, men også et av de aller viktigste ubesvarte spørsmålene om hvordan vårt solsystem ble dannet. Å finne ut hva Jupiter består av og hvor stor andel som er vann og dermed oksygen, er viktig ikke bare for å forstå hvordan planeten ble til, men også for å forstå hvordan tyngre grunnstoffer ble transportert gjennom Solsystemet – stoffer som var essensielle for dannelsen av steinplaneter som Jorden og livet på vår klode.

Etter hvert som vi har lært mer om Jupiter, har vi også innsett at vi ikke vet så mye om planetdannelse som vi hittil har trodd. Etter at NASAs romsonde Galileo ble sendt inn i de tykke skyene på Jupiter i 1995, vet vi fra informasjonen som ble sanket av sonden og fra mange års forskning, at Jupiter har mange flere tyngre grunnstoffer enn Solen – tyngre enn hydrogen og helium, som nitrogen and karbon. Men dersom Jupiter ble dannet fra den samme skyen av gass og støv som Solen, skulle den være laget av de samme stoffene. Hvordan ble Jupiter så rik på tunge grunnstoffer? På en eller annen måte må den ha blitt dannet fra flere gassholdige isobjekter. Men slike objekter ville kun ha vært i stand til å eksistere langt utenfor Jupiters nåværende bane hvor det ville vært mye kaldere. Spørsmålet blir da hvorvidt Jupiter ble dannet i sin nåværende bane og på en eller annen måte har tiltrukket seg de fjerne isobjektene, eller om Jupiter ble dannet lenger fra Solen og deretter beveget seg innover.

Juno skal også utforske de virvlende skyene som danner Jupiters fargerike og karakteristiske ytre samt finne ut hva som egentlig befinner seg under disse. Hva eksakt er det som driver Jupiters magnetfelt? Sonden skal også måle mengden av vann og ammoniakk langt nede i atmosfæren samt observere nordlys.

Jupiters virvlende skyer
Film: NASA


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om Juno-prosjektet

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no