Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Fantastiske nordlys på Jupiter skal undersøkes med Juno


Tirsdag 5. juli kl. 04.29 kommer romsonden Juno frem til Jupiter for blant annet å studere gasskjempens magnetfelt og polarlys. Sonden skal de neste 20 månedene passere bare 4-5000 kilometer over polområdene der polarlysene opptrer uten pause. Nye bilder tatt med romteleskopet Hubble viser hva vi kan glede oss til!

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Dette bildet kombinerer bilder tatt med Hubbles fjern-UV-kamera og fargebilder av Jupiters skydekke tatt i synlig lys med et annet kamera.
NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)


Romteleskopet Hubble brukes til daglig å observere og måle Jupiters kraftige polarlys over en periode på flere måneder, mens Juno skal måle egenskapene til selve solvinden for å undersøke hva som skjer i det svært intense magnetfeltet til kjempeplaneten og hvorfor polarlysene oppstår.

Nordlyset som er foreviget på dette Hubble-bildet tatt i fjern-ultrafiolett lys, er blant de kraftigste forskerne noe gang har observert. Bildeserier laget med Hubble-bildene gjør det mulig for forskerne å lage filmer som viser hvordan nordlysene varierer over tid.


Nordlyset på Jupiter 19. mai 2016.
Foto:  NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)


Nordlyset på Jupiter 2. juni 2016.
Foto:  NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)


Nordlyset på bildene dekker et område større enn Jorden og har flere hundre ganger mer energi enn Jordens polarlys. I motsetning til den jordiske varianten som skyldes partikler fra Solen og spesielt kraftige solstormer, pågår Jupiters polarlys kontinuerlig. Også på Jupiter forårsaker partikler fra solvinden en del av polarlyset, men i tillegg henter Jupiters intense magnetfelt partikler fra omgivelsene, ikke minst fra den vulkanske månen Io. Disse partiklene styres i voldsom fart ned mot planetens atmosfære hvor de kolliderer med atomene og får disse til å gløde. På samme måte som på Jorden ligger nordlyset i en ring rundt den magnetiske nordpolen, men på Jupiter er det svært interessante detaljer som blant annet skyldes de store, indre månene. Juno skal undersøke hva som skjer i magnetfeltet, observere detaljer i polarlysene og finne ut hvordan månene påvirker disse.

Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om Juno-prosjektet

Pressemelding fra STScI

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no