Forsiden Stjernereiser Exoplaneter Liv i rommet Meteoritter Himmelbegivenheter Solsystemet Romvirksomhet
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss


Juno tas ut av bane


Etter å vært nærmest Jupiter på det 37. omløpet, vil Juno gjøre en siste banekorreksjon og vente inntil det ytterste punktet i banen før en manøver utføres for å sende sonden ut av banen, noe som er et krav etter NASAs retningslinjer.

av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

 

Etter å ha gått i bane rundt Jupiter i 20 måneder vil Juno gå ut av bane og dykke langt ned i Jupiters atmosfære hvor den vil brenne opp.
Animasjon: NASA


Etter det 37. baneomløpet vil Juno bli tatt ut av bane siden den tillatte stråledosen ville blitt overskredet ved flere baneomløp. Dermed øker risikoen for at det skal oppstå feil i sondens elektronikk som kunne forårsaket tap av kontroll og dermed medført en fare for at sonden kunne kollidert med månene Callisto, Ganymedes eller Europa – måner som antas å ha et hav av flytende vann og kan derfor teoretisk sett ha livsformer under sine isdekte overflater. Disse havene kunne ha blitt forurenset med farlig drivstoff som fortsatt befinner seg i Junos drivstofftanker.

Operasjonen med å sende Juno ut av banen begynner noen dager etter starten på det 38. omløpet og varer i 5,5 døgn. Ved apojove (banepunktet lengst fra Jupiter) vil Juno bruke to av sine styringsmotorer til å bremse ned for å gå ut av banen. Sonden vil med dette kun få en fart på 75 m/s, noe som er tilstrekkelig for å plassere banepunktet nærmest Jupiter (perijove) dypt inn i gassplanetens tykke skylag. Etter dette vil sonden bli passivisert, og kommunikasjonen med Jorden vil opphøre. Juno vil deretter fortsette sin siste ferd i banen inntil den når 34 grader nordlig bredde hvor den forsvinner ned i Jupiters tette atmosfære som har mye høyere tetthet enn atmosfæren her på Jorden. Når Juno dundrer inn i Jupiters atmosfære med høy hastighet vil den brenne opp og gå i oppløsning, noe som tross alt er langt bedre enn for eksempel å stupe inn i Jupiters måne Europa hvor vi en dag kanskje kommer til å lære mer om hva som befinner seg under overflaten. Nedslaget på Jupiter vil finne sted i februar 2018.

Etter at Juno har gått i oppløsning vil forskerne bruke minst to år på å analysere alle observasjonene og data fra prosjektet.


Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!


MER INFORMASJON

Hovedside om Juno-prosjektet

Kveldens stjernehimmel


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Nytt astroshow: “Out of Space”

Ad Astra 2222 sett av nærmere 20 000!

I høst starter vi ny turne med vårt helt ferske astroshow Out of Space!

I to år har vi besøkt kulturhus over hele landet med astro-showet «Ad Astra 2222», og gleder oss enormt til å treffe nye og gamle publikummere!!

Astroshow for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Forfattere Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard
Mer info og bestilling
Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Norsk DVD om himmelbegivenheter
i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan vil fenomenene arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Spesialhefte om himmelbegivenheter i Norge 2010-2015

Hva skjer på himmelen, hvorfor skjer det og hvordan fenomenene vil arte seg sett fra ulike steder i Norge, fra Månen og fra Solen. Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
starship.no Stjernereiser
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no