Forsiden Romvirksomhet Solsystemet Exoplaneter Liv i rommet Himmelbegivenheter Interstellare ferder
Artikkelarkiv Astroshow og foredrag For skoler Astrobutikken Linker Om oss

Jupiter


Artikler om Jupiter

Jupiter kan ha 600 måner!
21.02.21: Vi kjenner i dag 79 måner rundt kjempeplaneten Jupiter. Dette er et stort antall, men ny forskning tyder på at de fleste av gasskjempens småmåner fortsatt ikke er oppdaget. Dette er små og svært lyssvake objekter som har blitt fanget inn av Jupiters tyngdekrefter. Les mer.

12 nye Jupiter-måner oppdaget i jakten på Solsystemets 9. planet!
29.07.18: I letingen etter Solsystemets 9. planet har forskere ved Carnegie Institution for Science funnet hele 12 nye måner rundt gasskjempen Jupiter, noe som bringer planetens totale antall måner opp i 79 måner! Jupiter har dermed tatt et solid forsprang på ringplaneten Saturn som pr. dags dato har 62 kjente måner. Les mer.

Spektakulært astronomiår i vente!
24.12.2017: 2017 var året da det for første gang ble registrert lys fra et fenomen som forårsaket målbare gravitasjonsbølger, da Cassinisonden gjorde sist siste stupdykk inn i ringplaneten Saturn, da vi fikk celebert besøk av en gjest fra et annet solsystem og ikke minst: da vi fikk nyheten om at det planlegges å sende mennesker til Mars allerede om 7 år! Og hva skjer i 2018? Vi vil blant annet få oppleve to totale måneformørkelser, en solformørkelse og fantastiske samstillinger i tillegg til at Mars kommer ekstremt nær Jorden. 2018 vil bli et år med flere milepæler innen romvirksomhet, blant annet en sonde som ankommer en nærjordsasteroide, den første turistferden til Månen og et mystisk Kuiperbelteobjekt som vil få besøk av romsonden New Horizons! Les mer.

Juno flyr over Jupiters røde flekk 10. juli!
04.07.17: Om under en uke vil NASAs Junosonde fly rett over Jupiters store røde flekk, Solsystemets største og mest seiglivede storm, som har på gått i over 350 år. Dette blir første gangen vi får se dette fenomenet på virkelig nært hold. Les mer.

Ingen fast kjerne i Jupiters indre?
28.05.17: Nye og overraskende data fra romsonden Juno tyder på at Jupiter er annerledes enn det man tidligere har antatt samt at den kan ha en mye større kjerne uten en klar yttergrense. Les mer.

Vannfontener på Europa kan gi svar på hva som skjuler seg under isen
26.09.16: Jupiters store måne Europa er dekket av et tykt islag, men mange forskere mener at isen skjuler et dypt hav under isen og at det i dette havet kan finnes enkle livsformer. På bunnen av havet er det antagelig en steinkjerne med aktive vulkaner som tilfører havet varme samt stoffer nødvendige for disse eventuelle livsformene. Nye observasjoner som er offentliggjort i dag viser at enorme fontener skyter vann ut fra Europa, og dette vil gjøre det mye enklere enn hittil antatt å undersøke væske fra dette svært interessante havet. Les mer.

Juno: Første nærbilde av Jupiter!
29.08.16: NASAs Juno-sonde har nå utført den første av sine 36 nærpasseringer av Jupiter. Juno var aller nærmest gassplaneten lørdag kl. 15.44 norsk tid da den passerte ca. 4 200 kilometer over Jupiters virvlende skyer og med en fart på 208 000 km/t i forhold til planeten. Nærpasseringen var det aller nærmeste Juno kommer kjempeplaneten under forskningsdelen av ferden.  Les mer.

Junos første bilde av Jupiter og de galileiske måner fra bane
02.08.16: JunoCam-kameraet ombord i Juno er operativt og sender ned data etter at Juno ankom Jupiter 5. juli. Dette kameraet tar bilder i synlig lys og ble slått på seks dager etter at sonden startet hovedmotoren og sakket ned for å bli fanget inn i bane rundt Solsystemets største planet for å finne ut hvordan den ble til. De første høyoppløselige bildene av gasskjempen kommer i slutten av august. Les mer.

Juno skal finne svaret på Solsystemets og vår egen opprinnelse!
4. juli ankommer romsonden Juno kjempeplaneten Jupiter for å finne svar på noen av de aller viktigste spørsmålene vi kan stille oss. Hvorfor er vi her? Hvor kommer vi fra? Jupiter er stedet å reise ikke bare for å forstå vår opprinnelse, hvordan Solsystemet ble dannet og hvor Jorden fikk vannet og sine organiske molekyler fra, men også hvorvidt vi er et typisk planetsystem i kosmos. Ingen romsonder har tidligere beveget seg så nær Jupiter eller trengt så dypt ned i strålingsbeltene. Med romsonden Juno åpner vi dører som aldri tidligere har blitt åpnet. Les mer.

Planetenes atmosfærer
Siden vår planet befinner seg i beboelig sone, er en steinplanet og i tillegg har en atmosfære som gjør at vi kan puste, er Jorden i dag den eneste planeten i Solsystemet hvor vi kan bo. Venus og Mars befinner seg også i beboelig sone, men Venus vil aldri kunne bli beboelig for oss. Innen noen hundre år vil derimot Mars kunne bli terraformet, og på sikt bli menneskenes egentlige bosted i Solsystemet. Faktisk vil vi komme til å oppholde oss dobbelt så lenge på Mars som på Jorden! Les mer.

Stjernehimmelen


Hva kan du se i kveld?

Følg med på planeter, stjerner og månefaser samt spennende fenomener som f.eks. nordlys, perlemorskyer, lysende nattskyer m.m.
Les mer

Astroshow og foredrag

Våre astroshow sett av over 75 000!

Astroshowet Out of Space

Foredrag om verdensrommet!

Forestillinger for skoleelever

Science fiction-trilogien Ad Astra

Opplev den første reisen til et annet solsystem, leting etter livsformer på exoplaneter og Solsystemets og menneskehetens fremtid!

Bøkene er rikt illustrert med flotte fargebilder.

Pluto – menneskehetens siste tilfluktssted!

- stjernereiser - exoplaneter - romheiser
- ormehull - multivers - liv i rommet
- fremtidsteknologi - intergalaktiske opplevelser
- astronomiske fenomener - galaksens fremtid
- krim


Av science fiction-forfatter Anne Mette Sannes
Mer info og bestilling

Filmen Vårt magiske univers

Nyt det vakreste billedmaterialet som noen gang er tatt av vårt fantastiske univers! Fikk terningkast 6 i bladet Astronomi.

Produsert og kommentert av Anne Mette Sannes & Knut Jørgen Røed Ødegaard Mer info

Våre nettsteder
astroevents.no Hovednettsted om Universet
svalbard2015.no Solformørkelsen 20. mars 2015
astrobutikken.no Bøker og filmer m.m.

Følg oss på facebook

Følg oss på facebook

 

 

Kontakt: Knut Jørgen Røed Ødegaard Tlf: 99 27 71 72 E-post: knutjo@astroevents.no. Anne Mette Sannes Tlf. 97 03 80 50 E-post: amsannes@astroevents.no