28.05.17: Nye og overraskende data fra romsonden Juno tyder på at Jupiter er annerledes enn det man tidligere har antatt samt at den kan ha en mye større kjerne uten en klar yttergrense.
av Anne Mette Sannes og Knut Jørgen Røed Ødegaard

Skjematisk fremstilling av Jupiters mulige indre struktur. Observasioner tatt med romsonden Juno som går i bane rundt planeten, er allerede i ferd med å avsløre oppbygningen – tyngdemålingene gjort med Juno tyder for eksempel på at Jupiter kan ha en overraskende stor og delvis oppløst kjerne.
Illustrasjon: NASA/JPL-Caltech/SwRI
De første forskningsresultatene fra NASAs Juno-sonde viser at denne suverent største planeten i Solsystemet er mer kompleks og turbulent enn man tidligere har antatt. I tillegg finnes polare stormer på størrelse med Jorden – stormer som trenger dypt inn i gasskjempen. Det viser seg også at planeten har et enormt, klumpete magnetfelt som ser ut til å være dannet nærmere planetens overflate enn forskerne antok.

Bildet viser Jupiters sydpol sett fra NASAs Juno-sonde og fra en høyde på 52 000 kilometer. De ovale strukturene er stormer med en diameter opp til 1 000 kilometer. En rekke bilder tatt med JunoCam-instrumentet på tre ulike omløp ble satt sammen for å vise alle områdene i dagslys, fargekontrastene ble forsterket og projisert stereografisk.
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Betsy Asher Hall/Gervasio Robles
Når det gjelder tidligere teorier om at gasskjempen enten har en fast kjerne, eller at kjernen er relativt kompakt med 1–10 ganger massen til vår egen klode, tyder det nå på at ingen av disse teoriene stemmer med gravitasjonsmålingene gjort av sonden som har gått i bane rundt planeten siden juli 2016. Nye observasjoner fra sonden viser nemlig at Jupiters innerste deler er like merkelige og utenomjordiske som planetens storm-pregede ytre.
Ifølge forskningsleder for Junoprosjektet, Scott Bolton ved Southwest Research Institute i San Antonio, USA, ser det ut til at planeten har en kjerne som både mangler en klart definert overflate og kan være mye større enn tidligere antatt. Dette kom frem på en pressekonferanse NASA arrangerte hvor de første detaljerte resultatene fra Junoferden ble presentert. Bolton sier i tillegg at kjernen kan være delvis oppløst og legger til at Junos første observasjoner også tyder på at det er vindbelter som trenger dypt ned i planeten og som opptrer langt under de enorme skytoppene på planeten.
Å finne ut om Jupiter har en fast kjerne er hovedmålet for Junoferden som skal gi oss kunnskap om hvordan gasskjempen ble dannet og hvordan den har utviklet seg, og vil også kunne gi forskerne innsikt i planetdannelse rundt andre stjerner samt generell kunnskap om Solsystemets utvikling.
Sonden benytter åtte vitenskapelige instrumenter for å studere planetens struktur, sammensetning samt planetens gravitasjons- og magnetfelt og samler det meste av informasjonen under nærpasseringer over planetens poler, noe som finner sted hver 53,5 dager. (Juno går i en svært elliptisk bane rundt Jupiter)

Dette bildet av Jupiters sydpol ble laget ved å kombinere data fra NASAs Juno-sonde.
Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Gabriel Fiset
Pr i dag har Juno bare fullført fem av disse nærpasseringene, slik at forskerne fortsatt har mange muligheter til å finne ut mer om Jupiters kjerne og andre egenskaper. Men de har allerede fått mye ny kunnskap, blant annet at Jupiters merkelige og blåaktige poler er svært forskjellige fra gasskjempens midlere bredder som er preget av skybelter samt at det er ikke er de samme mekanismene som driver nordlysene på Jorden og Jupiter.
Ifølge Bolton er hovedtråden i oppdagelsene at Jupiter er veldig forskjellig fra hva man hadde forventet.
Klikk på “Liker” og få melding når nye saker legges ut!
Mer informasjon
Hovedside om Juno-prosjektet
Nyhetssak fra NASA
Space.com: More Jupiter Weirdness: Giant Planet May Have Huge, 'Fuzzy' Core